Türkiye'nin önemli tarım merkezlerinden biri olan Aydın'da, Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı ve Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, tarımla ilgili açıklamalarda bulundu. Kendirlioğlu, geçen sene sulama sezonu bittiğinde, barajlarda neredeyse hiç su kalmadığını söyledi. Kış mevsiminde etkili olan yağmurun da yeterli olmadığını belirten Başkan Kendirlioğlu, “Yağışların ardından barajlardaki suyu miktarımız, geçen seneki suyun yarısı kadar anca oldu. Yeteri kadar suyumuz olmadığı için ciddi bir tarımsal kuraklık bizi bekliyor” dedi.

“İKİ KAT SU VERİLECEK”


Kuraklık ile ilgili Devlet Su İşleri ve Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri ile ziraat odası başkanlarının görüşmeler yaptığını anlatan Kendirlioğlu, yapılan görüşmelerin ardından yeni sulama sezonunda tarım arazilerine, ne ürün ekili olduğuna bakılmaksızın en fazla iki kat su verilmesine karar verildiğini hatırlattı. Kendirlioğlu, çiftçilerin de kuraklıktan dolayı daha az su isteyen tarım ürünlerinin ekimine yönelmek zorunda kaldıklarını söyledi. Aydın’ın sulanabilir 1 milyon dönüm tarım arazi olduğunu belirten Kendirlioğlu, "Şu anda yaklaşık 100 bin dönüm tarım arazimizde, buğday ekili. Buğday hasadı mayıs ayının sonu, haziran ayının başı gibi yapılacak. Bunun yerine ayçiçeği ekilecek. Çünkü ayçiçeği neredeyse hiç su istemeyen bir ürün. Diğer alanlara da pamuk, yem bitkileri, sebze ve benzeri ürünler ekilecek. Eğer kuraklık yaşanmasaydı, çiftçilerimiz arazilerine istedikleri ürünü ekebilecekti" diye konuştu.

MEVCUT SUYUMUZ FAZLA BİLE GELİRDİ”


Mevcut suyun tüm çiftçilere eşit bir şekilde dağıtılacağının altını çizen Kendirlioğlu, bir an önce damlama sulama sistemine geçilmesi gerektiğine de vurgu yaptı. Türkiye’nin su zengini bir ülke olmadığını ifade eden Kendirlioğlu, “Su fakiri bir ülkeyiz. Vahşi sulamadan bir an önce vazgeçip damlama sulama sistemine geçmemiz gerekiyor. Damlama sulama sistemi olsaydı, mevcut suyumuz bize fazla bile gelirdi” dedi.