Koruma altındaki Büyükdağlı Mahallesi Küçükarık Sokak'ta 237 yıllık Küçükarık Çeşmesi yakınlarında bulunan çok sayıda belge şaşkınlık yarattı. Arşivden çıkmış gibi ilk günkü haliyle sokağın ortasında atılmış üzerinde çok sayıda Osmanlı tuğrası, mühür, imza, pul bulunan dokümanların ilk belirlemelere göre tapu kağıtları olduğu düşünülüyor. Osmanlıca 1835 yazılı kağıtlar bulunan ve bu tarihe ait olduğu sanılan belgeler incelenmek üzere Karacasu Kaymakamlığına teslim edildi.

"ÖYLE KALMASINA GÖNLÜMÜZ EL VERMEDİ"


Edinilen bilgiye göre olay bugün saat 14.00 sıralarında meydana geldi. Ailesi ile Küçükarık Sokaktan geçmekte olan Ramazan Saray, çeşmenin kenarında tomar şeklinde kağıtları gördü. Üzerindeki Osmanlıca yazılardan dolayı sokağın tarihine ışık tutabilecek önemli bir belge olabileceğini düşünerek ilçede görev yapan gazeteciye haber verdi. Kağıtları bulan aile üyelerinden Ramazan Saray, "Ailemizle bu sokağa yakın konumdaki arazimize gelmiştik. Geçerken çeşmenin karışındaki bir tanıdığımız selam vermek için arabandan indik o sırada fark ettik. Belki önemli bir şeydir diyerek öylece kalmasına gönlümüz el vermedi. Gazeteci arkadaşımızı aradık. İlk başta çeşmenin inşaatından düştüğünü düşündük. Ancak çeşmeden 5-10 metre ileride de dağılmış kağıtlara rastladık. Umarım yazılanlar okunur. Konu aydınlığa kavuşur" dedi.

KAYMAKAMLIĞA TESLİM EDİLDİ


Olay yerine gelen gazeteci de belgelerin kaybolmaması ve tutanağa geçirilmesi için Mahalle Muhtarı Yusuf Ekiz'e haber verdi. Olayı anlatan Yusuf Ekiz, "Gazeteci Özgür Dedeoluk bu belgeler için kendisine haber verildiğini bu sebeple beni aradığını söyledi. Ben de hemen kağıtların bulunduğu yere geldim. Üzerinde Osmanlı tuğrası var. Mühür var. Yazının intizamı dikkat çekiyor. Mahallemiz Karacasu'nun en eski mahallesi. Önemli bir arşiv belgesi olabileceğini düşünüyoruz" dedi. Bulunan kağıtlar muhtar Yusuf Ekiz tarafından Karacasu Kaymakamlığına teslim edildi.