Aydınlı çilek üreticilerinin mahsullerinin elinde kaldığı ve bu sebeple ekonomik sıkıntılar yaşadıkları yönünde çıkan haberler üzerine Sultanhisar ilçesinde çilek üreticileri ve toptancılar ile bir araya gelen AK Parti Aydın Milletvekili Metin Yavuz, coğrafi işaretli olan çilek sektöründe yaşanan sorunlar ve çözümleri üzerine istişarelerde bulundu. Salgın ile mücadele çerçevesinde semt pazarlarının kapanmasının iç piyasayı biraz etkilediğini fakat çilek ihracatını etkilemediğini belirtti.

“ÇİLEĞİN YÜZDE 80’İ İHRAÇ EDİLİYOR”

Üreticiler ve toptancılar ile yapmış olduğu görüşmeler sonrasında konuyla ilgili değerlendirme yapan AK Partili Yavuz, “Coğrafi işaretli ürün sahibi, çilek diyarımız Sultanhisar ilçemizde ve Atça mahallemizde bulunan çilek toptancıları halinde kıymetli üreticilerimiz ve toptancılarımız ile bir araya geldik. Kamuoyunda çilek üreticilerinin iflasın eşiğine geldikleri yönünde oluşturulan algı son derece yanlıştır. Çilek ile ilgili gerçeği yansıtmayan söylemler ile Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Bekir Pakdemirli’ye yönelik ithamlarda bulunan söz konusu arkadaşın kendi menfaatlerinin doğrultusunda böyle yersiz ve asla kabul edilemez bir çıkış yaptığını düşünüyorum. Yapmış olduğu açıklamalar ile siyaseten farklı manevralar içerisinde olduğunu gösteren bu kişinin oluşturmaya çalıştığı algı gerçeği yansıtmamaktadır. Şöyle ki, yapmış olduğumuz görüşmeler sonrasında ister üretici olsun ister toptancı olsun bize iletmiş oldukları bilgiyi paylaşmak gerekirse, çileğin maliyeti şu an için ortalama 4 TL. İhracata gitmeyen çilek fiyatı 8 TL, İhracat fiyatı ise 11 TL. Çilek ihracatımıza bakıldığında şu an tarladaki ürünün yüzde 80’i ihraç ediliyor.” diye konuştu.

“OLUMSUZLUKLARA RAĞMEN PİYASADA SİRKÜLASYON VAR”

Çilek fiyatlarıyla ilgili değerlendirmelerini sürdüren Milletvekili Yavuz, “Hal böyleyken salgınla mücadele edilen bu süreçte semt pazarlarının kapatılması gibi yapılan bazı kısıtlamalar iç piyasada bir yavaşlama olmasını her ne kadar etkilemiş olsa da şu anki şartlar göz önünde bulundurulduğunda hem üreticilerimiz hem de toptancılar tarafından çilek fiyatlarındaki bu durumun gayet doğal olduğunu ifade ediyor ve hallerine şükrediyorlar. Gerçeği budur. Çilek rekoltesi bu sezon hava şartları nedeniyle normalde hasatta beklenen dönümde en az 5 ton seviyesine ne yazık ki ulaşamayarak geçen yıl rakamlarının gerisinde kaldı. Bir de bunun üzerine salgın ile mücadelemiz çerçevesinde tam kapanma kararı ile semt pazarlarının kurulmaması çilek piyasasını da doğal olarak etkilemiş oldu. Tüm bu olumsuzluklara rağmen bir sirkülasyon var piyasada. İfade etmiş olduğum gibi salgın ile mücadele kapsamında semt pazarlarının kapalı olması sebebiyle çilek üreticileri belli başlı sorunlarla karşı karşıya kaldı. Bu yalnızca çilek bazında değil aslında, yaş sebze meyve olarak tüm üreticilerimiz bundan etkilendi. Bundan dolayı da haftanın bir günü semt pazarlarının açılmasına yönelik yeni bir genelge yayımlandı. Sadece Cumartesi günleri açılan semt pazarlarında bilindiği gibi yalnızca yaş sebze ve meyve satışı yapılabiliyor. Biraz daha sabır. Allah’ın izni ile çok yakında kademeli olarak normale dönmeye başladığımızda inşallah bu zor günleri geride bırakmış olacağız.” şeklinde konuştu.

“DİJİTAL TARIM PAZARI BÜYÜK KOLAYLIK SAĞLIYOR”

Çiftçinin alın teri ve bin bir emekle ürettiği ürünleri, Tarım ve Orman Bakanlığı’nca hayata geçirilen online platform olan Dijital Tarım Pazarı’nda değer fiyattan satabildiğini belirten AK Partili Yavuz, tüm üretici ve alıcıları bu platforma davet etti. Milletvekili Yavuz, “Artık tarımda dijitalleşme dönemine girdik. Tarım ve Orman Bakanlığımızca hayata geçirilen Dijital Tarım Pazarı (DİTAP) sayesinde çiftçiler ürünlerine pazar bulabilmekte, tüketicimiz ve esnafımız aradığı kalitede ürünü tedarik edebilmektedir. Dijital Tarım Pazarı sayesinde çiftçinin pazarlama imkânı artarak, tüketici de makul fiyattan, kaliteli ürün alma imkânı bulmaktadır. Sistem hakkında bilgi vermek gerekirse, Harita Analizi sayfasına baktığınızda, üreticinin sözleşmeli olarak üreteceği ürünün yetişeceği alan üzerinde geçmiş istatistikler ve gelecek analizler üzerinde incelemeler yapılmasına olanak sağlayarak alıcının karar vermesini kolaylaştırmakta, alıcı ve satıcılar için ana sayfada anlık hava tahmini ve uyarılar gösterilmektedir. Dijital Tarım Pazarı, devreye alındığı 29 Nisan 2020 tarihinden itibaren Gerçek/Tüzel kişiler tarafından yoğun bir şekilde kullanılmakta Üretici ve Alıcı pozisyonlarında gerçek kişiler, özel kurumlar ve kamu kurumları tarafından tercih edilmektedir. Ülke çapında birçok büyük marka ile Merkez Birlikler ve Kooperatifler de bu Dijital Pazarı kullanıma başlayarak sisteme dâhil olmuşlardır. Hem üreticilere hem de tüketicilere büyük avantaj sağlayan DİTAP’ı değerlendirmek her iki kesim içinde oldukça faydalı olacaktır.” dedi.

“2023 HEDEFİMİZE ŞİMDİDEN ULAŞTIK”

Tarım Politikalarında hayata geçirilen uygulamalar ile 2023 hedefine şimdiden ulaşıldığını belirten AK Partili Yavuz, “Muasır medeniyetler seviyesinde bir Türkiye için Başkan Erdoğan liderliğinde bu zaman kadar birçok reformu hayata geçirdik. Onun liderliğinde her alanda kalkınan bir ülke için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bunlardan biri de Sn. Tarım ve Orman Bakanımız Bekir Pakdemirli’nin açıklamış olduğu yeni tarımsal sit alanlarımız. Ülkemizin bereketli topraklarını en doğru şekilde değerlendirmek adına öncelikle bu değerlerimizi koruma altına almalıyız. Sn. Bakanımız Bekir Pakdemirli, 67 ilimizdeki 61 yeni ovanın tarımsal üretim potansiyeli yüksek olduğu için tarımsal sit alanı ilan edildiğini, böylelikle koruma altına alınan büyük ova sayısının 376’ya, korunan alan miktarın ise 9 milyon hektara çıktığını açıkladı. Tarım politikalarımızda alınan bu karar ile esasen Tarımda 2023 hedefimize şimdiden ulaşmış olduk. Sn. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde Tarım ve Orman Bakanımız Sn. Bekir Pakdemirli’nin destekleriyle atılan bu adımlar ile doyan bir ülke konumundan artık dünyayı doyuran bir ülke konumuna çok daha hızlı ilerlemiş oluyoruz. Ülkemiz tarımına kazandırmış olduğu değerlerden dolayı başta Sn. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a şükranlarımı sunuyor, Tarım ve Orman Bakanımız Sn. Bekir Pakdemirli’ye teşekkür ediyorum.” diye konuştu.