Tüm belediyelerde olduğu gibi bir önceki yıl mali tablolarının iktidar ve muhalefet temsilcilerinden oluşan Denetim Komisyonu tarafından incelenip hazırlanan raporun Nisan meclisinde okutulması yasal zorunluluğu Karacasu’daki meclis toplantısında düşündürücü anlara sebep oldu. MHP’li üye Mehmet Osan’ın başkanlığını yaptığı denetim komisyonun başkan yardımcılığını İYİ Partili Nail Kurt üstlenirken üyeliklerde CHP’li İbrahim Kayahan, bağımsız Erbil Avcı, MHP’li Uğur Çoban yer aldı. Yapılan denetim çalışmalarına Mehmet Osan 8 gün, Nail kurt 16 gün, İbrahim Kayahan 15 gün, Erbil Avcı 10 gün, Uğur Çoban 2 gün katıldı.

RAPOR KAMUOYUNA SUNULDU


Çalışmaların ardından değerlendirmenin yazılacağı toplantıya komisyon başkanı Mehmet Osan katılmazken, diğer üyelerin hazırladığı raporu İYİ Partili Nail Kurt, CHP’li İbrahim Kayahan, bağımsız üye Erbil Avcı bazı maddelere şerh düşerek MHP’li üye Uğur Çoban imzaladı. İmzalanan bu rapor Mecliste okunmak üzere Belediye Başkanlığı makamına sunulması için Yazı İşleri Müdürlüğüne teslim edildi. Meclis toplantısı sonunda herkes bu raporun okunmasını beklerken Mehmet Osan ve Uğur Çoban’ın imzasının taşıyan ikinci bir rapor okundu. Yapılan itirazlara rağmen Belediye Başkanı Zeki İnal’ın diğer raporu okutmaması üzerine Millet İttifakı üyeleri bir basın açıklaması yaparak hazırladıkları raporu kamuoyuna sundu. CHP İlçe Başkanı Cengiz Çumralı, İYİ Parti İlçe Başkanı Ali Küpelioğlu, meclis üyeleri Nuri Öncü, Muammer Yıldız, Erdinç Gümüş ve partililerin hazır bulunduğu basın toplantısında Denetim Komisyonu Başkan yardımcısı Nail Kurt ve İbrahim Kayahan açıklamalarda bulundu.

“SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ”


Sadece Mehmet Osan ve Uğur Çoban’ın imzalarının bulunduğu gayri resmi, gayri hukuki ve uygunsuz raporun mecliste okunduğunu kendi raporlarının örtbas edildiğini ifade eden Nail Kurt, “Bu raporda Zeki İnal'ın kamuyu zarara uğrattığına yönelik bilgiler yer almaktadır. Geçerli olan denetim komisyonu raporu budur. En yakın zamanda hukuki bir danışmanımızla mülki idare amirliğimize, adliyeye, CİMER’e, İçişleri Bakanlığına bildirmek zorundayız. Bizim Karacasu kamuoyuna, 18 bin kişiye bir borcumuzdur bu. Görmezden gelirsek bu haksızlıklara hukuksuzluklara onay vermiş oluruz. Bu bizim asli bir görevimizdir. Biz ilçemizde ve belediyemizde yapılan her güzel işin yanındayız, gördüğümüz olumsuzlukları da bildirmek zorundayız. Biz devletin, hukukun bizlere verdiği görevi yaptık ama Karacasu Belediye Başkanı Zeki İnal kişisel endişeleri ve korkuları yüzünden bu raporun kayıtlara geçmesine engel olmaya çalışmıştır” dedi. İbrahim Kayahan da “Raporu beraber hazırladık. Amacımız Zeki Başkanının önünü kesmek değil, burada anasından doğmamış yetimin, bu halkın hakkını savunmak bizim hakkımız. Peygamberimizin hadisidir: Devletin malını yiyenin cenaze namazı bile kılınmaz. Biz doğru bildiklerimizi, yapabildiğimiz şekilde ortaya koymaya çalıştık” ifadelerini kullandı.

“TAKDİR ETTİĞİMİZ ÇALIŞMALAR”


Ardından hazırladıkları raporu okuyan Nail Kurt, “Belediyenin 2020 yılına ait gelir gider kayıtları ve bunlara bağlı belgeler ilçe mali hizmetler biriminin yapmış olduğu diğer faaliyetler ve Fen İşleri Müdürlüğün bazı işleri kontrol edildi. Belediyemize ait tahsilat, bordro raporlar incelendi. Gelir-gider tahsilat makbuzlarının denetimleri yapıldı. Rapor gereğince 2020 yılında belediyeye ait tahsilat ve fişler incelendi. Belediyeye ait makbuzlar, koçanlar ve fişler bilgisayar çıktıları ile karşılaştırmaya çalışıldı. Görebildiğimiz ve anlayabildiğimiz kadarıyla incelemeler tamamlandı. Belediyemiz tarafından yapılan ve destek olunan güneş enerjisi projesi, TOKİ projesi, Karacasu için birlik olalım projesi, Afrodisias Kültür Yolunda Karacasu Molaları projesi, cenaze hizmetleri, arazi yolları, okullarımıza yapılan destekler, çocuk oyun ve aktivite merkezinin açılmış olması gibi çalışmalar takdirle karşılandı” dedi.

DEĞERLENDİRME RAPORU VERİLMEDİ


Sözlerini sürdüren Kurt, “2020 dosyalarında görülen fazla ödemeden dolayı kişi borcu ödemeleri ile ilgili bakanlık kontrolünün değerlendirme raporu isteğimize rağmen tarafımıza verilmedi. Karacasuspor kulübüne aktarılması gereken payın aktarıldığına dair herhangi bir belgeye rastlanılmamıştır. 2019 yılına ait denetim komisyonu oturum ücretlerinin Nail Kurt ve İbrahim Kayahan’a ödenmediği diğer komisyon üyelerinin meclis kararıyla belediyeye bağışladığı oturum ücretlerine kayıtlarda rastlanmadı. 2019 yılı denetim komisyonu raporuna ek olarak Nail Kurt ve İbrahim Kayahan tarafından hazırlanıp komisyon başkanı Mehmet Osan’a imza karşılığı sunulan muhalefet raporunun denetim dosyasında olmadığı görülmüştür” ifadelerini kullandı.

“41 BİN 300 LİRA KAMU ZARARIDIR”


Raporda, “Yaylalı Mahallesi Sevenler Caddesi pazaryeri bitişiğindeki 9 dükkanın yapım ihalesi gerçekleştirilmiştir. Daha sonra bu ihale Başkan Zeki İnal tarafından iptal edilmiştir. Bu ihaleyi alan firmaya 31 Aralık 2020 tarih 4762 nolu yevmiye ile 8 bin 829 TL SGK cezası, 468 lira 71 kuruş gecikme zammı, 3 bin 489 lira 10 kuruş sözleşmeden doğan vergiler, 6 bin lira 50 kuruş sözleşmeden doğan diğer vergiler olmak üzere 35 bin lira 81 kuruş ve artı KDV 6 bin 300 lira olmak üzere yekün 41 bin 300 lira 81 kuruş ödenmiştir. Bu Zeki İnal’ı kendi sorumluluğunda ödenmiş bir bedeldir. Bu kamu zararıdır. Bu zarar Zeki İnal ve buna onay verenler tarafından Karacasu Belediyesine ödenmelidir” ifadelerine yer verildi.

“ÇOCUK OYUNEVİ İÇİN ÖNERİLERİMİZİ SIRALADIK”


Rapor, “Belediyemiz tarafından gerçekleştirilen çocuk oyun ve aktivite merkezi çok kıymetli bir hizmet olmasına rağmen yapım ve uygulama aşamasında hatalar yapıldığı kanaatindeyiz. Binanın çocuk oyun ve aktivite merkezine dönüştürülme aşamasındaki inşaat işleri 3504 ve 4758 no’lu yevmiyelerdeki ödemelerden anlaşıldığı üzere iki aşamada gerçekleştirilmiştir. Toplam miktar doğrudan temin limitini aşmaktadır. Bu da işi yapan firmaya avantaj sağladığı ve haksız rekabete yol açtığı şeklinde değerlendirilmektedir. Aynı iş için iki ödemenin toplam bedeli 99 bin 120 liradır. Bu merkezin hizmet amacına uygunluğunu onaylayan ilgili bakanlık, sağlık ve itfaiye birimlerinin raporları tarafımıza sunulamamıştır. Bu da yaşanabilecek ciddi sorunlar için önemlidir. Bu merkezde görevli öğretmen kadrosuyla konuştuğumuzda müdürlük görevi dışındaki personelin yeterli pedagojik formasyonu olmadığı kendi beyanlarından anlaşılmaktadır. Burayı kapattırmak gibi bir derdimiz yok. Çok güzel bir hizmet. Sadece bina güvenliği ve eğitim yeterliliği açısından tedbir alınmalı diyoruz” şeklinde devam etti.

“300 KİLOGRAM YAĞ NEREDE”


Raporda, “Bin 603 kilogram zeytinyağı 29 Mayıs 2020 tarih ve bin 865 no’lu yevmiye ile temsil giderlerinde kullanılmak üzere özel kalem birimine eklenmiştir. Depo sorumlusu personel tarafından 300 kilogram başkanlık tarafından hediye edilmek üzere alındığı bildirilmiştir. 32 bin lira tutarındaki bu kadar yağın temsil ağırlama için ayrılması ve 300 kilogram kadar kısmının ne şekilde ve kimlere hediye edildiğinin belgesine ulaşılamamıştır. Bu işlem tarafımızca da doğru karşılanmamıştır” bilgisine yer verildi.

“KARACASU, İNCİRLİOVA’NIN KANTORAN YAĞIYLA MI TANITILACAK”


Rapor, “Karacasu Belediyesinde ilçemizi yerli ürünlerinin tanıtımı için ziyarete gidilecek yerlere 28 Ağustos 2020 tarih ve 3085 yevmiye ile kilosu 35 liradan 500 kilo kuru incir, kilosu 60 liradan 750 ml’lik zeytinyağı, kilosu 22 liradan 670 gram domat çizik zeytin, kilosu 70 liradan çörek otu yağı, kilosu 35 liradan sarı kantoron yağı, kilosu 65 liradan incir çekirdeği yağı, kilosu 40 liradan nar ekşisi, kilosu 24 liradan ceviz içi, kilosu 35 liradan zeytinyağlı incir, bu fiyatlara KDV eklenmesi sonrası ödeme yapılmıştır. İlçemizde herhangi bir iş yerinden teklif almadan İncirliova’daki bir işyerinden temin edilmiştir. Ürünlerin çeşitliliği ve ilçemizden temin edilmemesi etik bulunmamıştır” sözleriyle devam etti.

BAŞKANIN ARAZİSİNDE KULLANILAN BELEDİYE ARAÇLARI


Raporda, “Karacasu halkından çok talep gelen bir konuda araştırma yaptık. Nisan ayı araç görevlendirme belgeleri istenmiş fakat ibra edilememiştir. Belediyemizin kullandığı araç takip sistemi incelenmiştir. Bu çalışmada iki kamyon dışında GPS cihazlarının bozuk veya takılı olmadığı söylenmiştir. 09 H 4109 ve 09 H 7110 plakalı kamyonların 09 Nisan 2020 ile 15 Nisan 2020 tarihleri arasında Küçükdağlı Mahallesi, Ballıpınar Küme Evleri mevkinde yoğunlaştığı görülmüştür. Bu mevkide bulunan 147 ada 19 parsele ait önceden düzenlenmiş alana Nisan ayı boyunca belli aralıklarla tahminen 80-100 kamyon toprak döküldüğü ve ilgili arazide değer artışı sağlandığı kanaatine varılmıştır. Bu işlemden belediye kasasına 475 TL civarında para ödendiği görülmüştür. Bu taşınmazın üzülerek söylüyorum. Belediye başkanı Zeki İnal’a ait olduğu tespit edilmiştir. Bunun cezai müeyyidesi nedir araştırmak lazım. Benim gördüğüm belediye araçları belediye başkanının kişisel çıkarları için kullanılmıştır. Burada bir kamu zararı oluşmuştur. Konunun ilgili müfettişlerce soruşturulup dolgu yapılan alanın net tespiti, belediyemize ait kepçe, kamyon, traktörlerin ne kadar miktarda çalıştırıldığının araştırılması, dökülen malzemelerin getirildiği alanların incelenmesi, aynı taşınmaz üzerinde yapılan inşaat çalışmasının imar yönetmeliğine uygunluğunun soruşturulması, oluştuğu düşünülen 100 bin TL civarı kamu zararının Başkan Zeki İnal tarafından karşılanması gerektiği kanaatindeyiz” denildi.

“RESİM ÇALIŞMASINI MALİYETİ NEDİR”


Raporda, “Belediyeye ait hizmet binasının Tavas Caddesi cephesinde yapılan resim çalışması ile ilgili ciddi bir teknik şartnamenin olmadığı, saat kulesi ile birlikte fizibilite çalışması adı altında 4743sayılı yevmiye ile 12 bin 370 lira ödendiği görülmüştür. Belediyemize yapılan resimlendirme çalışması işi 2021 yılında devam etmekte olup toplam maliyetinin ne kadar olacağı konusunda bir bilgi bulunmamaktadır. İlgili alanın resimlendirilmesi eleştiri dahilinde olmayıp işin fiyatlandırılması konusunda ciddi tereddütlerimiz bulunmaktadır” ifadeleri yer aldı.

ÖDENEMEYEN PERSONEL MAAŞLARI


Raporu okurken değerlendirmede de bulunan Kurt, 2020 yılı personel giderlerinin bütçe gelirlerinin yüzde 50’sini geçtiği ifade ederken “Bu belediye için risk oluşturmaktadır. Başkan, Başkan yardımcısı, 657 DMK memur, sözleşmeli personel, kadrolu işçi sayısı toplam 44 kişi olup giderleri 4 milyon 410 bin 57 lira 99 kuruştur. Personel limitet şirketinde çalışan sayısı 85 olup giderleri 4 milyon 141 bin 203 lira 50 kuruştur. 2020 yılı net gelir 15 milyon 979 bin 44 lira 85 kuruş olup net gider 20 milyon 187 lira 34 kuruştur. Arada 4 milyon 21 bin 142 lira 49 kuruş açık vardır. Pandemi koşullarında belediye artan iki şey var. Bir personel sayısı ikincisi borçlanma. Geçen ay personellerin maaşlarının yarısı ödenemedi. Sanırım bu ay da ödenemeyecek” dedi.

“KARBEL ZARAR ETMİŞTİR”


Karbel şirketinin gelir-gider ve bilançoları konusunun meclis gündeminde fazlaca yer almasına rağmen meclis üyelerinin yazılı istediğin cevap verilmediği ifade edilirken, “Ancak denetim sırasında yaptığımız inceleme talebi anlayışla karşılanmıştır. Karbel’e meclis kararına istinaden 270 bin lira aktarılmıştır, belediyemizden hizmet alımı karşılığı 156 bin lira ödenmiştir, personel gideri 408 bin 445 lira 4 kuruştur, yemek gideri olarak 18 bin 776 lira ödenmiştir, 2020 yılı toplam zararı 581 bin 926 lira 88 kuruştur, personel alacaklarının da düzenli ödenmediği görülmüştür, yıl sonu itibariyle KARBEL şirketinin toplam 28 personeli bulunmaktadır. Pandemi sürecindeki olumsuz şartlara rağmen yüksek oranda personel alımı bu zararı ortaya çıkarmıştır. Bu durum belediyemiz için sürdürülebilir değildir” denildi.

HEBA OLAN YATIRIM


Rapor, “24 Haziran 2020 tarih ve 2248 sayılı yevmiye numarası ile 17 bin TL’ye dikiş makinası alınmış atölyeye klima da takılmıştır. 20 bin TL üzerindeki bu yatırım devamı sağlanamamış atıl duruma düşmüştür” şeklinde sona erdi. Nail Kurt, “Toplamda 2020 yılında muhasebeleştirilmiş 4 bin 844 adet işlem gerçekleştirilmiştir. Bu işlemlerden görebildiğimiz kadarıyla 14 tanesinde olumsuzluklar olduğu görülmüştür. Demek ki 4 bin 830 işe biz onay vermişiz. Ya da bir olumsuzluk görmemişiz. Belki de yeteneğimiz olmadığı için göremedik. Denetim çalışmaları süresince komisyonumuza gerekli desteği sağlayan bütün çalışanlarımıza teşekkür ederiz. Bu açıklamayı yapmak zorunda kaldığımız için ilçe halkımızdan özür diliyoruz. Zeki İnal’a da güzel ve doğru işlerinde başarılar diliyorum. Güzel ve doğru işlerinde Millet İttifakı olarak belediyemizin ve Zeki İnal’ın yanındayız” sözleriyle konuşmasını tamamladı.