Kanun kabul edilirse, cezaevindekiler pedlerden, PTT giderlerine kadar zorunlu ihtiyaçları için para ödemek zorunda kalmayacak.
Özellikle salgın süreciyle birlikte cezaevlerinde yaşanan sağlık hakkı ihlali de arttı. Bazı cezaevlerinden kendisine gelen mektuplar ve yayınlanan raporların ardından CHP Aydın Milletvekili ve Adalet Komisyonu üyesi Süleyman Bülbül, Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ni Meclis’e sundu.

DEZENFEKTAN, MASKE, SABUN… HEPSİ ÜCRETLİ

Bülbül kanun teklifinin gerekçesinde şunları dile getirdi: “Zorunlu ihtiyaç olan ped, kağıt, kalem, bardak, sabun, çamaşır suyu ve dezenfektanın ücret karşılığında verildiği, talep edilmesine rağmen koğuş dışındaki alanlarda maske verilmediği, tuvaletlere temizlik ve hijyen malzemelerinin konulmadığı tespit edilmiştir. PTT aracıyla mektup gönderimi ücrete tabi olmakta, kullanılan elektrik ücreti mahpuslara yüklenmektedir. Mevcut durumda, hijyenin sağlanması mahpusların bireysel çabalarıyla gerçekleşmekte ve ekonomik durumu olmayan mahpuslar sağlık hakkından iletişim hakkına kadar pek haktan mahrum kalmaktadır.”

DAĞITILAN EKMEK BİLE AZALDI

Kanun teklifinde, cezaevlerindeki yemeklerin de kalitesinin düştüğü, dağıtılan ekmek sayısının bile azaldığı belirtilerek “Tüm bunlar kapsamında yemeklerin hijyenik olmaması, soğuk verilmesi ve yetersiz olması da beslenme ihtiyacının karşılanamamasına yol açmaktadır” denildi. “Evrensel ilkeler ışığında, gıda, yaşamsal ihtiyaçlar ve hijyen ürünlerinin temini idare tarafından eşit olarak sağlanmalıdır. Mevcut ihtiyaçlar daha görünür hale gelmiş olup durumun iyileştirilmesi için yasa yoluyla düzenlemelerin yapılması elzemdir” diyen Bülbül, kanun değişikliğiyle ilgili önerisini sundu.