ABD Başkanı Joe Biden’ın 1915 olaylarını soykırım olarak nitelemesine Aydınlılar Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Halil Apaydın’dan tepki geldi. Biden’ın açıklamalarının tarihi gerçeklerle bağdaşmadığını kaydeden Başkan Apaydın, “ABD Başkanı Joe Biden'ın tarihi gerçeklerle bağdaşmayan ve suçlayıcı sözde Ermeni soykırımını tanıdığını belirttiği açıklamasını şiddetle kınıyor, bu açıklamayı yapanların soykırımı kendi tarihlerinde aramalarını öneriyoruz.” diye konuştu.

“AKLA VE MANTIĞA UYGUN DEĞİL”


1915 yılında yaşanan olayların aslında neyin, hangi sebepten ötürü meydana geldiğinin kökenine inmek isteyenler için, tarihi arşivlerde bilgi ve belgelerin açık olduğunu ifade eden Başkan Apaydın, “Kaldı ki 1915 tehciri uluslararası hukukun soykırım olarak tanımladığı olaylar arasında yer almamaktadır. Soykırım siyasi bir kavram değil, hukuki bir kavramdır ve ağır bir suçtur. Mutlaka bir mahkeme kararı ile tespit edilmesi gerekmektedir. Hukuken "soykırım" olarak tanımlanmayan bir olay için siyaseten "soykırım" nitelendirmesi yapılması akla ve mantığa uygun değildir.” şeklinde konuştu.

“AÇIKLAMALARI KABUL ETMİYORUZ”


Başkan Apaydın, açıklamasını şu şekilde tamamladı: “Ayrıca Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Doğu Perinçek'in "Ermeni soykırımı emperyalist bir yalandır” sözleriyle ilgili ‘Perinçek-İsviçre’ davasında aldığı karar, tarihin ve hukukun siyasi amaçlarla istismarına gereken cevabı vermesi bakımından önemli bir dönüm noktasıdır. İçte ve dışta siyasi amaçlar için yapılan ve çarpıtılmış ve de uydurulmuş sözde Ermeni Soykırımı açıklamaları ile birlikte İstanbul için kullanılan konstantinapol ifadeleri kabul edilemez. İşlenmeyen soykırım suçu nedeniyle Türkiye’nin ve Türklerin iftira niteliğinde bu şekilde ısrarla suçlanmaya devam edilmesi asıl insanlığa karşı suç teşkil etmektedir. Tarihte varolduğu günden bugüne ezilen milletlerin yanında olmuş Asil Türk Milletini, karalamaya ve baskı altına almaya çalışan siyasi amaçlarla içte ve dışta yapılan sözde Ermeni soykırımı açıklamalarını şiddetle kınıyor ve bu açıklamaları kabul etmediğimizi kamuoyuna bildiriyoruz.”