2016 yılında “Atatürk’ün giydiği pantolon Karacasu’da dikiliyor” başlığıyla Ses Gazetesinde yayımlanan haberin ardından dizi ve belgesellerden sipariş aldıklarını ifade eden Karacasulu terzi Suat Meral, “2016 yılında Ses Gazetesinde yaptığımız Atatürk’ün Kocatepe’de giydiği pantolon haberinin ardından İstanbul’dan tarihi dizi ve belgesel çekimlerinden aradılar. ‘Bize de diker misin’ dediler. İngiliz kilodu olarak da biliniyor. Bizim buralarda efeler giyer, avcılar ve at binenler özellikle tercih eder. Çıkan haberin ardından Eskişehir’de bir öğretim üyesinden, Çıraklık Eğitim Müdürümüzden, Karacasu Ziraat Odası Başkanımızdan sipariş geldi. Onları teslim ettim. Onların dışında çeşitli başkan ve müdürlerden sipariş geldi. İngiliz külodu ve yelek pantolon diktik. Ses Gazetesinin sayesinde epey sipariş aldık. Bizim de reklamımız oldu.” dedi.

ATATÜRK’ÜN GİYDİĞİ PANTOLON KARACASU’DA DİKİLİYOR

Mustafa Kemal Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı zamanında Afyon Kocatepe’de giydiği ve ‘İngiliz kilodu’ olarak bilinen pantolonlar sipariş üzerine Karacasu’da dikilmeye devam ediliyor. Karacasu merkezde terzilik yapan Suat Meral kendisi gibi terzi olan babasından öğrendiği İngiliz kilodu modelinden sipariş aldığını ifade ederken, “Atatürk’ün Kocatepe’de giydiği pantolonun modeli. Sipariş almaya devam ediyoruz. Zeybek oynayanlar, at binenler tercih ediyor. Aynı zamanda Atamızın giymiş olduğu bir model olduğu için insanlar bu yüzden de tercih ediyorlar” dedi.

SİPARİŞLER GELİYOR

Atatürk’ün Kocatepe çekilmiş fotoğrafı ile birlikte Atatürk’le özdeşleşen pantolonun ilgi gördüğünü söyleyen Meral, “Paçalarının düğmeli olmasından dolayı günlük yaşamda at binenler tercih ediyor. İlçemizden ve mahallelerimizden sipariş almaya devam ediyoruz. Bir öğretmenimiz geçtiğimiz yıllarda bu model pantolon diktirdi ve Ataköy zeybeği oynadı. Güzel bir ilgi gördü. İlçemizde bulunan çeşitli kurumların başkanları da tercih ediyorlar. Sadece giymek için değil kültürel bir değeri olduğu için de tercih ediliyor” ifadelerini kullandı.

AVCILAR DA TERCİH EDİYOR

Pantolonun özellikleri hakkında bilgi veren Meral, paçaları dar ve düğmeli olan pantolonun bel kısmına doğru genişlediğini ifade ederken bu pantolonların geçmişte İngiliz askerleri tarafından da kullanıldığını aktardı. Paçalarının dar olmasıyla zor arazi şartlarında, toz toprak, böcek, gibi zararlılardan korunmanın amaçlandığını ve yukarısının genişliğinin ise rahat hareket etme olanağı sağladığı kaydetti. Meral, “Ayrıca at binerken genişliğinden dolayı ayrı bir rahatlık ve ferahlık sağladığı öne sürülüyor. Dar olan paçalardan özellikle kış şartlarında, kar girmiyor. Avcıların tercih etmesindeki büyük neden bu olsa gerek” dedi. 1980 yılından bu yana babasından öğrendiği bu mesleği yaşatan Meral, “Standart terzi dikimlerin yanı sıra özel tasarım yelek, pantolon dikimlerimizi sürdürüyoruz” ifadelerini kullandı.