Menderes'in mirasını AK kadroların yaşattığını kaydeden Dönmez, birçok kişinin hayal bile edemediği projeleri hayata geçirdiklerini ifade etti. AK Parti'den önce sadece 5 şehre doğal gaz verildiğini anımsatan Dönmez, “Bugün 81 ilde, yaklaşık 600 yerleşim yerinde doğal gaz kullanılıyor. Doğal gazın ulaşmadığı yerleşim yerleri için de çalışmalar yapıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımıza geçtiğimiz hafta bu konu hakkında bir hazırlık yapıp takdim ettik. İlk etapta merkez nüfusu 20 binin üzerinde olan ilçelerimize ana iletim hatlarını BOTAŞ eliyle, 20 binin altındaki yerlere de doğal gaz dağıtım şirketleriyle doğal gazı götürmeyi planlıyoruz. Hedefimiz de nüfusu 10 binin üzerinde olan ilçelerimizin tamamına birkaç yıl içinde doğal gazı götürmek. Nüfusu 10 binin altında olanlara da ana hatlara olan mesafeleri dikkate alınarak bir planlama kapsamında doğal gazı götüreceğiz” dedi.

"MÜJDELİ HABERLER VERECEĞİZ"

Bakan Dönmez nükleer enerji alanında da somut adımlar attıklarına altını çizerek şunları söyledi: “Biz son 10 yılda, yıllık yaklaşık 40 milyar dolarlık enerji ürünleri ithalatı gerçekleştiriyoruz. Başta petrol, petrol ürünleri ve doğal gaz olmak üzere... Çalışmalarımız, gayretlerimiz yavaş yavaş netice vermeye başladı. Geçtiğimiz yıl Türkiye'nin en büyük doğal gaz keşfini Karadeniz'de gerçekleştirmiştik. Yine o bölgede çalışmalarımız devam ediyor. İnşallah buradan yine müjdeli haberler alabiliriz. Biz ümitliyiz. Biraz sabırlı olmamız gerekiyor. Doğu Akdeniz'de yine çalışmalarımız devam ediyor."

"AVRUPA’DA BEŞİNCİYİZ"

Türkiye'nin yenilenebilir enerjide sessiz bir devrim yaşadığını söyleyen Dönmez, "Türkiye'de güneş santrali, rüzgar santrali hiç yoktu. Jeotermalde sadece 16 megavat çalışıyordu. Bugün 100 katı büyüklüğe ulaştık. 1680 megavat jeotermal gücümüz var. Rüzgar santralimiz hiç yoktu, bugün 10 bin megavat sınırına ulaştı. Güneş santralimiz hiç yoktu, 8 bin megavat sınırına ulaştı. Özellikle güneşle birlikte artık küçük tüketiciler de bir üretici olmaya başladı. Çatısına, bahçesine kuruyor. Onun için diyoruz ki 'Gel 3-5 kuruş tasarrufun varsa bu işe gir. Kendi elektriğini kendin üret'. Biyogaz tesislerimiz de var. Türkiye yenilenebilir enerji alanında yaptığı yatırımlarla Avrupa'da 5'inci, dünyada 12'nci sıraya geldi" ifadelerini kullandı. Dönmez, doğal gaz yer altı depolarına yönelik projeler hakkında da şu bilgileri verdi: "Hem Tuz Gölü hem de Silivri'de devam eden projelerimizle yer altı doğal gaz depo kapasitemizi 4,5 milyar metreküpten 11 milyar metreküpe çıkarmış olacağız. Böylece yazın ucuz gazı alacağız, depolayacağız. Kışın da onu vatandaşımızın hizmetine sunmuş olacağız. Türkiye batarya teknolojisinde kullanılan lityumu üretir hale geldi. Bu üretim kapasitesini de artırma hedeflerimiz arasında bulunuyor.”
Konuşmanın ardından AK Parti Aydın İl Başkanı Ömer Özmen, Bakan Dönmez'e kentin ürünlerinin bulunduğu hediye sepeti takdim etti.