Didim Hisar Mahallesi 175 ada, 14 parsel üzerindeki seracılık faaliyeti yapılacak alan için ‘ÇED gerekli değildir’ kararı olması nedeniyle, Didim Derneğince inceleme çalışması gerçekleştirildi.

AYDINLIĞA KAVUŞTURULMALI

Konuyla ilgili olarak Didim Derneği Başkanı Mehmet Soysalan yaptığı açıklamada, “İlçemiz Hisar Mahallesi sınırları içinde kalan 175 Ada, 14 Parsel üzerinde yapılması planlanan Jeotermal Kaynak Kullanarak Seracılık Faaliyeti Projesi ile ilgili olarak Aydın Valiliği tarafından “ÇED Gerekli Değildir Kararı” verilmişti. Karara ait “Projenin Tanıtım Dosyası” incelendiğinde; aslında toplum ve çevre sağlığı açısından birkaç noktanın aydınlığa kavuşturulması gereken konular olduğunu gördük. Bu amaçla öncelikle projenin yürütmesinin durdurulması ve yargılama sonunda da iptali istemiyle yargıya başvurduk. LDA Enerji Sanayi ve Tic. A.Ş. tarafından yapılması planlanan “Jeotermal Kaynak Kullanarak Seracılık Faaliyeti Projesi”nin öncelikle yer seçimine itirazımız var. Çünkü bilindiği üzere proje alanı, Didim’e içme suyu sağlayan kuyuların olduğu bölgedir. Kentin içme suyu kaynağının, her ne sebeple olursa olsun kirlenmesi bir yana alanındaki jeotermal sularda yer alan arsenik, bor gibi zararlı maddeler ile sağlıksızlaştırılması kabul edilemez; parselde gerçekleşecek faaliyetler tanıtım dosyasında ayrıntılı açıklanmadığından, projenin çevreye etkisinin kümülatif bir değerlendirmeden geçirilmeden izin verildiğinden, öncelikle önlem almak ve Aydın genelinde yaşanan çevre sağlığı sorununun ilçemizin doğal kaynakları ve insan sağlığı üzerinde yaşanması olasılı olumsuz etkileri yaşanmadan önlemek amacıyla karar yargıya taşınmıştır” dedi.

KEŞİF YAPILDI

Açıklamada, “Bugün Aydın İdare Mahkemesi Başkanlığı’nda, ilgili davanın atanan bilirkişileri ile birlikte arazide keşif yapılmış; itirazlarımızın nedenleri, bir kez daha yerinde mahkemeye arz edilmiştir. Doğal, tarihi ve kültürel değere sahip alanların bulunduğu, yerleşim yerlerinin yakınında ve Didim kentinin yegane su havzası üzerine kurulmak istenen Jeotermal Kaynak Kullanarak Seracılık Faaliyeti Projesi için verilen ÇED Gerekli Değildir Kararı çevre ve yaşam haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle açtığımız davada projelerin parsel bazında değil, doğadaki canlı yaşamı nasıl etkilediğinin de araştırılması; bu amaçla ilgili bilim dallarınca inceleme yapılmasını; dava konusu projenin bölge bazındaki kümülatif etkilerinin araştırıldıktan sonra hayata geçirilmesi noktasında çalışmalarımızı yürüteceğimizi kamuoyuyla paylaşırız.” ifadelerine yer verildi.