Tüm dünyada etkisini gösteren koronavirüs salgını, her sektörü olumsuz etkilerken en dertli çalışan kesimin başında ise çay ocakları ve kahvehane işletmecileri geliyor. Aydın’da da ağır girdi maliyetleri altında ezilmekten ve kar elde edemediğinden yakınan kahveciler ve çay ocağı işletmecileri zam talebinde bulundu. Çay ve benzeri ürünlerin tarifesinde fiyat artışına gidilmesi konusunda üyelerden gelen talepler üzerine Aydın Kahveciler Odası’nca bu istek Aydın Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’ne iletildi. Birlik yönetimi ise toplanarak, ortak bir karar aldı. Bu karara göre Aydın’daki çay ocakları ve kahvehanelerdeki çay ve benzeri ürün fiyatlarına 19 Nisan'dan itibaren geçerli olmak koşuluyla yüzde 30 zam yapıldı.

28 AYDIR ZAM YAPILMIYORDU

Oda Başkanı Uğur Anbarlı, “Ramazanda vatandaşımıza böyle bir haber vermek istemezdik. Ancak Ocak 2019’dan beridir fiyat tarifesinde bir değişiklik yapmıyorduk. Pandemi sürecinin getirdiği sıkıntılarla birlikte fiyatlarda bir güncellemeye gittik. Bugüne kadar esnaf arkadaşlarımızda fedakarlık yaptı ancak kira, sigorta ve girdi maliyetlerindeki artışla birlikte esnafın dayanacak gücü kalmadı. Çevre illerdeki fiyatları da göz önüne alarak fiyat artışına gittik. Çay fiyatlarında yaklaşık yüzde 30'luk bir oranla güncelleme yapıyoruz” dedi.

20 KAHVEHANE KEPENK AÇMADI

Pandemi sürecinde 20 civarında işletmenin kepenk kapattığını dile getiren Anbarlı, “Odamıza kayıtlı 450 kahvehane ve 150 çay ocağı bulunuyor. Koronavirüs tüm dünyayı vurduğu gibi bu süreçten en fazla etkilenenlerin başında kahveciler geliyor. Pamdeminin başladığından beridir geçen 13 ayın 7 ayında kahvehaneler kapalı kaldı. Geriye kalan 6 ayda ise yüzde 50 kapasite ile hizmet verdiler. Bu dönemde 20 civarında iş yeri hiç kepenk açmadı. İnşallah bu süreci atlatır ve normale döneriz diye umut ediyoruz” diye konuştu.