Şehrin kuzeyinde yer alan Kestane Dağı’nın (Megosis) gizli güzelliklerinden olan Karakemer Su Kemeri, yüzyıllar önce inşa edildikten sonra hasara uğramadan ilk günkü gibi dimdik ayakta durmaya devam ederken aynı zamanda yüzyıllara meydan okuyor. Alatepe ve Balıkköy arasındaki vadide inşa edilmiş olan Karakemer, Tralleis antik kentini besleyen Thebaitos adını taşıyan su kaynağının en önemli yapısı olarak günümüze ulaştı.

3 KATTAN OLUŞUYOR


Karakemer’in Aydın’ın bilinmeyen güzelliklerinden biri olduğunu dile getiren Arkeolog Şükrü Tül, tarihi su kemeriyle ilgili şu bilgeleri paylaştı: “ Tralleis'in yaklaşık 2300 yıllık eskimeyen mirası; Mesogis Dağlarının gizli güzelliklerinden Karakemer Su Kemeri ‘ni gördünüz mü? Karakemer, Alatepe ve Balıkköy arasındaki vadide inşa edilmiş. Tralleis antik kentini besleyen Thebaitos adını taşıyan su kaynağının en önemli yapısı günümüzde dev bir kalıntı biçiminde izlenebilen Karakemer’dir. Balıkköy ile Alatepe arasını aşan kemer 3 kattan oluşur. Birinci kat kemerleri kornişli ayaklar üstünde kesme taştan yapılmıştır.
İkinci katın çift katlı kemer dokusu Üçgözlerin kemerlerinin yapım tekniğini anımsatmaktadır. Ayakları kornişli ikinci kat kemerlerinden sonra daha sıkça, yaklaşık 10 kadar kemerden oluşan üçüncü kat gelir. Vadiyi aşan su, bundan sonra Tralleis’e dek yol ve heyelan kesitlerinde izlenir.”

TANITIM ATAĞI


Aydın Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü’nün sosyal medya hesabından Karakemer Su Kemeri’nin tanıtım videosu yayınlandı. Tanıtım videosu ile tarihi su kemerinin keşfedilmeyi beklenen güzellikleri ön plana çıkartılarak Tralleis Antik Kenti’ne turistlerin ilgisinin arttırılması amaçlanıyor.