Ege Bölgesi'nin önemli tarım merkezlerinden biri olan Aydın'da yaşanan kuraklık nedeniyle Devlet Su İşleri (DSİ) 21. Bölge Müdürlüğü, bu yıl uygulanmak üzere Kısıtlı Sulama Programı'nı hazırladı. Programa göre sulama birliklerinin görev alanı içerisinde kalan arazilere, ürün çeşidi gözetmeksizin tav suyu dahil maksimum iki su verileceği açıklandı. Pamuk ve mısıra göre daha az suya ihtiyaç duyan alternatif ürün arayışına giren Germencik Ziraat Odası, ayçiçeğini buldu. Odanın ev sahipliğinde düzenlenen seminerde özel bir firmanın ziraat mühendisleri, üreticileri ayçiçeğinin ekimi ile ilgili bilgilendirdi. Seminere Germencik Belediye Başkan Vekili Murat Karabulut, Aydın Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Fevzi Çondur, Ziraat Odası Başkanı Şehabettin Çapakçıoğlu, İlçe Tarım ve Orman Müdürü İlknur Kavas ve Tariş Pamuk Mali İşler Müdürü İsmail Pekel de katıldı.

"SU İSTEMİYOR"

Ziraat Odası Başkanı Çapakçıoğlu, barajların doluluk oranının düşük olması nedeniyle tarım arazilerine iki kat su verilmesinin söz konusu olduğunu dile getirdi. Önlem amaçlı alternatif ürün arayışında olduklarını, su isteyen bir ürün olmadığı için de ayçiçeğine yöneldiklerini belirten Çapakçıoğlu, "Tedbir amaçlı pamuk ve mısır haricinde, ne ekebiliriz endişesine kapıldık. Sonuç olarak ayçiçeğine karar verdik" dedi.

“AYÇİÇEĞİ ÜRETİMİ HEDEFLENİYOR”

ATB Başkanı Çondur da, ciddi bir kuraklık yaşadıklarını, bu kuraklığın Ege Bölgesi’ni de etkilediğini ifade etti. Çondur, "Pamuktaki fiyat artışından dolayı pamuk üretim alanlarında bir artma bekleniyordu. Ama kuraklıktan dolayı pamuk üretimi yapılan alanlarda alternatif ürünler aranmaya başlandı. Burada kısıtlayıcı faktör de tabi ki su. Özellikle buğdayın arkasında ikinci ürün olarak ciddi anlamda Aydın’da ayçiçeği üretimi hedefleniyor. Söke Ovası’nda da ayçiçeği, birinci mahsul olarak planlanıyor" şeklinde konuştu.

CİDDİ BİR GELİR KAYNAĞI

Ayçiçeği yağında fiyatların arttığına işaret eden Çondur, ayçiçeğinin üretici için ciddi anlamda bir gelir kaynağı olacağını söyledi. Çondur, "Tahmin ediyoruz ki bu sene Türkiye’nin ayçiçeği yağı açığını kapatma noktasında Aydın önemli illerden biri olacaktır" dedi.