Kuşadası'nda, isminin verildiği Kadıkalesi Mahallesinde bulunan tarihi kalede yürütülen çalışmalarda ortaya çıkarılan 13. yüzyıla ait kilise ile hemen yanındaki namazgah ve Osmanlı dönemi tabyaların üzeri 2 bin 250 metrekarelik örtü sistemiyle kapatılacak. Göbeklitepe’deki örtü sisteminin uygulanacağı Kadıkalesi’nde, örtü sisteminin temel ayakları için kazılan bölgede Bizans dönemi insan iskeletleri bulundu. Prof. Dr. Zeynep Mercangöz’ün koordinatörlüğünde gerçekleştirilen kazılar, Kuşadası Kaymakamlığı, Kuşadası Belediyesi ile Aydın Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı Ofisinin ortaklığı, Güney Ege Kalkınma Ajansı’nın finansal desteğiyle yürütülüyor.

'PROJEYE GÖRE ÇALIŞMALARIMIZ SÜRÜYOR'


Ortaya çıkarılan duvar resimleri ve zemin kaplamasıyla öne çıkan 13. yy’da işlevini yitirdiği saptanan kilisenin üstünün anıtsal bir örtüyle kapatılmasının planlandığını söyleyen alan sorumlusu Umut Kardaş, “Kilise 13. Yüzyılda işlevini yitirmiş, daha sonra çeşitli katmanlarla cam ve seramik üretimine tabi olmuş bir alan. Cam ve seramik üretimi 14. Yüzyılın başlarına kadar devam etmiş, burada kazılar tamamlandı. Duvar resimleri ve zemin kaplamalarının hava olayları ve korozyondan etkilenmemesi için kilisenin yanı sıra hemen yanındaki Osmanlı tabyaları ve Namazgah’ın üstünü anıtsal bir üst örtüyle kapatmayı planladık. Proje çerçevesinde yapılacak yürüyüş yollarıyla Kadıkalesi, tabya ve Namazgah yerli ve yabancı ziyaretçilere açılacak” dedi.

BİZANS DÖNEMİ GÖMÜ GELENEĞİ


Tarihi alanın üzerine yapılacak örtünün Göbeklitepe’de kullanılan sistemin benzeri 2 bin 250 metrekarelik mebran sistemi olacağını söyleyen Kardaş, yapılan temel kazısında insan iskeletlerine ulaştıklarını aktardı. Umut Kardaş, “Örtünün temel ayaklarının olacağı yerlerde kazı yaparken Bizans dönemi gömü geleneğine uygun gömülmüş vaziyette mezarlara rastladık. Bizans döneminde geleneğinde eller göğüste birleştirilir, yüzler doğuya bakar ve başların altına taştan veya kiremitten yastık olur. Bu mezarları kaldırma aşamasındayız, diğer ayaklarda çalışmalar sürüyor” diyerek çalışmalar hakkında bilgi verdi.