CHP Tekirdağ Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi İlhami Özcan Aygun, partisinin Aydın Milletvekilleri Süleyman Bülbül ve Hüseyin Yıldız ile Aydın İl Başkanı Ali Çankır, Efeler İlçe Başkanı Polat Bora Mersin ile birlikte Efeler Ziraat Odası'nı ziyaret etti. CHP heyetini, Efeler Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kendirlioğlu ve Meclis Başkanı Mustafa Çıldır karşıladı. Aynı zamanda Aydın Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı olan Kendirlioğlu, toplantı salonunda ağırladığı heyete ziyareti için teşekkür etti.

“SIKINTILI GÜNLER BİZİ BEKLİYOR"

Aydın tarımı hakkında bilgi veren Kendirlioğlu, "Halkımızın tarımla geçinme oranı yüzde 70. Çay ve fındıktan başka her türlü ürün kentimizde yetişiyor. Öyle bir doğaya sahibiz. Ama maalesef gündemimiz kuraklık. Çok zor ve sıkıntılı günler bizi, çiftçilerimizi bekliyor" dedi.

ZAMLARA İŞARET ETTİ

Kuraklığın yanı sıra gübre, zirai ilaç, akaryakıt ve tohum fiyatlarına gelen zamlar ile salgın sürecine de değinen Başkan Kendirlioğlu, "En son akaryakıta gelen zam yüzde 10 civarında. Biz böyle bir zammı beklemiyorduk. Yine gübrede son 3-4 ayda yüzde 100'e varan artışlar. Tohum ve zirai ilaç aynı şekilde. Pandemi zaten bizim satışlarımızla ilgili, piyasa girmemizle ilgili sıkıntılara neden oluyor. Yani hepsi üst üstüne geldi. 2021 yılı herhalde ileriki dönemlerde, böyle çok anılması gereken bir yıl olmayacak gibi görünüyor. Artık belimiz büküldü bu konuda. İşte hastalık, kuraklık, zamlar, girdi maliyetleri vesaire derken bilmiyorum işimiz Allah'a kaldı diyebiliriz" ifadelerini kullandı. CHP Tekirdağ Milletvekili, Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi İlhami Özcan Aygun da, Aydın'da tarımın iyi bir noktada olduğunu söyledi. Ülkenin büyük bir kısmının kuraklıkla karşı karşıya olduğunu belirten Aygun, kuraklığın bugünden kaynaklanmadığını, zaman içerisinde yapılan yanlış uygulamalar ve plansızlıklarla bugüne geldiğini savundu.

"ÇİFTÇİLERİN ÜÇTE İKİSİ NEREDE?"

Aydın'da 134 bin çiftçiden sadece 51 bininin Çiftçi Kayıt Sistemi'nde (ÇKS) yer aldığını iddia eden Aygun, "Çiftçi sayımız kayıtlarda 134 bin olarak gözüküyor. Ama ÇKS'ye geldiğimiz zaman, burada büyük bir boşluk var. Yani 51 bin çiftçi, kayıt sisteminde kayıtlı. Ama çiftçilikle uğraşan, üretim yapan 134 bin çiftçi var. Çiftçilerin üçte biri kayıtlı ise üçte ikisi nerede? İşte en büyük problem orada. Çiftçilerimiz, işledikleri yerleri birçok etkenden dolayı kayıt sisteminde gösteremiyor. Kayıt sisteminde olmadıkları için tarımsal desteklerden faydalanamıyor, tarımsal sigortalarını yaptıramıyorlar" dedi.

VERGİ KESİNTİSİNE TEPKİ

Çiftçinin üretimini teşvik için verilen desteklerden vergi kesilmesini eleştiren Aygun, enerji şirketinin sulama ile ilgili enerji borçları nedeniyle çiftçinin desteklemesine bloka koydurduğunu iddia ederek, bu duruma tepki gösterdi.

“ÜRETEN KİM VARSA BİZİM BAŞ TACIMIZ”

"Çiftçimizin borçlarının faizlerini silelim, ana parayı da beş eşit taksitle yapılandıralım istiyoruz" diyen Aygun, parti olarak her zaman çiftçilerin yanında olduklarını vurguladı. Aygun, "Hepimizin var oluşu, çiftçi. Bu ülkenin kurucu liderinin köylüye verdiği değer ortada, ama şimdiki yöneticilerin vermiş olduğu değer gözlerimizin önünde. Takdiri sizlere bırakıyoruz. Biz üretenin yanındayız, üreten kim varsa bizim baş tacımız. Çünkü onlar alın teriyle çalışıyor" ifadelerini kullandı.