Birkaç gündür denizanalarının çoğaldığı tespit edildi. Yetkililer ölü de olsa bunlara çıplak elle dokunulmamasını istedi.

'ÇIPLAK ELLE DOKUNMAYINIZ'


EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, plajlara ölü olarak vuran deniz analarının biraz daha çoğaldığının görüldüğünü söyleyerek, "kıyıya vuran deniz anaları Aequorea cinsi olup, topladığımız örneklerin analizleri yapıldıktan sonra türü tespit edilecektir. Yaptığımız izlemelerde, farklı bir türe de rastladık. Türün Chrysaora hysoscella türü Pusula Denizanası olarak bilinen tür olduğu tespit edildi. Diğer türden farklı olarak bu tür denizanası uzun dokunaçları olup, nispeten daha yakıcıdır. Kızarıklık, kaşıntı, kabarcık oluşumu yaparak ağrıya neden olabilir.
Bilim danışmanımız Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Dekan Yardımcısı Nurçin Killi, denizanalarının bu şekilde görülmesinin son derece doğal olduğunu söyledi" dedi.

'TEMİZ DENİZ, DENİZ CANLILARININ YAŞAMINA KATKI SAĞLAR'


Sürücü ayrıca, "Yaptığımız izleme çalışmalarında, Kuşadası’ndan başlayarak Güzelçamlı’ya kadar uzanan sahil şeridinin birçok noktasında denizanalarıyla karşılaşılmıştır. Kuşadası Belediyesi TİM Müdürlüğüyle görüşülerek, denizanalarının kıyıya yoğun olarak vurduğu yerlerden toplanmaları sağlanmaktadır. Pandemi nedeniyle birçok aile çocuklarıyla kıyılarda bulunduğundan, çocuklar denizanası gördüklerinde dokunulmaması konusunda uyarılmalıdır.
Deniz kıyısına gelen vatandaşlar, kumullarda naylon poşet gördüğünde denize ulaşmasın diye mutlaka toplamalıdır. Gösterdikleri bu duyarlılık başka bir deniz canlısının yaşamını kurtaracaktır. Çünkü bu tür poşetler denize ulaştığında, Caretta caretta türü deniz kaplumbağası bunları besin grubunda bulunan denizanası sanarak yutmakta ve bunun sonucu olarak ölmektedir." diyerek denizlerimizin temiz tutulmasını istedi.