Pasta şefi olan babası Yaşar Altun'un yolundan giderek henüz 7 yaşında mutfağa ilk adımını atan 35 yaşındaki İbrahim Altun, 16 yaşına geldiğinde Fethiye'de ultra lüks bir otelde mesleğe başladı. Ünlü duayen şef Halil İbrahim Çengel'in yanında 5 yıl boyunca aşçılığın inceliklerini öğrenen Altun, turizm bölgelerindeki otellerde şef olarak çalışarak kendini geliştirdi. Aşçılığın yanında pastacılığa da ilgi duyan Altun, ünlü Fransız Şef François Arnord'dan pastacılık eğitimi aldı.

MİLLİ TAKIMDA GÖREV YAPIYOR

Geleneksel Türk tatlılarını modernize tasarımla sunan, şeker hamuru, katı yağ, pudra şekeri ve çikolatadan yaptığı dekorlarla mutfağın sanatsal yönünü de öne çıkartan Altun, göz kamaştıran tasarımlarıyla Türkiye Aşçılık Milli Takımı'na kadar yükseldi. Bireysel ve milli takımla birlikte kupa ve madalyalar kazanan Altun, TAFED Başkanı Zeki Açıköz'ün desteğiyle Milli Takımlar Direktörü Ozan Güngör'ün gözetiminde 10 kişilik ekip arkadaşlarıyla 2022 Lüksemburg Aşçılık Dünya Kupası'na ve 2024'teki Almanya Aşçılık Olimpiyatları'na hazırlanıyor.

MUTFAĞIN SANATSAL YÖNÜ

Aşçılığa olan merakının babasından geldiğini belirten Altun, hedeflerini anlattı. 20 yıldır aşçılık ve pastacılık sektörünün içerisinde olduğunu dile getiren Altun, "Mutfak ile çok küçük yaşlarda babam sayesinde tanıştım. Bir pasta şefi olan babamın çalıştığı otellerde mutfağın kokusunu içime çektim ve babam gibi ben de bu pastacılık mesleğini yapacağım dedim. Türkiye'nin bütün turizm bölgelerinde çalışarak kendimi geliştirdim. Aşçılığın her yönünü seviyorum. Mutfakta beni daha çok cezbeden mutfağın sanatsal yönü. Mesela şeker hamurundan, katı yağlardan, pudra şekeri den (pastilaj) ve en çok da yapmaktan keyif aldığım çikolatadan dekorlar yapıyorum. Aşçılığın yanında heykeltıraş olarak ortaya lezzetler çıkarmak hoşuma gidiyor" dedi.

ÇİKOLATA TUTKUSU

Çikolatayı bir tutku olarak gördüğünü ifade eden Altun, şunları kaydetti: "Çikolata öyle bir şey ki beni kendisine hayran bırakıyor ve ayrı bir tutku olarak görüyorum çikolatayı. Çikolata ile yaptığım sanatsal çalışmalarla Türkiye Aşçılar Federasyonun (TAFED) her yıl Türkiye'nin farklı illerinde düzenlemiş olduğu gastronomi ve mutfak sanatları yarışmalarına katılarak altın madalyalar gümüş madalyalar ve klasman birincilikleri alarak derecelere girdim. Bu sayede Türkiye Aşçılar Milli Takımına seçildim. Bu benim için çok Onur ve gurur verici bir şey oldu. TAFED Milli Takımlar direktörümüz eğitmen şef Ozan Güngör ve takım arkadaşlarımızla ülkemizi 2022 Luxembourg Aşçılar Dünya Kupası ve 2024'te Almanya'da düzenlenecek olan Aşçılar Olimpiyatlarında temsil etmek için sabırsızlanıyorum."

YARATICILIK ÇOK ÖNEMLİ

Meslekte yaratıcılığın çok önemli olduğunu vurgulayan Altun, şunları söyledi: "Bu sektöre ve mesleğe başlayacak olanlara tavsiyelerim gerçekten bu işi sevsinler. Bu meslekte yaratıcılık çok önemli, hayal gücünüzün geniş olması gerek, sabırlı olmanız gerek. Bunların hepsini ortaya koyduğunuzda ancak güzel işler çıkarırsınız. Yaptığımız ürünlerin öncelikle görseli güzel olması gerek önce göze sonra mideye hitap etmek gerekir. Bu sayede mutfağın sanatsal yönlerini ortaya çıkartarak mutfağın çok eğlenceli keyifli ve içinde sanat barındıran bir yer olduğunu göstermemiz gerekiyor." Altun, hedefinin rekorlar kitabına girmek olduğunun altını çizerek, "Ülkemize bu alanda bir Guinness dünya rekoru kazandırmak istiyorum. Tabi bunun için çok fazla çikolata kullanılacağından dolayı ülkemizin çikolata fabrikalarının da desteği gerekiyor. Gerekli destekler sonucu bir değil birçok Guinness rekoru getirebilirim. Umarım bu hayalimi de gerçekleştirebilirim" ifadelerini kullandı. Altun, mesleki bilgilerini gelecek kuşaklara aktarmak için bir kitap yazdığını da dile getirdi.