NTO Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Arslan, Ege ve Marmara Odaları İstişare Toplantısı’na katıldı. TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun katılımıyla düzenlenen toplantıda Başkan Arslan, yaşanan sorun ve talepleri iletti. Oda başkanları toplantıda, tam kapanma tedbirlerinin ekonomiye etkileri ve yapılması gereken çalışmalar hakkında görüşlerini dile getirdi. Çek düzenlemesi ile ilgili olarak; karşılığı olan çeklerin tahsil edilemediği şikayetleri üzerine bugün yeni bir gelişme yaşandığı, Ticaret Bakanlığı tarafından talebin haklılığı görüldüğünden çek takas işlemleri ve karşılığı olan çeklerin tahsilatına tekrar başlandığı, ayrıca yine talepler neticesinde KOSGEB aracılığı ile yeni bir destek programının başlatılacağı duyuruldu.

“DÖKME ZEYTİNYAĞINDA İHRACAT YASAĞI KALDIRILMALI”

ATB Yönetim Kurulu Başkanı Arslan yaptığı konuşmada, meslek komiteleri ve üyeler tarafından, pandemi süreci içinde özellikle cam, orman ürünleri ile siyah sac ve profilde ürün sıkıntısı yaşandığı bu nedenle de piyasa fiyatlarının orantısız bir şekilde arttığı yönünde şikayetler alındığını ifade etti. Ayrıca yurt içi piyasanın daraldığı bir dönemde dış ülkelere yapılan satışlar hayati öneme sahipken dökme zeytinyağına getirilen ihracat yasağının nebati yağ piyasasındaki işletmeleri olumsuz etkilediğini, bu yasağın kaldırılması gerektiğini söyledi.

“KARŞILIKSIZ KİRA YARDIMI YAPILMALI”

İhracat yapan firmaların önemli bir gider kalemi olan navlun ücretlerinde yaşanan artışların işletmeleri zor durumda bıraktığını ifade eden Başkan Arslan, navlun ücretlerinin belirli bir tarihe kadar alınmamasını veya makul bir seviyeye çekilmesini istedi. Bu konuyla ilgili olarak İhracat işlemlerinin kolaylaştırılmasını, ihracat işlemlerinde görülen bürokratik engellerin kaldırılması gerektiğini ifade etti. Üyelerden alınan talepleri dile getiren Başkan Arslan, hibe desteklerin en kısa sürede özellikle genelge ile kapanmak zorunda olan işletmeler için çıkarılmasını, kredi işlemlerinde bankaların mali sicil değerlendirmesiyle ilgili olarak daha makul olmalarını, SGK, Kredi ve Ticari Kredi ödemeleri ile her türlü resmi tahakkuk işleminin gelecek yıllara ertelenmesini, İçişleri Bakanlığı genelgesi ile kapanan işletmeleri kapsayacak şekilde karşılıksız kira yardımı yapılmasının gerekli olduğunu ifade etti.