Karacasu Belediyesi tarafından 8 Ekim 2019 tarihinde Küçük Arık Sokak’ta evleri bulunan mülk sahiplerinin bilgilendirilmesi ve mülk sahiplerinden onay alınması ile ilk adımı atılan projede daha sonra Kültür ve Turizm Bakanlığına proje sunuldu. Projenin kabul edilmesi ile birlikte çalışmalara hız verilirken 17 Aralık 2019’da da Belediye Başkanı Zeki İnal, Safranbolu’yu ziyaret edip incelemelerde bulundu. 2863 sayılı koruma kanunu kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığı özel mülkiyette bulunan taşınmazların projelendirilmesi ve onarılması çalışmalarına Kültür ve Turizm Bakanlığından verilen destekler kapsamında Karacasu Belediyesinin hazırladığı proje 1 milyon lira hibe almaya hak kazandı. Karacasu’nun yaklaşık 200 yıllık evleri ve taş döşeli sokaklarını içine alan kültürel mirasının geleceğe taşınacağı turizm açısından son derece önemli olan proje için Karacasu Belediyesi ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü arasında protokol imzalandı. Karacasu Belediye Başkanı Zeki İnal ve İl Kültür ve Turizm Müdürü Umut Tuncer’in imzaları attığı törene AK Parti İlçe Başkanı Fuat Meriç, MHP İlçe Başkanı Murat Uysal, AK Partili Meclis Üyesi Memduh İlgili katıldı. Proje kapsamında 10 tane özel şahsa ait ev ve iki kamulaştırılmış evin restore edileceği ve ayrıca sokak iyileştirme çalışmasının yapılacağı bilgisi verildi.

“VİZYON PROJELERİMİZDEN BİRİYDİ”

İmza töreninde konuşan Belediye Başkanı Zeki İnal, “İlk seçildiğimiz günden bu yana Karacasu’yu turizm şehri yapacağız dedik. Vizyonumuz buydu. İlk projemiz olan Küçük Arık Sokak iyeleştirme projemiz için imza törenimizi düzenliyoruz. Karacasu çok eski bir medeniyete sahip bir ilçemiz. Burada eski evlerimiz ve sokaklarımız var. Bu ev ve sokaklarımızı yaparak Aydın’da yeni bir Safranbolu oluşturma yoluna gitmek istiyoruz. Karacasu’da bu anlamda ilk projemizi Küçükarık’ta yaptık. Burada 10 tane özel ve 2 kamulaştırılmış ev mevcut. Buraların projesi ve rölöve çalışmaları Kültür Bakanlığımız tarafından yapıldı. Bu çalışmalarımız onaydan geçti. Uygulama projesi de kabul edildi. Kültür Bakanlığımızın büyük destekleri oldu. Uygulama projesinde 900 bin lira bir hibesi var Kültür Bakanlığının. Karacasu halkımıza hayırlı uğurlu olsun” dedi.

AYDIN İÇİN ÖNEMLİ BİR PROJE

Umut Tuncer ise, “Bugün anlamlı bir gün. Karacasu ilçemizin turizm ivmelenmesi anlamında önemli bir referans noktası olabilecek bir proje. Karacasu ilçemiz antik kentimizin art alanında, lojistik olarak kültür turizmi açısından muazzam bir potansiyele sahip. Pandemi yokken 2019 yılında Afrodisias Antik Kentimizi 100 binin üzerinde bir turist ziyaret etti. 2020 yılında 35-40 bin civarında bir ziyaretçi geldi. İlçemizdeki bu turizm lokasyonunun, iyileştirilmesi yapılacak bu turizm caddesinin gezi değeri ile birlikte Afrodisias Antik Kenti’ne gelen turistlerin önemli bir kısmının Karacasu’nun içinde bir tur paketiyle bulunması, bölge halkına ekonomik de bir katkı sağlayacak. Sayın Başkanımızın vizyonu çok açık. Bakanlığım tarafından da destek görüyor. İlimiz için de önemli olduğunu görüyoruz, biliyoruz. Sayın Valimiz de yakından takip ediyor. Toplam 12 evin restorasyonunu kapsayan bir proje. Bu yıl 7 ev restore edilecek, önümüzdeki yıl 5 ev daha restore edilecek. Sokak iyileştirmesiyle harika bir turizm yolu destinasyonu ortaya çıkacak. Burada hediyelik eşya satış reyonları, cafeterya, restoran hizmeti veren mekanlar ve kent müzesi ile kompleks bir yapı oluşacak. İlimize, ilçemize hayırlı olsun. Sayın başkanımıza attığı bu kıymetli imza için teşekkür ediyoruz” dedi.

YAKIN ZAMANDA TURİZME AÇILACAK

Umut Tuncer, ‘Restorasyonun kapsamı nedir?’ şeklindeki soruyu, “Bu yapıların hepsi tescilli. Yapıların bir kısmı kamulaştırılmış, bir kısmı vatandaşa ait. Aslına uygun olarak tadilata sokacağız. Bu yapıları ilk günkü haline kavuşturacağız. Sokak iyileştirmesi ve çevre düzenlemesini de kapsayan kapsamlı bir çalışma olacak. Burası yazın sonundan itibaren turizme açılır. Turizme ev sahipliği yapacak bir duruma gelir diye düşünüyoruz” şeklinde yanıtladı. Tuncer, bütçe konusundaki soruya, “Bakanlığımızın ilk 7 ev için desteği 1 milyon lira. Projesi çizimler için de ekonomik destek de bulunduk. Bakanlığımızın bugüne kadarki desteği 1,5 milyon lira oldu” yanıtını verdi. Vatandaşların cebinden bu proje için para çıkıp çıkmayacağı şeklindeki soruya Zeki İnal, “Vatandaşlarımızın cebinden tek kuruş para çıkmayacak. Kültür Bakanlığımızın verdiği hibenin üstüne kalan kısımları biz karşılayacağız. Şu an belediyemizin bütçesinden 180 bin lira çıkacak” yanıtını verdi.

“BURADA BİR TURİST TRAFİĞİ GÖRECEĞİZ”

7 ev için 1 milyon yeterli olacak mı şeklindeki soruya, “Restorasyon aslına uygun bir iyileştirme çalışmasını kapsıyor. Şu an için bütçe yeterli. Gerek görülürse bakanlığımız desteğini sunar. Önemli olan projenin faaliyete geçmesi. Ne kadar kaynağa ihtiyaç duyarsak o kaynağı da tahsis ederiz. Allah kısmet ederse bu proje tamamlanacak. 2022 sonunda 12 evin tamamı bitecek. Belki bu sonbaharda ya da ilkbaharda ilçemizde turist trafiğini göreceğiz. Turistler zaten ilçemize geliyor ama ilçe merkezinde de ekonomik bir hareketlilik sağlamak açısından bunun önemli olduğunu düşünüyoruz” şeklinde yanıt verildi.

SAFRANBOLU BENZETMESİ

Büyükdağlı’daki bu tarihi sokağa Safranbolu benzetmesinin yapılmasının avantajları ve dezavantajları şeklindeki soruyu yanıtlayan Umut Tuncer, “Birbirlerine benzetmek pratik avantajlar sağlıyor. Ama Karacasu özü itibariyle Karacasu bir kültür değeri. Afrodisias Karia medeniyetinin başkenti olarak tanımlanabilecek bir lokasyon. Çok ciddi bir mirasa sahip. Bu potansiyeli bu tip projelerle ortaya koyup hem Ege Bölgesi’nde, hem Türkiye’de hem de tüm dünyada tanınan marka değerler oluşturmamız mümkün. Çünkü tarihsel bir anlamı var. Safranbolu evleri jenerik olarak adını andığımızda hemen zihnimizde imajlar yaratan bir değere sahip ama 3-5 yıl önce evleriyle, diğer kültür değerleriyle, gastronomisiyle oraları da geçecektir. Afrodisias nekropol alanı da dahil olmak üzere çok geniş bir alana sahip. Uzun vadede yapılacak çalışmalarla antik kente dair yerleşimler de tespit edilebilir. Helenistik dönem, Roma, Bizans ve Anadolu yaşamını bir arada görebileceğimiz bir mozaik ve harmoni oluşabilir. Marka değerini yükseltecek kapasiteye sahip. Bu potansiyeli icra etmek için tüm araçları kullanmak hem görevimiz hem de niyetimiz bu. Sayın başkanımın başka projeleri de var. Bunları da kurumumuzun imkanlarını da seferber ederek onları da hayata geçireceğiz” ifadelerini kullandı.