Büyükdağlı Mahallesinde 237 yıllık Küçükarık Çeşmesi yakınlarında bulunan, Osmanlı arşivlerinden çıkmış gibi ilk günkü özellikleriyle duran dokümanlar heyecan yaratmıştı. Karacasu Kaymakamı Ahmet Soley, nereden ve nasıl geldiği bilinmeyen resmi arşivlerden alındığı düşünülen belgelerin araştırılması için Emniyet ekiplerine talimat verdi. Kaymakam Soley, üzerindeki pul, Osmanlı tuğrası, mühür bulunan ilk günkü gibi duran Osmanlıca el yazıları dikkat çeken belgelerin tarihi özelliklerinin aydınlatılması için heyet kuracaklarını söyledi. Belgelerden haberdar olduktan sonra eski yazı okuyabilen İlçe Müftüsü ile belgeleri inceleyen Kaymakam Soley, “Müftülük, müze müdürlüğü ve Tapu dairesinde görevli uzman kişilerden oluşan bir heyet kuruyoruz” dedi.

RESMİ KURUMLARDA OLMASI GEREKEN EVRAKLAR


Kaymakam Soley ayrıca, “Emniyete talimat verdim. Nerede bulundu, devamı var mı araştıracak. Osmanlı zamanında Karacasu’nun tapu arşivinden çıkmış gibi gözüküyor. Vatandaşlarda değil resmi yerlerde olması gereken evraklara benziyor. Alım satım işlemlerinde kullanılan evraklar. Güzel korunmuş. Karacasu’nun tarihi için önemli. El yazıları da mükemmel. Mürekkepler de çok kaliteli ilk günkü gibi yazılar duruyor. Yarın bir heyet kuruyoruz. Müftülük, Müze ve Tapu’dan birer kişi alıp mahiyetini araştıracağız” dedi.

NE OLMUŞTU?


Edinilen bilgiye göre olay dün saat 14.00 sıralarında meydana geldi. Ailesi ile Küçükarık Sokaktan geçmekte olan Ramazan Saray, çeşmenin kenarında tomar şeklinde kağıtları gördü. Üzerindeki Osmanlıca yazılardan dolayı sokağın tarihine ışık tutabilecek önemli bir belge olabileceğini düşünerek ilçede görev yapan gazeteciye haber verdi. Kağıtları bulan aile üyelerinden Ramazan Saray, "Ailemizle bu sokağa yakın konumdaki arazimize gelmiştik. Geçerken çeşmenin karışındaki bir tanıdığımız selam vermek için arabadan indik o sırada fark ettik. Sokağın tarihi için belki önemli bir şeydir diyerek öylece kalmasına gönlümüz el vermedi. Sizi aradık. Geldiğiniz için de teşekkür ederiz. İlk başta çeşmenin inşaatından düştüğünü düşündük. Ancak çeşmeden 5-10 metre ileride de dağılmış kağıtlara rastladık. Umarım yazılanlar okunur. Konu aydınlığa kavuşur" dedi.

“SOKAĞIMIZIN TARİHİNİ AYDINLATACAK”


Olay yerine gelen gazeteci de belgelerin kaybolmaması ve tutanağa geçirilmesi için Mahalle Muhtarı Yusuf Ekiz'e haber verdi. Olayı anlatan Yusuf Ekiz, "Gazeteci Özgür Dedeoluk bu belgeler için kendisine haber verildiğini bu sebeple beni aradığını söyledi. Ben de hemen kağıtların bulunduğu yere geldim. Üzerinde Osmanlı tuğrası var. Mühür var. Yazının intizamı dikkat çekiyor. Mahallemiz Karacasu'nun en eski mahallesi. Önemli bir arşiv belgesi olabileceğini düşünüyoruz" dedi.