Aralarında Didim Derneği, Didim Turizm Derneği, Didim Eğitim ve Çevre Derneği, Didim Su Sporları Derneği, Didim Kültür Mirasını Koruma Derneği, Didim Hayvanları ve Doğayı Koruma Derneği (DİHAD) ve Didim Çevre Platformundan (DİÇEP) oluşan Didim Sivil Gelişim Platformu üyeleri Didim’deki Manastır koyu ve çevresinin Özelleştirme İdaresince yeni plan yapılması kararına tepki gösterdi. Koyda düzenlenen basın açıklamasına platform adına Didim Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Şehir Plancısı Filiz Hekimoğlu okudu.

“BU PLAN İMAR KANUNA AYKIRI”


Hekimoğlu tarafından yapılan basın açıklamasında “İlçemiz Didim ne yazık ki yine, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın, kentin ana gelişim kararlarına aykırı olarak uygulamaya koymak istediği; yüksek oranda ayrıcalıklı inşaat hakkı tanıyan kararlar ile karşı karşıyadır. Bu sefer Didimlilerin gözde kıyı bölgesi olan Manastır Koyu ve yakın çevresindeki planlar değiştiriliyor ve kıyılar yüksek yoğunluklu yapılaşmaya açılıyor. 5 Nisan 2021 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan karara göre; mülkiyeti TEDAŞ, TEİAŞ, EÜAŞ ve Maliye Hazinesi adına kayıtlı parsellerde bölgesel emsal değeri 0.10 olan inşaat hakkı, tam beş katı artırılıyor. Bu artış, yürürlükteki mevzuatlara aykırı olarak, üstelik hiçbir teknik ve bilimsel gerekçelere dayanmadan gerçekleştiriliyor. Kıyıda yer alan parsellerde gerçekleşen bu artı inşaat hakkı ile kıyı bölgesi, kentin iç kesimlerinden koparılmaktadır. Kentin kıyı ile bağlantısını yok eden bu değişiklik hiçbir şekilde Didim’i, Didimliyi ve kentin turizm gelişimini gözeten, kamu yararının ön planda tutan bir düzenleme değildir. 3194 sayılı İmar Kanun’a aykırıdır.” dedi.

YARGIYA TAŞINACAK


Basın açıklamasında konuşan Didim Kent Konseyi Başkanı Osman Ayyıldız ise turizme karşı olmadıklarını ifade ederek Turizm Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik bakanlığının kendi hazırladığı imar planlarına sahip çıkmasını istedi. Didim Turizm Derneği Başkanı Mustafa Şentürk ise Didimlilerin her anlamda bu planlamaya karşı çıkması gerektiğini söyledi.
Basın açıklaması sonunda platform sözcüsü Filiz Hekimoğlu dernek olarak konuyu yargıya taşıyacaklarını ifade ederek başta ilçe Kaymakamı, belediye başkanı olmak üzere çeşitli ziyaretler yaparak konunun önemini anlatacaklarını sözlerine ekledi.