Milletvekili Metin Yavuz, Bozdoğan Belediye Başkanı Ufuk Altıntaş ile birlikte meclis tatile girmeden önce Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Akif Özkaldı’yı ve DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız’ı ziyaret ederek şehrimizin sulama alanları ve atılması gereken yeni adımlar üzerine istişarelerde bulundu. Bozdoğan ilçesinde de yapılacak ilaveler ile bölgemizde su kuyularının sayısının 25’e çıkarılmasının faydalı olacağını ileten Yavuz’a Bakan Yardımcısı Özkaldı konuyu hassasiyetle değerlendirerek gerekli desteklerin verileceği sözünü vermişti. Yeni kuyuların açılması için Bozdoğan’ın da programa dahil edilmesi kararının ardından Milletvekili Yavuz, Bakan yardımcısı Akif Özkaldı’ya teşekkür etti.

SU HAYATTIR

İnsandan hayvana ve bitkilere kadar tüm canlılar suya muhtaç olduğunu vurgulayan Yavuz, “ Su, hayati bir ihtiyaç, bir yuva, yerel ve küresel bir kaynak, bir ulaşım koridoru ve iklim düzenleyicisidir. Kısaca su hayattır. Su kaynaklarımızı doğru ve bilinçli bir şekilde kullanmak son derece elzemdir. Suyun kaynağı olan yağışların beklenen seviyelerde olmaması sebebiyle ne yazık ki kuraklık ile karşı karşıyayız. Bu nedenle su kaynaklarımızın azalması özellikle tarımsal sulama da birtakım sorunları karşımıza çıkaracaktır. Bundan dolayıdır ki, verimli topraklara sahip olan ilimizde kuraklığın vereceği olumsuz etkilerden korunmanın temeli, barajlarımızdaki mevcut suyu en verimli şekilde kullanmaktır” dedi.

BARAJLARIN SUYU YETERSİZ

Aydın Valiliği’nce su kaynaklarını yetersiz olması nedeniyle Kısıtlı Sulama programının devreye alındığını hatırlatan Yavuz, şunları söyledi: “Bu kapsam da 2021 sulama sezonunda Adıgüzel, Kemer ve Çine Barajı'ndan sulanan Akçay, Aydın, Bozdoğan, Koçarlı ve Söke sulamalarında çiftçilerimize tav suyu ile maksimum 2 kez su verilmesi kararı alındı. Kısıtlama programını uygulanacağımız sulama bölgesinde 2020 yılında 750 milyon metreküp su olan barajlarımızda, ne yazık ki bu yıl ortalama 250 milyon metreküp su olduğunu tahmin ediyoruz. Suyun tarlaya ulaşmasında en az yüzde 30'u kaybedildiğini dikkate aldığımızda, tarımsal sulama da sorunlar ile karşı karşıya kalabiliriz. Özellikle bölgemizin en önemli ürünleri olan pamuk, silajlık ve dane mısır, yem bitkileri en fazla sulamadan etkilenebilecek en önemli ürünlerimiz.”

KUYULARIN SAYISI 25’E ÇIKARILDI

“Hiçbir çiftçimizin sulama kaynaklı sorunlar ile karşı karşıya kalmaması için yeni adımlar atılması gerekiyordu” diyen Yavuz, çiftçilerin mağdur olmaması için yaptıkları girişlerin sonuç verdiğini belirtti. Yavuz, “Meclis tatile girmeden hemen önce Tarım ve Orman Bakan Yardımcımız Sn. Akif Özkaldı’yı ve DSİ Genel Müdürümüz Sn. Kaya Yıldız’ı ziyaret ederek şehrimizin sulama alanları ve atılması gereken yeni adımlar üzerine istişarelerde bulunduk. Özellikle DSİ 21. Bölge Müdürlüğümüz imkanlarıyla yapılacak olan sondaj çalışmalarının ne kadar elzem olduğu, bundan dolayı da bölgemizdeki mevcut yer altı su kaynaklarımızın kullanımını arttırmak için Bozdoğan ilçemizde de yapılacak ilaveler ile bölgemizde su kuyularının sayısının 25’e çıkarılmasının faydalı olacağını görüşmüştük. Sn. Bakanımız konuyu hassasiyetle değerlendirerek gerekli desteklerin verileceği sözünü vermişti. Yeni kuyuların açılması için Bozdoğan ilçemizin de programa dahil edilmesini sağlayan Bakan yardımcımız Sn. Akif Özkaldı’ya teşekkür ediyorum” diye konuştu.

30 MİLYONLUK EKONOMİK DEĞER SAĞLANACAK

Aydın genelinde 8 milyon lira yatırımla sondaj çalışmalarının başlatıldığını dile getiren Yavuz, “ İlimiz genelinde ortalama 8 Milyon TL yatırım bedeliyle yapılacak olan sondaj çalışmaları sonrasında esasen yaklaşık 30 Milyon TL’lik bir Ekonomik Değer Artışı elde etmiş olacağız. İlimiz genelinde yapılması planlanan sondaj çalışmalarının şu an için ön hazırlıkları devam etmektedir. DSİ 21. Bölge Müdürlüğümüz tarafından yine kendi imkanlarımızla 25 adet sondaj çalışmasını inşallah yaz ayında tamamlayacak ve üreticilerimizin sulama ile ilgili en ufak bir sorun yaşamasına müsaade etmeyeceğiz. Her zaman üreticinin yanında olan başta Sn. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a şükranlarımı sunuyor, desteklerinden dolayı Tarım ve Orman Bakanımız Sn. Bekir Pakdemirli’ye, Bakan Yardımcımız Sn. Akif Özkaldı’ya, DSİ Genel Müdürümüz Sn. Kaya Yıldız’a, DSİ 21. Bölge Müdürümüz Sayın Göktuğ İlter’e ve saha ekiplerine teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.