Kızılay’ın mevcut durumda kan bileşeni stok seviyesinin yeterli olduğunu ancak önümüzdeki süreçte bir darboğaz yaşanabileceğini belirten Mezkit, “Mevcut durumda kan bileşeni stok seviyesi yeterli olmakla birlikte önümüzdeki süreçte önleyici sağlık politikaları doğrultusunda darboğaz yaşanabileceği öngörülmektedir. Bu kapsamda kan bileşeni stok seviyesinin korunması gerekmektedir. Planlanan operasyonların ertelenme durumu oluşsa dahi tedavisinde düzenli olarak kan bileşeni kullanılan ihtiyaç sahiplerimiz için değerli kan bağışlarınız çok önemlidir” dedi.

CİDDİ ORANDA AZALDI


Kan stoklarının azaldığını söyleyen Mezkit, şöyle konuştu: “Malum Ramazan-ı Şerif ayındayız. Ramazan ve salgın sebebiyle Türkiye genelinde olduğu gibi Aydın’da da kan stoklarında düşüş yaşanmıştır. İl genelinde günlük 150 civarı olan kan bağışı 100 civarına düşmüştür. Nisan ayının ilk iki haftası yani Ramazana kadarki süreçte yoğun kan bağışı etkinlikleri sayesinde hastanelerimizin ihtiyacı büyük oranda karşılanmıştır. Ancak daha Ramazan ayının bitmesine iki haftadan fazla zaman var ve hastalarımızın kan ihtiyacı maalesef azalmamaktadır."

İFTAR SONRASI KAN BAĞIŞI


Mezkit, kan bağısı çağrısında bulunarak, “Bu vesileyle Aydın Merkez Kan Alma Birimimiz oruç tutan vatandaşlarımızı da dikkate alarak haftanın her günü sabah 08:00 ile gece 24:00 arası Aydın/ Efeler PTT Karsısındaki kan alma biriminde hizmet vermeye devam edecektir. Yine Nazilli, Söke ilçelerimizde bir aksilik olmadığı sürece hafta içi her gün akşam 17.30’a kadar bağış yapmak isteyenler için hizmet verecektir. Diğer ilçelerimizde ise periyodik olarak araçlarımızla kan bağışı etkinlikleri devam etmektedir. Son zamanlarda büyük sitelerimizin yakınına, özellikle akşam iftar sonrası gelmek isteyen vatandaşlarımız için etkinlik düzenlemeye çalışıyoruz. Bunun için topluca kan bağışı düzenlemek isteyen vatandaşlarımız Aydın Merkez Kan Alma Birimimiz ile irtibata geçebilirler” ifadelerini kullandı.

KAN BAĞIŞI İLE COVID-19 BULAŞMAZ


Kan ve kök hücre bağışına gelmek isteyen vatandaşların sokağa çıkma kısıtlamalarından muaf olduklarını da ifade eden Mezkit, “Tekrar vurgulamakta fayda vardır: Kovid-19 virüsü, kan bağışı işlemi ile size bulaşmaz. Türk Kızılay, diğer viral enfeksiyonlar da dahil olmak üzere bağışçılara hastalık bulaşına karşı tüm önlemlerini almıştır. Kan bağışı toplama faaliyetlerinde kullanılan malzemeler tek kullanımlıktır. Bunun yanında çalışanlarımız genel temizlik kurallarına tam olarak uymasının yanında gözlük, maske, eldiven gibi kişisel koruyucu donanımlarla çalışmaktadır. Kan acil değil; sürekli ihtiyaçtır” diye konuştu.