Büyükdağlı Mahallesinde tarihi Küçük Arık Cami karşısında 1784 yılında Hacı Muhammet tarafından inşa edilen Küçük Arık Çeşmesi’nin yıllardır yıkılacak gibi duran çatısının bir bölümü daha fazla dayanamamış ve Ocak ayı içerisinde yıkılmıştı. Aradan geçen 4 aylık sürede de çeşmenin çatıyla birleşik duvarlarından biri daha yıkıldı. 21 Nisan günü Karacasu'yu ziyaret eden İl Kültür ve Turizm Müdürü Umut Tuncer başka bir proje için bulunduğu bölgede çeşmenin halini yerinde görme fırsatı yakalamıştı.

OSMANLICA KİTABE 237 YILLIK MAZİYİ ANLATIYOR


Kültür ve Turizm Bakanlığı İzmir 2 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü tarafından 2005 yılında koruma altına alınan, Küçük Arık Sokakta bulunan çeşme yetkililerin ilgisini bekliyor. Kiremitleri düşen, betonları çatlayan neredeyse yıkılmak üzere olan çeşme görenlerin yüreklerini burkuyor. Hala suyu akan ve vatandaşların kullandığı çeşme, yanından geçen çocuklar için de tehlike oluşturuyor. 237 yıl önce çeşme ilk inşa edilirken mermer tabakadaki kitabesiyle Şair Sem’i dizeleri ile dünden bugüne ve yarına seslenirken çeşmenin bu halde olmaması gerektiği ifade ediliyor. Yapıldığı dönemde şehirde önemli bir geçim kaynağı olan dokumacılık sebebiyle iplik dövme taşı da bulunan çeşmenin suyu kitabede geçen ifadelerde zemzem suyuna benzetilmişti. Ahşap çatısı zaman içinde yağmur ve rüzgarın etkisiyle zarar gören çeşmenin betonundaki tahrip ise görenleri üzmeye devam ediyor.

“KORUNSUN İSTİYORUZ”


Mahalle sakinlerinden İsmet Çetin, "Neredeyse yıkıldı yıkılacak. Çatıdan düşen kiremitler kadar kiremitlerin üzerindeki taşlar da tehlike oluşturuyor. Çeşmeyi kullananlar kadar burada oynayan çocuklar için de büyük tehlike arz ediyor" dedi.

KİTABE METNİ


Mustafa Kenan Özkan ve Hüseyin Kuruüzüm’ün birlikte yaptıkları çalışmalar sonucu Osmanlıcadan günümüz Türkçesine çevrilen kitabe metninde, “Ey yüce Allah’ın kulları sizleri irşad edeyim. Ab-ı hayat gibi olan bu suyu bütün ciğerler arzu eder.Bir damla içsen bedene imdat olurAynı zamanda cana kuvvet verir, kuvvetli olmayı sağlar.İçip doyanlar safa bulur, hoş olur.Hey tarikat arkadaşları, durmadan şarkılar söyleyen çeşme bir karşılık olmaz mı?Bu suyun zemzem gibi gür kaynağı şurada yukarıdadır.Halavetde bütün gözler zülal gibi medet umar.Sem’igel tarihini söyle, hesabını sin sin düş. Getirdi Hacı Muhammed bu çeşmeyi bila imdat” ifadeleri yer alıyor.