Söke Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Bilişim Teknolojileri Öğretmeni Sinem Güraslan’ın proje kuruculuğunu yaptığı ‘IMAGINE AND CODE TO PRODUCE’ eTwinning projesinde, öğrenciler problem çözmeyi, üretmeyi, kodlama mantığını çözmeyi, WEB 2.0 araçlarının kullanımını öğreniyor. Kodlama ve robotik konusundaki özgüvenleri artan öğrenciler, araştırmayı ve doğru bilgiye erişip kullanmayı öğreniyorlar.

“HAYALLERİNİ KULLANIYORLAR”


Proje hakkında açıklamalarda bulunan Öğretmen Güraslan, “eTwinning projesinde aynı zamanda Trabzon’dan Elif Usta, Rize’den Abdullah Tosun, Hırvatistan’tan Dalia Kager, Antakya’dan Nalan Gül Şahutoğlu, Tekirdağ’dan Duygu Yalçın ve Hasan Yalçın, Bozüyük’ten Banu Aksu ve Arnavutluk’tan Eliberta Themeli ise ortaklarımız arasındadır. Türkiye’nin beş bölgesi, Arnavutluk ve Hırvatistan’daki 97 öğrenci hayallerini kullanarak yaratıcılıklarıyla kodlayarak üretiyorlar. eTwinning projemizdeki kodlama çalışmaları
geçen Kasım ayından itibaren proje amaçları çerçevesinde kodlamaya yönelik birçok faaliyet gerçekleştirdik. Bilge Kunduz Uluslararası Enformatik ve Bilgi İşlemsel Düşünme Etkinliği için EBA portalında öğrencilerimizi bilgilendirerek geçmiş yıllara ait örnek sorulara yönelik çalışmalar yapıp proje ekibindeki öğrencilerimizle etkinliğe katıldık.” dedi.

ENGELLİLER GÜNÜ İÇİN VİDEO OLUŞTURDULAR


Güraslan, açıklamasına şu şekilde devam etti: “3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde farkındalık oluşturmak için CODEWEEK etkinliği düzenledik. Öğrencilerimizle bugüne özel Scratch programını kullanarak projeler oluşturduk. Ayrıca projede görev yapan öğretmenler olarak 3 Aralık Dünya Engelliler Günü için işaret diliyle oluşturduğumuz bir video hazırladık. Bu video ile birçok platformda hem projemizi tanıttık hem de bugüne yönelik farkındalık oluşturduk. 19 Aralık tarihinde yurt içi ve yurt dışı tüm öğretmen ve öğrencilerin katılımıyla bir toplantı gerçekleştirdik. Öğrenciler hem kendilerini tanıtma hem de proje arkadaşlarını tanıma fırsatı buldular. Ortak olarak oluşturulan Scratch sınıfına kaydolarak 2021 takvimini işbirliği ile çevrimiçi toplantıda oluşturdular. Öğrencilerimiz 7-13 Aralık 2020 tarihleri arasında düzenlenen Bilgisayar Bilimi Eğitim Haftası için #HourOfCode etiketi ile code.org sitesinden Okyanuslar İçin Yapay Zeka (AI for Oceans) etkinliğini tamamladılar.”

“WEB 2.0 ARAÇLARINA YER VERDİK”


“Dream Machine Idea platformuna projemiz öğrencileri ile dahil olarak Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdik.” diyen Güraslan, şöyle devam etti: “Dünya genelinde katılımcı öğrencilerin kendi tasarladıkları makineleri bir harita üzerine eklediği sisteme öğrencilerimizin hayallerindeki makineleri eklemelerini sağladık. Onaylanan çizimler haritaya eklendi ve öğrencilerimiz sertifikalarını aldılar. Ocak ayında dörder kişiden oluşan Karışık Ülke Okul Takımları oluşturarak öğrencilerimizin planlanan gün ve saatte buluşmalarını sağladık. Öğrencilerimiz takımlarının isimlerini, yapacakları 3D Tasarım etkinliklerini ortak kararlarıyla belirlediler. Tinkercad üzerinden işbirlikçi çalışma sergileyerek belirledikleri konu ile ilgili 3D tasarımlar yaptılar. Scratch ile Kodlama çalışmalarımızı, diğer derslere ait kazanımlara yönelik yaparak multidisipliner bir yaklaşım sergilediğimiz kodlama etkinliği yaptık. İnterneti bilinçli ve güvenli kullanmak çok önemlidir. Biz de 9 Şubat Güvenli İnernet Gününe dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak adına birçok etkinlik planladık. Etkinliklerimizde daha çok WEB 2.0 araçlarına yer verdik.”

“DANS PARTİSİ KODLAMA EĞİTİMİ YAPTIK”


Güraslan, açıklamasını şu şekilde tamamladı: “Şubat ayı kodlama etkinliği olarak öğrencilerin anketle belirlediği code.org sitesindeki dans partisi kodlama etkinliğini yaptık. Önce kodlayıp sonra ortaya çıkan sonuca ritim tutarak eğlendiğimiz bir etkinlik oldu.13 Mart tarihinde Bilişim Teknolojileri Öğretmeni Özgür Şeremet tarafından Mblock Makine Öğretimi Uygulamaları konulu bir seminer düzenlendi. Seminer afişi tasarlanarak yaygınlaştırma kapsamında projenin yürütüldüğü tüm iller ve yurt dışında duyuruldu ve seminere proje dışından da katılım sağlandı. Seminer Türkçe-İngilizce çeviri şeklinde düzenlenerek katılımın arttırılması sağlandı. Mart ayı çalışmalarımızda Compute It Kodlama etkinliğini tamamladık. https://compute-it.toxicode.fr/ adresinde yer alan 59 adımlık etkinliği projede yer alan tüm öğrencilerimizin tamamlamasını sağladık. Ayrıca Micro:bit kartlarının online platform üzerinden simülator aracılığıyla kodlanmasına dair etkinlik tüm öğrencilerimiz tarafından yapıldı. Projemizin yaygınlaştırma faaliyetleri kapsamında Marmara Üniversitesi Türkçe Öğretmenliği Anabilim Dalı Doç. Dr. Ahmet Benzer tarafından 5 Nisan günü öğretmenlere yönelik “Dijital Ders Materyali Hazırlama” ve öğrencilere yönelik “Teknolojik Farkındalık” eğitimi düzenlendi. Nisan ayı çalışmalarımızı Temel Elektronik bilgisine ayırdık. Arduino ile kodlayıp kurduğumuz devrelerin sevincini yaşadık. Pes etmeden gayret eden, zamanında sorumluluklarını yerine getiren öğrencilerimizle tüm çalışmalarımız boyunca çok yol aldık. Tüm bu etkinlikler çerçevesinde öğrencilerimiz hem zamanı verimli kullandı hem de kodlama konusunda erken yaşta bilgi sahibi oldu.”