Kumru, güvercingiller ailesinden bir kuş türüdür. Güvercinlerden farklı daha küçük bir fizyolojik yapıya ve kiremit rengi tüylere sahip olmasıdır. Göçmen ve kalıcı olarak 2 ‘ye ayrılan kumru yavruları, yumurtadan çıktıktan 18 gün sonra uçmaya başlarlar. Kumrular, güvercinlere göre, daha ince ve uzun bir gagaya, yuvarlak bir kuyruğa sahiptirler. Boynunun arkasında mavi-gri karışımı bir renk ve boynunun arkasında doğal bir halka mevcuttur. Vücut yapıları çok sağlam olmasından dolayı, açık havada özellikle soğuk ortamlarda yaşamak onlar için problem değildir. Yeni girdikleri bir ortama hemen adapte olarak, vücutlarının bağışıklık kazanmalarına neden olur, bu sayede yaşamlarını sürebilmektedirler. Kumru kuşları normal yaşam döngüsünde ormanda yaşamak vardır fakat kentleşme nedeniyle şehirde insanların arasında da rahatlıkla yaşayabilmektedirler. Kumrular genelde yabani güvercinlerin olduğu her yerde bulunabilmektedirler.

Kumru Kuşu Ne Yer?

Kumru kuşu ne yer derseniz, yavrularını güvercin sütü denilen bir besin ile beslerler. Kumrular sıvıyı yavrularına ağızdan gaga yoluyla aktararak vermektedirler. Bu yüzden sevgi kuşu olarak da bilinmektedirler. Büyük kumrular ise, hem etçil hem de otçul bir hayvandır. Genellikle besin değeri yüksek yeşillikler ve darı, buğday ve mısır gibi besinler tüketirler. Etçil özellikleri sayesinde de bitkiler dışında, solucan, sinek ve küçük böceklerle beslenirler. Her zaman doğada bulamasalar da yumurta ve istiridye kumruların kalsiyum açısından sağlıklı beslenmelerini sağlayan besinlerdir.

Kumru Kuşu Sesi

Günün ilk ışıklarında, bilhassa güneş doğarken, yazlık havada tatlı bir serinlik hissederken, doğanın sessizliğinde insana huzur veren guguk sesi güne umutla başlama sebebidir. Kumru ötücü bir kuştur. İnsanlarla birlikte yaşamaya alışkın olan bir kuş türüdür. Yuvalarını topladıkları birkaç parça daldan yapabildikleri için basit bir yapıya sahiptir.

Kumru Kuşunun Özellikleri

Kumru kuşları, hayatlarında pek eş değiştirmezler, eşlerine bağlılıkları ile bilinen kumrular, eşi ölecek olursa ömür boyu başkasıyla eşleşmezler. Bu yüzden yeni evlenen çiftlere, kumru benzetmesi yapılmaktadır. Kumruların ömrü sadece 1 yıl olduğu için yıl boyunca sürekli çiftleşirler. Bu durumun sebebi sadece 2 yavru yapabildikleri için, nesillerini devam ettirmeleri gereğinden kaynaklanmaktadır.  

Kumru Kuşu Yavrusunu Bırakır mı?

Duruma göre kumrular, yavrusunu terk edebilmektedir fakat her tek başına kumru terk edilmiş değildir. Kumruların türüne ne yaşadıkları bölgeye göre uyum sağlamaları için yavrularından ayrılmaları gerekebilmektedir.

Kumru Kuşu Yenir Mi?

Birkaç yenen kuş türleri arasında bulunan kumru, leş yemeyen, avını pençesiyle yakalamayan kuşlar yendiği için yenebilmektedir. Fakat İslami açıdan, kumru kuşu zevk ve av için öldürülmesi uygun bulunmamıştır. Kumrular, halk arasında sevgi kuşu olarak bilindiği içinde av olarak seçilmesi de doğru karşılanmıyor bunun yanında, ölen kumrunun etinin yediğini gören kumrunun çiftinin üzüntüden ölmesi de söz konusudur.

Kumru Kuşu Çeşitleri

Taksonomi bilimine göre yaklaşık 300 kadar üyesi bulunan güvencin ailesinden olan kumruların ülkemizde bulunan 4 türü bilinmektedir.
  • Kolyeli kumru, ülkemizde en çok bilinen kumru türüdür. Güvercinden daha küçüktür. Boynunun gerisinde siyah bir çizgi bulunmaktadır. Bu nedenden dolayı bu ismi almıştır. Asya ve Balkanlarda yaygın bir türdür.
  • Küçük kumru, bilimsel kaynaklarda gülen kumru olarak bilinir. Erkeklerde göğsünün üst kısmında siyah benekler bulunur, dişilerde bu detay yoktur. Kuluçka süresi 14 gün kadardır. Yavruları 18 günlük olduklarında yiyebilir ve uçabilir hale gelmektedirler. Bu tür genelde 18 yıl kadar yaşadığı bilinir. Kanarya adalarında ve Mısır’da yaygın bir türdür. Ülkemizde Trakya Marmara bölgesinde yoğun olarak görülür.
  • Üveyik kumru, her bölgede görünür, ürkek bir kuştur. Avrupa, Sibirya ve Türkmenistan’da yoğun olarak görülür. Ülkemizde kuluçkaya yatar yavruladıktan sonra kışı geçirmek için Orta Afrika ve Güney Asya ‘ya gider.
  • Doğu üveyiği, Büyük üveyik olarak bilinir. Güvercine benzemektedir. Yaşama, beslenme, üreme olarak üveyiği andırır. Ana vatanı Orta ve Doğu Asya’dır.
Kaynak: https://www.bilgiyazar.net/kumru-kusu-hakkinda-genis-bilgiler/ BilgiYazar Sitesi