En Ucuz Domaini AlmakEn önemli pazarlama araçlarından biri olan web siteleri için isim seçerken ve bu ismi kaydettirirken göz önünde bulundurulması gereken önemli detaylar söz konusudur. Aksi taktirde bu süreç karmaşık ve külfetli olabilir.

Domain Nedir?

Domain (alan adı) bir web sitesine ulaşmak için adres çubuğuna yazdığınız harflerin ve karakterlerin birleşimidir. İnternetin devasa bir şehir olduğunu düşünürsek alan adları; tıpkı ev adresiniz gibi, sanal bir şehirde sitenizin bulunmasını sağlayan adreslerdir. Domainler, site sahipleri tarafından belirlenir ve basit bir kayıt işlemiyle satın alınır. Böylece siteniz için seçtiğiniz isim benzersiz bir IP adresine atanır.

Domain Nereden Alınır?

  Alan adı kayıt şirketleri, web sitelerinin adreslerinin / isimlerinin kaydedilmesini, kaydın yenilenmesini ve transfer edilmesini sağlar. Ülkemizde hosting sağlayıcılarının çoğu domain hizmeti de sunmaktadır. Bir web sitesinin var olabilmesi için gereken iki temel bileşen domain ve hosting olduğundan bu iki hizmetin tek şirketten alınabilmesi hem yönetim hem de satın alma işlemleri açısından pratiklik sunar. Alan adı kaydı yapan şirketlerin çoğunun domain ücretleri konusunda benzer teklifleri olmasına rağmen, kampanyalar ve farklı güvenlik hizmetleri gibi ek özelliklerle bu teklifler farklılaşır. Bazılarında ücretsiz SSL (hassas veri aktarımı yapılmayan kişisel siteler ve bilgi amaçlı kurumsal siteler için) ve ücretsiz DNS yönetimi fiyata dahildir. Genellikle kayıt operatörlerinde domain fiyatları, .com, .net, .gov gibi domain uzantısına göre değişir, .istanbul, .tech gibi yeni uzantılar ve .com gibi popüler uzantılar çoğunlukla daha pahalıdır.

En Ucuz Domaini Ararken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Çok düşük fiyatlarla alan adı kampanyası duyuran bir reklam gördüğünüzde ICANN onayı, teknik destek hizmeti, makul ve şeffaf fiyatlandırma politikası gibi dikkat edilmesi gereken bir dizi kriter söz konusudur.

ICANN

ICANN, İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimler Kurumu’nun kısaltmasıdır. Dünya çapındaki tüm web sitelerinin alan adlarının koordine edilmesinden sorumludur. Bu nedenle, web siteniz için alan adı kaydettirirken ICANN onaylı bir domain kayıt kuruluşuyla çalışmanız çok önemlidir. ICANN tarafından akredite edilmiş bir kayıt şirketi olma süreci göz korkutucu ve inanılmaz derecede zorludur. Bunun gerektirdiği birçok sorumluluk ve uyumluluk söz konusudur. Örneğin ICANN’in belirlediği Kayıt Şirketleri Arası Transfer Politikası, WHOIS Pazarlama Kısıtlama Politikası, Süresi Dolan Domain Silme Politikası gibi prosedürlere uymak zorunludur. Burada amaç; ICANN’in alan adı tescil ettirenler için hizmet seviyesi standardını yükseltmek istemesidir. Örneğin her ICANN onaylı domain kayıt kuruluşu, domain sahiplerinin alan adlarını başka bir kayıt kuruluşuna aktarmalarına izin vermelidir. Bir alan adı kayıt kuruluşu, bir başka alan adı kayıt kuruluşunun aktarım süreciyle ilgili şikayette bulunduğunda ICANN, söz konusu kuruluşu incelemek ve takip etmek için uygun adımları atacaktır.

Şeffaf Fiyat Politikası

Ucuz alan adı alırken de çevirimiçi herhangi bir şey için alışveriş yaparken dikkat etmemiz gereken püf noktalarının geçerli olduğu unutulmamalıdır: Bir teklif gerçek olamayacak kadar iyi görünüyorsa, iyi araştırılmalıdır. Ucuz domain tekliflerinin çoğunda cazip kayıt fiyatları, yenileme döneminde artan fiyatlar olarak karşımıza çıkar. Domain tek seferlik bir alım işlemiyle sahip olunan bir web sitesi bileşeni olsa da kaydını her yıl yenilemenizi gerektirir çünkü her domainin bir son kullanma tarihi vardır. İşte bu cazip reklam ve kampanyaların altında yatan gizli maliyet, yenileme prosedüründe karşınıza çıkabilir. İlk yılın kayıt fiyatı sonraki yılların fiyatından genellikle daha düşüktür. Bu nedenle domain kayıt sözleşmelerinin kaç yıl için geçerli olduğu, ikinci yıla ait yenileme fiyatının ne olacağı, WHOIS gizleme ve transfer için ücret talep edilip edilmeyeceği gibi konulara kayıt öncesinde hakim olmanız önerilir. Aksi taktirde “ucuz” olduğunu düşündüğünüz alan adı; sandığınızdan da pahalıya mal olabilir.

WHOIS Gizliliği

İnternetin sorunsuz çalışmasını sağlamak için, bir alan adı tescil ettirildiğinde site sahiplerinin iletişim bilgileri WHOIS adı verilen bir veritabanına kaydedilir. Bu, alan adı ile ilgili olası sorunların ele alınabilmesi için önemlidir. Ancak WHOIS veri tabanı tüm internet kullanıcılarına açıktır. Oysa çoğu site sahibi kayıt sırasında verdiği bu bilgilerin kamuya açık olmasından rahatsız olur. İyi haber, alan adı kayıt kuruluşlarının genellikle ücretsiz olarak WHOIS gizliliği sağlamasıdır. Bu işlem için ücret talep eden kayıt şirketlerinden uzak durmanız önerilir. Burada bilmeniz gereken .ca, .de, .eu, .io ve .us gibi bazı domain uzantıları için WHOIS gizliliğinin etkinleştirilmesine izin verilmediğidir. Ayrıca kayıt şirketinin kişisel verilerinizi üçüncü şahıslarla paylaşmayacak şekilde politikalar benimsemesi önemlidir.

Transfer

ICANN kuralları gereği site sahipleri bir alan adını kaydettikten 60 gün sonra başka bir kayıt kuruluşuna aktarma hakkına sahiptir. Genellikle başka bir firmada daha düşük yenileme fiyatı bulduğunda veya daha güçlü hosting alt yapısı gibi nedenlerle geçişe karar verildiğinden, gelecekte alan adınızı transfer etme olasılığınızı düşünerek kayıt şirketinin transfer politikasının bu esnekliği sunup sunmadığından emin olmalısınız.

Destek

Sunucuların çökmesi, güç kesintileri gibi olası durumlarda, alan adı kayıt kuruluşunuzun etkili destek sistemine sahip olması önemlidir. DNS’iniz geçici olarak yanıt vermiyorsa veya alan adınızın e-posta adresi düzgün çalışmıyorsa, hosting ve domain sağlayıcınızla iletişim kurmanın hızlı ve etkin bir yolu olmalıdır. Bazı kayıt kuruluşları ne yazık ki destek için de ek ücret talep etmekte hatta DNS gibi temel ayarlara erişmeniz için kullanıcı hesabınızı kısıtlamaktadır. Sonradan hoş olmayan sürprizlerle karşılaşmamak için kayıt operatörünün destek politikalarını detaylı bir şekilde araştırmalısınız.

Ek Hizmetler

Bazı alan adı kayıt kuruluşları; ucuz alan adı tekliflerine, asla istemeyeceğiniz veya ihtiyaç duymayacağınız farklı ürün ve hizmetleri eklemeye çalışır. Bazı kampanyalara ise e-posta, SSL ve makul bir hosting paketi dahil edilir. Ek hizmetler konusunda satış temsilcileriyle kayıt öncesinde görüşmeniz önerilir.

Sonuç

Web sitesi sahipleri, ucuz bir alan adına sahip olurken bu konuda karşılaşabilecekleri gizli maliyetlerden nasıl kaçınabileceğini de bilmelidir. Başlangıçta büyük bir indirim sunan kayıt şirketlerinin kampanyalarının etik, şeffaf ve makul koşullara sahip olduğundan emin olmanız önerilir. Çoğu firmanın ücretsiz sunduğu WHOIS gizleme ve domain transferi için ödeme yapmak zorunda kalmayacağınız seçeneklere yönelmeniz, yenileme ücretlerinden, destek politikalarından haberdar olmanız önemlidir.