Toplantının açılış konuşmasını yapan Zeki İnal, “2 yılımızı doldurduk. 2 yıl içerisinde pandemi sebebiyle bazı çalışmalarımız aksamış olabilir ama bu sadece bize has bir durum değildi. Önümüzdeki günlerde daha güzel hizmetlerle ilçemizi buluşturmak için çalışmalarımızı aksatmadan devam ettireceğiz. İlk günkü gibi her şey Karacasu için diyorum ve her şeyi Karacasu için yapacağım. Bunu bir söz, bir ant, bir yemin olarak kabul edebilirsiniz” dedi. Ardından 2020 yılı faaliyet raporunun görüşülmesine geçildi. Bu gündem maddesi görüşülürken oturumu belediye başkan vekili Fatih Akkın yönetti. 2020 yılı bütçesinin 27 milyon 934 bin 998 TL olduğu ifade edilirken bütçe uygulama sonuçlarına göre personel giderlerinin 4 milyon 410 bin lira, sosyal güvenlik giderlerinin 731 bin lira, mal ve hizmet alımı giderlerinin 10 milyon 816 bin lira, faiz giderlerinin 258 bin 646 bin lira, cari transferlerin 603 bin lira, sermaye giderlerinin 2 milyon 910 bin lira, sermaye transferlerinin 270 bin lira olduğu ve toplam giderin 20 milyon 187 lira olduğu bilgisi verildi. 2020 yılında net gelirin 15 milyon 979 bin 44 TL olduğu ve 2020 yılı 1 milyon 881 bin 534 lira olumsuz faaliyet sonucu verdiği bilgisi verildi.

RAPORUN 2 SAAT ÖNCE GÖNDERİLMESİNE TEPKİ

Raporun okunmasının ardından değerlendirme yapan Nail Kurt, “Meclis gündemi bize 3 gün önce, faaliyet raporu 2 saat önce geldi. Biz bu faaliyet raporunu inceleme ve değerlendirme şansı bulamadık. Bu büyük bir yanlış. Bu tarz belgeler önemli belgelerdir, yanlış değerlendirme yapmamak için 2 gün önceden bize verilse daha sağlıklı değerlendirme yapılacaktır. Bizim hesaplarımızda gelir gider farkı 4 milyon 21 bin lira” dedi. Erdinç Gümüş de, “Bu raporun hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Toplantıya bir-iki saat kala verilmesi yanlış bir uygulamadır. Baştan beri söylediğimiz gibi oldu-bittiye getiriliyor. Personele lafımız yok ama yöneticiler daha dikkatli olmalıdır” ifadelerini kullandı. İbrahim Kayahan, “Faaliyet raporu okunurken Başkan Zeki İnal salonda bulunmaması gerekmiyor mu?” diye sordu. Faaliyet raporu Millet İttifakı’nın 5 ret oyuna karşılık MHP, AK Parti ve bağımsız üyenin oylarıyla kabul edildi.

MHP’Lİ BAŞKANA CHP VE AK PARTİLİ BAŞKAN VEKİLLERİ

Ardından meclis başkan vekili seçimine geçildi. Kapalı oylamayla yapılan seçimde Mehmet Osan 2, Erdinç Gümüş 5, Fatih Akkın 5, Uğur Çoban 2, Memduh İlgili 5 oy aldı. 3 üyenin oylarında eşitlik olduğu için yaşça büyük olanlara bakıldı. Zeki İnal, “Erdinç Gümüş yazanlar bir kişi yazmışlar bu sebeple Erdinç Gümüş’ün iptal olması gerekir diye düşünüyorum” diye itirazda bulunsa da 1960 doğumlu Erdinç Gümüş birinci başkan vekili, 1968 doğumlu Memduh İlgili ikinci başkan vekili oldu. Geçen yıl başkan vekilliklerini Fatih Akkın ve Mehmet Osan yapmıştı.

ENCÜMEN ÜYELERİ BELİRLENDİ

Ardından yine kapalı oylamayla yapılan diğer seçimlere geçildi. Meclis katipliğine Mehmet Osan 7, Memduh İlgili 12 oy, Plan Bütçe Komisyonu üyeliklerine Mehmet Osan 7, Uğur Çoban 9, Nuri Öncü 12, İbrahim Kayahan 12, Erbil Avcı 10 oy alarak seçildi. İmar Komisyonuna Mehmet Erikmen 7, Erdinç Gümüş 11, Uğur Çoban 9, Memduh İlgili 10, Nail Kurt 6 oy alarak seçildi. Belediye Encümen üyeliği seçiminde Mehmet Osan 6, Fatih Akkın 1, Muammer Yıldız 5, Uğur Çoban 1, Memduh İlgili 1, Nail Kurt 5, Erbil Avcı 5 oy aldı. 3 kişinin eşit oy alması sonucu eşit oy alanlar arasında yeniden oylama yapıldı. Erbil Avcı bu oylamada 7, Nail Kurt 5 oy aldı. Yeni encümen üyeleri Mehmet Osan ve Erbil Avcı’dan oluştu.

KARARLAR OY BİRLİĞİYLE ALINDI

7254 sayılı kanunun 10. Maddesi ile Büyükşehir Belediye Kanununda yapılan düzenlemeye istinaden Karacasu’da kırsal mahalle statüsünde bulunan yerleşim yerlerinin tespiti konusunda yapılan değerlendirmenin ardından geçtiğimiz aylarda alınan karar sonrası Büyükşehir tarafından istenen düzeltme talebi mecliste oy birliği ile kabul edildi. 2021 yılı gelir tarifesinde yer alan soğuk hava ücret tarifesi görüşüldü. Pandemi sebebiyle tarifenin geçen yılla aynı olması ve zam yapılmaması oy birliği ile kabul edildi. Belediyeye ait Geyre Mahallesinde bulunan Nilgün Ekiz’in kiraladığı yerin kira süresinin 5 yıl daha uzatılması hususu oy birliği ile kabul edildi.

15 MİLYON BORÇLANMA OY ÇOKLUĞU İLE KABUL EDİLDİ

Meclis toplantısında 4 Kasım 2020 tarih ve 96 sayılı meclis kararıyla alınan iller Bankasından 20 milyon kredi alınması kararı yeniden görüşüldü. Bu konuda bilgi veren Zeki İnal, “Biz bu kararı aldıktan sonra her yerde belediye 20 milyon borçlandı, belediyeyi batırdılar şeklinde şeyler duyduk. Biz bu parayı çekmedik. Ne şartlarda bu parayı kullanacağımızı da belirttik. Pazar yeri, meydan, düğün salonunda kullanmak üzere borçlandık. Bakanlıktan bu projeyi geçirdik. İller Bankası bu yıl da bir karar alınması gerektiğini söyledi. İller Bankasından 20 milyon değil, 15 milyon borçlanma hakkımız var. Öncelikle 20 milyonluk kredi kararımızı iptal edeceğiz, sonra da 15 milyon borçlanmayı oylayacağız” dedi. Zeki İnal, Mehmet Osan, Uğur Çoban, Mehmet Erikmen, Memduh İlgili, Erbil Avcı kabul oyu verip Fatih Akkın çekimser kalırken Millet İttifakı üyeleri ret oyu verdi. Karar 6’ya karşı 5 oyla kabul edildi.

“MAAŞLARI ÖDEYEMEZKEN BUNLAR GERÇEKÇİ PROJELER DEĞİL”

Oylamanın ardından Zeki İnal, “Karacasu’nun çevresi değişsin istiyoruz. Bu imkan bizim elimizde var. Bu imkanı kullanabileceksek yapalım. Eğer biz bunu yapamayacaksak vazgeçelim. Hayal görüyorsak vazgeçelim. Her belediye bütçesine göre hareket etmez. Böyle olursa kimse bir çivi çakamaz. 10 yılda hiçbir şey yapılmamış” dedi. Nail Kurt, “Her şey hayalle başlar ama daha ayakları yere basan, daha gerçekçi projeler olması gerekiyor. Belediye işçilerinin maaşını ödemekte zorlanırken bu projeler gerçekçi durmuyor” şeklinde görüş beyan etti. Erdinç Gümüş, “Bundan önceki belediye yönetimlerini ve personeli itham ediyorsunuz. Peki saat kulesinin haricinde siz 2 yılda ne yaptınız?” diye sordu.

GES İÇİN BİR MİLYON BORÇLANMA

Daha sonra GES ile ilgili 1 milyon TL borçlanma talebi görüşüldü. Bu konuda verilen bilgide, “2 milyon 797 bin lira ihale bedeliyle ihaleyi gerçekleştirdik. 2 milyon 300 bin lirayı İller Bankasından kredi çektik. Onların denetiminde proje devam ediyor. Nisan ayının 22’sinde geçici kabul yapıp kesin hak edişi gerçekleştireceğiz. KDV tutarı 413 bin lira belediyeye tek seferde fatura edilecek. Bir anda böyle bir yük altına girmek yerine İller Bankasındaki ilgililerin önerisiyle 1 milyonluk kredi başvurusu yapın, bunun 500 bin lirası onaylanır, diğer kredi ile birlikte ödersiniz denildi. Bu yüzden böyle bir başvuruda bulunmak istedik” denildi. Karar oy çokluğu ile kabul edildi. Millet İttifakı KDV tutarı kadar borçlanılması şeklinde şerh düştü.