Nazilli Esnafları Güç Birliği Derneği Başkanı Meltem Tuğral, tam kapanma ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Mevcut tam kapanma kararını desteklemediklerini ifade eden Başkan Tuğral, “Covid-19 tedbirlerine yönelik tam kapanma kararı alındığı açıklandı. İlgili genelgeye baktığımızda imalat, üretim, tedarik ve lojistik sektörleri ile tarım ve kamu kurumlarında faaliyetin devam ettiği görülüyor. Yarı kapasiteli çalışacak olan kamu kurumları ile toprak ve hayvancılık gibi bekleyemeyecek işler anlaşılabilir ama beyaz eşyadan çoraba kadar çeşitli üretim yerlerinin de açık olması, bu gibi yerlerde çalışan yüzlerce ve belki binlerce kişinin aynı ortama girmesi nasıl açıklanabilir?” diye konuştu.

“ESNAF VE ÇALIŞANLARINA YÖNELİK DESTEK PAKETİ AÇIKLANMADI”


Tam kapanmanın daha önceden uygulanması gerektiğini ancak bayram önü uygulanmasının ise düşünceleri arasında olmadığını kaydeden Başkan Tuğral, “Tedbirler dahilinde tam kapanma olması gerektiği biz de dahil birçok kesimin ortak düşüncesi idi. Fakat şimdiye kadar çoktan yapılması gereken kapanmanın bayrama ve bayram önüne denk getirilmesi, üretim ve imalat genellemesi yapılarak eldivenden merdivene hayati öneme sahip olmayan tüm sektörlerin muaf tutulması, açık olan zincir marketlere yine eldivenden merdivene satış muafiyetinin devam etmesi, sonuçta tam kapananın yine sadece küçük ve orta büyüklükte esnaf olması, kapanan esnafa ve çalışanlarına yönelik bir destek paketi açıklanmaması düşüncelerimiz arasında yoktu.” şeklinde konuştu.

“KİRALAR DEVLET TARAFINDAN ÖDENMELİ”


Ortaya koyduğu nedenlerden dolayı bu uygulamanın adının tam kapanma değil, esnafın tam kapanması olduğunu vurgulayan Başkan Tuğral, “Bizim açımızdan kabul edilemez bir uygulama olan mevcut kapanma uygulamasının bir an önce gözden geçirilerek, kapanacak sektörler, uygulanacak denetimler ve verilecek destekler ile beraber beklentilere cevap verecek, önlemlere gerçek anlamda katkı sağlayacak şekilde düzenlenmesi gerekmektedir.
Bu bağlamda kapanan iş yerlerinde çalışan personelin kapanma süresi boyunca alacağı ücret ve sigorta primlerinin devlet olarak ödenmesi, iş yeri sahipleri için kiralarının ve aylık ortalama kazancının kapanma süresi olan kısmının devletçe ödenmesi, kredi ve kredi kartları ile vergiler dahil her türlü ödemenin normalleşme sağlanana kadar faizsiz ötelenmesi kapanan esnafın beklentileridir. Mevcut haliyle tam kapanmanın nasıl uygulanacağını, bitmeyen mazeretlerle kendini dışarı atanların nasıl denetleneceğini, kısıtlama süresi sonunda vaka ve vefat sayılarının ne olacağını hep birlikte göreceğiz.” dedi.