Geçtiğimiz günlerde Didim’de Milli Eğitim ile eğitim sendikaları arasındaki yetkili sendika toplantısının ardından en çok üyeye sahip olan Eğitim-Sen (204), ikinci sırada gelen Eğitim Birsen’i (203) bir üye fazlalığı ile geride bırakarak, yetkiyi alan sendika olmuştu. Eğitim Birsen tarafından yapılan itiraz sonucu 3 gün sonra İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nde yeniden düzenlenen toplantı yapıldı. Yapılan toplantıyla ilgili Milli Eğitim Müdürlüğü önünden Eğitim Sen Didim temsilciliği üyeleri bir araya gelerek düzenlenen toplantıyı eleştirdi. Toplantıya katılan Didim Eğitim Sen Baştemsilcisi Belkıs Kahraman, “Mücadelemiz sonucu toplantının yasal olmadığı kabul edildi ve Didim’de yetkili sendika Eğitim Sen oldu.” dedi.
Kahraman sözlerini şöyle sürdürdü; “Geçtiğimiz gün 1 üye fazlalık ile Eğitim Sen yetkili sendika olmuştur. Islak imzalı yazı elimizdedir. Bütün sendika temsilcileri, İlçe Şube Müdürü, İlçe Milli Eğitim Müdürünün onayı ile yetkimizi ilan ettik. Ama yasa da açıkça belirtilen iki iş günü geçmiş olmasına rağmen ve yazıda hiçbir şerh olmamasına rağmen milli eğitime yapılan baskılar sonucu bugün sayıları düzenlemek için yeniden toplantı düzenlendi. Düzenlenen toplantı yasal değildir. Toplantıda bunu dile getirdik. Hiçbir evrak düzenlenmesini kabul etmeyeceğimizi dile getirdik. Şu an yapılan bu toplantının yasal olmadığını milli eğitim müdürü de bizim uygulamamızı ve içerideki baskı sonucunda kabul etti.” dedi.

“İTİRAZLARI HAKSIZDI”


Kahraman açıklamasında, mahkeme yolunun açık olduğunu ifade ederek, “Herhangi bir itiraz varsa mahkeme yolu açıktır ama mahkemeye gidilebilmesi için de 18 Mayıs’ta düzenlenen toplantıda şerh düşülmesi gerekiyordu. Bize bunun için 3 Mayıs’tan itibaren resmi yazılar yapıldı. 3-18 Mayıs arasında her bir üyemizin takibini yaptık. 18 Mayıs’ta ise ilçedeki okullarda iş yeri temsilcilerinde mutabakat sonucu imza ile alınan üye sayıları birleştirilip net sayılar açığa çıktı. Açığa çıkan sayılarda da Eğitim Birsen temsilcisi 203 kişiyi kabul etti ve biz 204 kişiyle 1 üye farkıyla yetkili sendika olduk. Ama hazımsızlığın sonucunda ne yapılabilir diye kara kara düşünüp haksız bir itirazda bulundular. Bu itirazın ciddiye alınmaması gerekirdi. Hatta milli eğitim müdürümüzün itiraz yapıldığı an da gereken cevabı vererek, bizi bugün buraya çağırmaması gerekirdi. İçeride bunları dile getirdik.” dedi.

“EĞİTİM BİRSEN'İN YETKİLİ TEMSİLCİSİ YOKTU”


Kahraman, itiraz eden Eğitim Birsen’in temsilcisinin toplantıya gelmediğini ifade ederek “İçeride düzenlenen toplantıda yazıyı imzalayan Eğitim Birsen’in yetkili temsilcisi yoktu. Onun yerine başkan vekilleri gelmiş. Bu da yasal değil. Yasada diyor ki: sendika temsilcisi kimse milli eğitime önceden bildirilir ve sadece o kişi muhataptır. Yetkili arkadaşımız gelemediği için 4-5 kişi kendini başkan vekili tayin ederek, toplantıda Eğitim Birsen’i savunmak için geldiler. İşin kötü tarafı da bunu iddia eden arkadaşların çoğu da milli eğitim çalışanları ve okul müdürleri. Şimdi milli eğitim çalışanı kendi üyesine sahip çıkamıyorsa, yasal süre bittikten 3 gün sonra ‘Benim üyem eksik, gözden kaçmış’ demek gibi bir lüksü yoktur. Bunu biz diyebilirdik. Biz bile gereken 15 günlük sürede bütün takiplerimizi, araştırmalarımızı özenle yaptık. Çıkan sayılar nettir. Bununla ilgili hiçbir itiraz söz konusu değildir. Her şeye rağmen yetki Eğitim senindir.” dedi.

“SUÇ DUYURUNDA BULANACAKLAR”


Kahraman, açıklamasının sonunda “Toplantıda Milli Eğitim Şefi Doğan Sungur ‘Bu iş pisliğe kalırsa en alasını yaparız’ ifadelerini kullanmıştır” dedi. Kahraman, Milli Eğitim Şefinin ifadeleri üzerine hakaret ve tehditten suç duyurusunda bulunacaklarını ifade etti.