Ege Bölgesi’nin en önemli çilek üretim merkezlerinden biri olan Aydın’ın Sultanhisar ilçesinde Ziraat Odası’nın çalışmaları karşılığını buldu. İlçede 11 bin 500 dekar alanda yıllık 80 bin ton üretimi yapılan Sultanhisar Çileği, Sultanhisar Ziraat Odası’nın çalışmaları sonucu Türk Patent Enstitüsü’nde coğrafi işaret tescili aldı.

“ÇOK MUTLUYUZ”



İlçe halkının en büyük gelir kaynaklarından biri olan çileğin coğrafi işaret tescili alması üreticileri sevindirdi. Kentte incir ve kestaneden sonra çileğin, coğrafi işaret tescili alan üçüncü tarımsal ürün olduğunu ifade eden Sultanhisar Ziraat Odası Başkanı Yüksel Yılmazoğlu, “Sultanhisar Ziraat Odası olarak üç yıl önce çileğe coğrafi işaret tescili almak için başvuruda bulunduk. Ortaya koyduğumuz tüm emeklerimizin karşılığını aldık. Sultanhisar çileğimizin coğrafi işaret tescili belgesi almasından dolayı çok mutluyuz. Coğrafi işaret almamız Sultanhisar Çileği’nin değerini daha da arttıracak. Gerek iç pazarda gerekse dış pazarda kendi etiketiyle satışa sunulacak. Tüketicilerimiz, pazar başta olmak üzere her yerde Sultanhisar çileğini artık bilecek. Coğrafi işaret, Sultanhisar çileğine yeni bir değer katacak.” diye konuştu.

TÜRKİYE’DE İKİNCİ SIRADAYIZ”

Sultanhisar çileği hakkında bilgiler veren Başkan Yılmazoğlu, “Sultanhisar çileği, Rosales takımın Rosaceae familyasına giren Fragarai x ananassa Duch. türü içerisinde yer alan çeşitlerinden elde edilen hoş kokulu, lezzetli ve kırmızı renkli bir meyvedir. İlçemizde 1970’li yıllara kadar narenciye ve şeftali yetiştiriciliği yapılırken üreticiler bu ürünlere alternatif bir ürün olarak küçük aile işletmeciliğine de oldukça uygun olan çilek yetiştiriciliğine başlamışlardır. Çilekçiliğin ilçemizde başlamasında önemli rolü ve çalışmaları olan Prof. Dr. Nurettin Kaşka hocamıza teşekkürlerimizi ve şükranlarımızı iletiriz. Ayrıca ilk çilek üreticilerimizden Tevfik Gencer amcamızı rahmetle anıyor, Nihat Özyiğit amcamızı saygı ve sevgi ile selamlıyor, Allah’tan nice verimli uzun yıllar diliyoruz. İlçedeki çilek üretimine başlanmasında 1972-1973 yıllarında yapılan bir bilimsel araştırma önemli rol oynamıştır. İlçemizde bulunan mikro klima iklim özelliği nedeniyle kışların oldukça ılık geçmesi sebebiyle çilek yetiştiriciliği açısından orta erken yetiştiriciliğine uygun olduğu saptanmıştır. Böylece Sultanhisar ilçesinde 1970’li yıllarda 20 dekar arazide başlamış olan çilek yetiştiriciliği araştırmalarda kullanılan çilek çeşitlerinin meyve kalitesinin de yüksek bulunması ile birlikte hızla gelişmiş ve yaklaşık 11 bin 500 dekar araziye yayılmıştır. Çilek üretimi ile Türkiye’de 2’inci sırada Türkiye’deki çilek ihracatının yarısından fazlasını da Sultanhisar Çileği karşılamaktadır.” şeklinde konuştu.

“SULTANHİSAR ÇİLEĞİ MARKADIR”

Sultanhisar Ziraat Odası olarak çilek ürünü ile ilgili yaptıkları çalışmalar hakkında da bilgiler veren Başkan Yılmazoğlu, “Bölgemizde ilk kez bir tarım ürünü Sultanhisar Ziraat Odası öncülüğünde üniversite ile ortak çalışmada çilek swot analiz yöntemi ile değerlendirilmiştir. Sultanhisar çileği, pek çok bilimsel yayınlarda araştırma konusu olmuştur. Coğrafi işaret almadan önce de gerek iç pazarda gerek dış pazarda Sultanhisar çileği olarak bir marka oluşturmuştur. Her geçen yıl kendini yenileyen çiftçi potansiyeli ile çilekte üretim teknikleri yıllar içerisinde değişim göstermiştir. Pazar talebine uygun çeşit ve kaliteyi yakalamak çiftçimizin temel prensibi olmuştur. Öyle ki çiftçimiz önceki yıllarda Mart ayında hasadına başlanan yaz ortalarına kadar devam eden çileğin üretilme teknikleri geliştirilerek kış çileği üretimine geçilmiştir. Kış ortasında bile market raflarında Sultanhisar çileği yerini almıştır. Sadece yaş meyve olarak değil dondurulmuş ve kurutulmuş meyve olarak da hem iç hem dış pazara ihracatı olmaktadır.” dedi.

“ÇİLEK SERALARINDA 6 BİN İŞÇİ ÇALIŞIYOR”

Sultanhisar çileğinin bölge için çok önemli olduğunu vurgulayan Başkan Yılmazoğlu, “İyi tarım ve kontrollü tarımın uygulandığı çilek üretiminde dikimden soframıza gelene kadar kontrollerin yapıldığı çilek meyvesi sağlıklı ve besleyici olarak sofralarımızın vitamin kaynağıdır. Günümüzde ise çilek yetiştiriciliği, Evliya Çelebi’nin ‘Dağlarından yağ, ovalarından bal akar’ sözünün hakkını verircesine ovalarımızda yetişen incirin terine alarak mis kokulu kırınızı bal durumuna gelmiştir. Sultanhisar ilçesinin mahalleleri ile doğusunda Nazilli ilçesine bağlı sınır komşusu olan İsabeyli Mahallesi ve batısında Köşk ilçesine bağlı Altıeylül Mahallesi, Serdaroğlu Mahallesi, Çarşı Mahallesi, Ovaköy Mahallesi, Beyköy Mahallesi, Baklaköy Mahallesi ve Yavuzköy Mahallesi’nde görülmektedir. İlçemizde 500’ü aşkın çilek üreticisi ile çilek yetiştiriciliği çileğin yetiştirilme döneminde yaklaşık 6 bin işçinin çilek seralarında çalışmasına olanak sağlayarak ülke ekonomisine de büyük katkı oluşturarak üstü açık bir fabrika konumuna gelmiştir. İlçemizde çilek bahçeleri kadınlarımızın eseri olup kadın işçi istihdamında önemli yer almaktadır. Ayrıca Sultanhisar ilçesinde 1940 yılında ‘Portakal Bayramı’ adıyla düzenlemeye başlayan festival, ilçemizde gelişen çiçek yetiştiriciliği ile beraber ‘Sultanhisar Uluslararası Nysa Çilek Kültür ve Sanat Festivali’ adını alarak günümüzde de her yıl gerçekleştirilmektedir.” diye konuştu.

BAŞKAN YILMAZOĞLU’NDAN TEŞEKKÜR

Sultanhisar çileğinin coğrafi işaret tescili almasında emek ve destek veren herkese teşekkür eden Başkan Yılmazoğlu, “50 yıla yaklaşan çilek üretiminde çiftçilerimizin her daim yeniliğe açık olması ve çilek üretimini benimseyerek haklı olarak aldığımız başta çilek yetiştiriciliği olmak üzere Sultanhisar Çileği coğrafi işareti alınmasındaki emek, destek ve çalışmalarından dolayı Sultanhisar önceki Kaymakamı Turgay Hakan Bilgin, Tarım ve Orman önceki İlçe Müdürümüz Taner Bozbek, Adnan Menderes Üniversitesi ( ADÜ) Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Prof. Dr. Renan Tunalıoğlu, Sultanhisar Meslek Yüksek Okulu Öğretim Üyesi Dr. Şebnem Nalan Akaroğlu, Atça Meslek Yüksek Okulu Tarımsal İşletmecilik Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Naciye Tok, Ziraat Yüksek Mühendisi Sevtap Erbilek ve Gıda Yüksek Mühendisi Özge Özer ve önceki dönem Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanımız Bilal Tarhan’a teşekkürlerimizi borç biliriz. Çiftçilerimiz adına alınan Sultanhisar Çileği coğrafi işaret tescil belgesinin ilçemizi, ilimize ve ülkemize hayırlı olmasını dileriz.” şeklinde konuştu.