Aydın’a çeşitli ziyaretler için gelen Bakan Dönmez, Yılmazköy Mahallesinde bulunan jeotermal elektrik üretim santralinde incelemede bulundu. Vali Hüseyin Aksoy, AK Parti milletvekilleri ile daire müdürlerinin eşlik ettiği Bakan Dönmez, firma yetkililerinden tesis ve elektrik üretimiyle ilgili brifing aldı.

JEOTERMALİN BAŞKENTİ AYDIN

Bakan Dönmez, brifingin ardından yaptığı açıklamada Türkiye’de bulunan 65 tane jeotermal santralin 1665 megavat kurulu güce sahip olduğunu söyledi. Aydın’ın 33 tesiste 800 megavatlık kurulu gücüyle jeotermalin başkenti olduğunu vurgulayan Bakan Dönmez, şöyle konuştu: “Avrupa’da birinci olduğumuz jeotermal kaynaklara dayalı üretim tesisimizi ziyaret ettik. Türkiye’de 65 tane jeotermal santral bulunuyor, bin 665 megavat kurulu güce sahibiz. Bu işin başkenti sayılan Aydın’da 33 tane tesisimizde, 800 megavat kurulu gücümüz mevcut. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de jeotermal kaynaklar yenilenebilir enerji kaynaklar arasında yer alıyor. Yılın neredeyse yüzde 90’ında elektrik enerjisi üretme imkanına sahiptirler.”

DENETİMLER YAPILIYOR

Jeotermal suyun yer altından çıkartıldıktan sonra yüzeye bırakıldığına yönelik kamuoyunun yanlış yönlendirildiğini ifade eden Bakan Dönmez, “Bu sıcak suyu ne yapıyorsunuz diye soruyorlar. Kamuoyunun yanlış yönlendirildiği konulardan biri de bu. Bu sıcak suyun yüzeye bırakıldığı şeklinde. Bu tesislerin sürekli üretim yapılabilmesi için enerjisini aldıktan soğuyan suyu tekrar yerin altına aynı seviyeye deşarj etmesi gerekir. Hem bize bağlı ekipler hem de Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bağlı ekipler gereken denetimleri yapıyor. Jeotermali sadece enerji üretimi için kullanmıyoruz. Kaplıca ve sağlık turizminde kullanabiliyoruz. 80 derecenin üzerinde ısıya sahip yerlerde bölgesel ısıtma da yapabilirsiniz” diye konuştu.

SERALARDA KULLANIMI YAYGINLAŞACAK

Bakan Dönmez, “Jeotermalle ısınan ülkemizde 140 bin konut var. Ama tüm kapasiteyi kullansak 340 bin konuta kadar mevcut kuyulardan ısıtma imkanına kavuşuruz. Son yıllarda seralarda ısı kaynağı olarak jeotermalin dönüşüm hızı arttı. Afyon ve Aydın’da bu seralar kuruldu. 4 bin dönüm jeotermalle ısıtılıyorken devlet destekli 14 bin sera alanı daha bulunuyor. Jeotermal diğer ısı kaynaklarına göre daha ucuz ve temizdir. Ekonomik ve temiz ısı kaynağını bundan sonra tarımsal faaliyetlerde daha çok göreceğiz. Sektör temsilcileri de tesislerin bulunduğu yerlerde çiftlerden gelen taleplere hayır demiyeceklerini ilettiler. Sosyal sorumluluk projesi olarak gördüklerini ifade ettiler. Bu sözlerin de takipçisi olacağız” diyerek jeotermalin seralarda kullanımının yaygınlaştırılacağını ifade etti.

ÜLKE EKONOMİSİNE BÜYÜK KAZANÇ

Jeotermal tesislerin toplam yatırım tutarıyla ilgili bilgiler veren Bakan Dönmez, “Yaklaşık 5 milyar dolarlık bir yatırım söz konusu. Bu tesislerin büyük çoğunluğu son 10 yılda kurulan tesisler. 2002’de sadece 16 megavatlık bir tesisimiz vardı. Bunu 100 kat artırdık. Bu tesisler olmasaydı, yerine doğalgazdan elektrik üretecektik. Her yıl yaklaşık, 500-600 milyon doları yurt dışına ödeyecektik. Bu kaynağı yurtta tuttuk. Burada kullanılan malzemeler yerli firmalar tarafından karşılanıyor” dedi.

JEOTERMAL ÜZERİNDEN YANLIŞ ALGI YAPILIYOR

Jeotermalin ne incir üretimine ne insan sağlığına zararının olmadığını dile getiren Bakan Dönmez, eleştirilere şu yanıtı verdi: “Çevre Mevzuatı çok açık. Sıfır tölerans tanıyoruz. Çevre mevzuatına uygun hareket etmekle beraber bu tesisleri karalayan bir kesim de var. Bunlara bilimsel tüm araştırma verilerini ortaya koyarak diyeceğiz ki, ‘Yanlış bilgileri savunuyorsunuz, kamuoyunu yanıltıyorsunuz.’ Aydın incir vatanı, birkaç yıldır bu santrallerin incire olumsuz etkileri olduğuna yönelik algılar oluşturulmaya çalışıldı. Geçen sene incir üretiminde rekor söz konusu oldu. Böyle bir durum olsa incirde rekor kırabilir miydik? Ürünün kalitesinde sıkıntı yok. Hastalıklara yol açtığı şeklinde bir takım iddialar var. Onu da otoritelerle görüştük. Bu tesisler kurulmadan öncesi ile tesisler kurulduktan sonraki dönem arasında aleyhte bir durum görünmüyor, yanıltmayalım. Doğrusu neyse vatandaşlarla bu bilgileri paylaşalım.”