Aydın'ın Nazilli ilçesinde yaşayan ve özel bir şirkette yönetici olarak görev yapan Uğur Kutlu, şirket deposunun camında sarı renkli dev bir çekirge fark etti. İlk defa böyle bir çekirge gören Kutlu, internetten yaptığı araştırmada etçil olduğunu ve tarıma zararlı böcekleri yiyerek beslenen 'Saga Natoliae' olduğunu öğrendi. Çekirgeyi cep telefonu ile görüntüleyen Kutlu, "Yaklaşık 20 santimetre boyundaydı. Görünce çok şaşırdım ve hemen cep telefonu ile fotoğrafını çektim. Zararlı olup olmadığını bilmiyorum. Fotoğrafını çektikten sonra uçarak ortadan kayboldu" dedi. Saga natoliae, çalılık, gür otlak yamaçları ve benzeri yerler gibi odunsu bitkilerden (çalılar) zengin olan güneşli ve kuru-sıcak habitatları yaşamaktadır.

Yaşam döngüsü:

Yetişkinler yaz başında görünür ve kuraklığa göre Temmuz veya Ağustos'a kadar (nadiren sonra) yaşarlar. Genellikle yüksek çalılarda, aynı zamanda yer değiştirirken zeminde gözlemlenirler. Bu tür, Akdeniz ve Akdeniz fundalarında, yüksek bitki örtüsünün olduğu çayırlarda, tarım arazilerinin kenarlarında, kahverengi alanların ve orman kenarlarında bulunur (Lemonnier-Darcemont et al. 2009). Gündüz yetişkinleri meşe çalıları (Kaltenbach 1965) veya benzer yüksek bitki örtüsünde saklanırlar. Erkekler sadece öğleden sonra ve gece boyunca şarkı söyler (Kaltenbach 1970, Holusa ve ark. 2013). Nimflerin olgunlaşma için iki yıla ihtiyacı vardır ve türler deniz seviyesinden en az 1.000 metreye kadar bulunur.

Tehlike Altındaki Etkenler:

Saga natoliae yönelik tehditler habitatların tarım alanlarına, kenselleşme, yol yapımına, endüstriye dönüşümü, karayolu trafiği ve pestisit kullanımının artması nedeniyle yerel olarak tehlikeye girmiştir.