Yangın, Karacasu’ya bağlı Esençay Mahallesi 1. Sokak 236 numarada bulunan Fehmi Koruk ve Fatih Şenler’e ait hayvan çiftliğinde meydana geldi. Çiftlikte yaşayan Şenler ailesi üyeleri dumanları fark edip itfaiye ekiplerine haber verirken, ekiplerin tüm müdahalesine rağmen yangın uzun süre kontrol altına alınamadı. Sabah saatlerine kadar samanlar yanmaya devam ederken alevlerin kontrol altına alınmasıyla deponun boşaltım işlemlerine geçildi. Yangına Aydın Büyükşehir Belediyesi Karacasu, Kuyucak ve Nazilli’den gelen 3 arazöz, Karacasu Belediyesine ait bir su tankeri ile müdahale edildi. Yine belediyeye ait iş makineleri de nakliye işlemlerinde yardımcı oldu.

“TARİHTE GÖRÜLMÜŞ BİR ŞEY DEĞİL”


200’e yakın besi ve damızlık hayvanın bulunduğu çiftliğin 750 metrekarelik saman deposunda meydana gelen yangında 500’er kiloluk 180 balya arpa hasılı, 500’er kiloluk 75 balya saman, 25’er kiloluk 200 paket yonca zarar gördü. İlk belirlemelere göre toplamda 150 bin liralık maddi zararın oluştuğu bilgisi verildi. Yangının balyaların hava alamayarak gaz birikmesi ve arpa hasılları ile samanların kendi kendine yanması sonucu meydana geldiği iddia edildi. Olayı anlatan Fatih Şenler, “Ben 51 yaşındayım. Böyle bir şey görmedim. Kendi kendine tutuştu. Havadan mıdır nedir bilmiyoruz. 22 gün önce istiflemiştik. Bugün hava almaları için yerlerini değiştirecektik ama olmadı. Çok üzgünüz” dedi.

MİLLİ SERVETE YAZIK OLDU


Fehmi Koruk ise, “Kısa süre içinde Aydın’da benzer şekilde çıkan 3. yangın oldu. Manisa ve Milas’ta da birkaç gün içinde benzer yangınlar çıktı. Hepsinin istiflenme tarihleri de hemen hemen aynı. 22. günde bizimkiler yandı. Eskiden 30-40 kiloluk balyalar yapılıyordu. Çok fazla ip kullanıldığından hayvanlar için tehlike oluyordu. Teknolojinin gelişmesiyle daha büyük balyalar yapabilen makinalar çıktı. Bu bir yandan iyi ama işte bu kez otlar hava almakta zorlanıyor. Kuraklık ve havanın etkisi de eklenince üst üste bu tür yangınlar meydana geldi. Biz de diğer ilçelerde yangınlar yaşanması sebebiyle bugün balyaların hava alması için çalışma yapacaktık. Ama olmadı. Kendi zararımız var ama milli servet. Bu kuraklıkta ot bulmak zaten zor” dedi.


AYDIN’DA 10 GÜN İÇİNDE BENZER ŞEKİLDE ÇIKAN 3. YANGIN


Aydın’da 10 gün içinde 3. çiftlik yangını meydana gelirken uzmanlar üreticileri ve çiftçileri dikkatli olmaları konusunda uyardı. 4 Mayıs’ta Kuyucak’a bağlı Yamalak’ta bir çiflikte çıkan yangında bin tona yakın saman zarar görmüştü. Bayramın ilk günü de Kuyucak merkezde benzer bir yangın çıkmış yine büyük bir maddi zarar oluşmuştu. Buradaki yangınların da samanların kendi kendi tutuşması sonucu çıktığı ifade edilmişti.