Büyük Menderes Nehri’nin yanı başına kurulu şirin bir belde olan Yamalak, Boğaziçi köprüsünü andıran menderes köprüsünden geçtikten sonra Aydın-Denizli Karayoluna 10 dakika mesafe uzaklıkta bulunuyor. İçinden birçok sulama kanalının geçtiği Yamalak’ta yaşayan vatandaşlar genellikle hayvancılık ve tarımla geçiniyor. Eski otantik Yamalak evlerinin çok az kaldığı belde de bölgenin iklimsel şartları ve çiftçiliğin yaygın yapılmasından dolayı motor ve tarım aletlerini koymak için geniş bahçeli ve aile bireylerinin birlikte oturduğu büyük evler inşa edilmiş. Tarım ve hayvancılık sayesinde geniş imkanları olan Yamalaklılar, farklı bir zenginliğe de ev sahipliği yapıyor. Yamalak, özellikle Büyük Menderes Nehri’nin suladığı bereketli tarım toprakları ve su kanalları nedeniyle, Aydın’ın en büyük leylek popülasyonuna sahip yeri olmasıyla dikkat çekiyor.

KUŞLARIN ÜREME MERKEZİ

Yamalak’ın tarihsel ve kültürel zenginliğinin yanından doğal ekosistemi ile ender bulunan yerlerden olduğunu belirten Ekosistemi Koruma ve Doğa Severler Derneği Başkanı Bahattin Sürücü, “Beldenin içinde çam ağaçlarının arasında inşa edilen eski konağın sakinleri geçmiş yıllarda büyükşehre göç etmiş. O günden beri konakta yaşayan yok. Konağın bahçesinde, ailenin geniş tarım arazilerinde bir zamanlar tarımda kullanılan traktörler, zamana yolculuk yaptıran her modelde adeta küçük bir traktör müzesine dönüşmüş durumda. Traktörlerin bakımı da olmadığından doğayla bütünleşmiş, bazılarının tekerlekleri toprağın altında kalmaya başlamış ve erimiş. Konakta insan yaşamı yok ancak ailenin yaşadığı dönemden kalan 10 adet çam ağacı burada zengin bir doğal ekosistem oluşturmuş. Günümüzde böyle heybetli yüksek ağaçlar kalmadığından, buradaki ağaçlar bazı kuşlara üreme alanı olmuş” dedi.

EKOTURİZME KAZANDIRILABİLİR

Yamalak’ın içinde tarihi bir bina gibi duran konağın, ağaçlarıyla, kuşlarıyla bütüncül bir şekilde korunması gerektiğini dile getiren Sürücü, şunları söyledi: “Köyün leyleklerinden yuvayı ilk kapan en şanslı 3 çifti buradaki çam ağaçlarına yuva yapmış. Aynı ağaçlara, sadece Yenipazar Direcik köyünde görülen 50’ye yakın Gri Balıkçıl kuşunun üreme yaptığı görülüyor. Yüzlerce Serçe ve kumruda bu ağaçları kullandığı görülüyor. Yüzlerce serçenin sesinden, Gri balıkçılların cırtlak bağırmalarından ve leyleklerin gagalarını takırdatmalarından adeta eski konağı bir kuş cennetine çevirdikleri görülüyor. Bütün kuşlar birbirleriyle barışık bir şekilde çam ağaçlarını ortak kullanıyorlar. Yamalak’ın içinde tarihi bir bina gibi duran konak, ağaçlarıyla, kuşlarıyla bütüncül bir şekilde korunabilirse hem beldenin tanıtımına katkısı olur hem de özellikle çocuklu ailelerin buraya ziyaret etmeleri sağlanabilir. Aileler, çocuklarını leylekleri, gribalıkçılları, buradaki sulak alanları göstererek, buradaki canlılığı, suyun ve kuşların arasındaki bağlantıyı ve zengin ekosistem konusunda bilgilendirme açısından çok yararı olur. Aydın Doğa Koruma ve Milli Parklar ve Aydın Büyükşehir Belediyesi bu konuda işbirliği yaparak, buradaki doğal ekosistemin korunmasını sağlayabilir ve aynı zamanda Aydın ekoturizmi için yeni bir destinasyon kazanılmış olur.”