Ülkemizde uzun yıllardır görülmeyen Osmanlı’nın kayıp lalelerinden biri olan Tulipa clusiana, Sultanhisar ilçesine bağlı Salavatlı Mahallesi’ndeki bir evin bahçesinde bulunmuştu. Tarım ve Orman Bakanlığının son kayıtlarında “ulaşılmamıştır” olarak geçen nadir bitkinin yetiştiği mekanda EKODOSD Bilim Danışmanı Adnan Menderes Üniversitesi ( ADÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Çelik’le birlikte dernek başkanı Bahattin Sürücü bir inceleme yaptı. Bitkinin korunmasını sağlayan mekanın sahibi Emine Şireci’ye, derneğin genç üyesi Ebru Bozkurt tarafından EKODOSD’un doğa duyarlılığı teşekkür belgesi takdim edildi.

“ÇİÇEKLERİ ÇOK SEVİYORUM”


Doğa dostu Emine Şireci, “Evi yeni almıştık. Niyetimizde bahar ayı geldiğinde bahçemizde sebze yetiştirmek vardı. Ancak baharın girmesiyle birlikte, olağanüstü güzellikteki bitkileri görünce çok heyecanlandım. Bu konuda çalışmalar yürüten EKODOSD’a haber verdim. Onlar da hemen geldi ve hocalarla birlikte bir inceleme yaptılar. Biz de eşimle birlikte bir karar aldık. Böylesine önemli bir bitkinin korunması ve çoğalması için sebze yetiştirmekten vazgeçtik. Çoğalması ve tüm bahçeye yayılması için harımı boş bırakacağız.
Ben kendim zaten çiçekleri çok severim. Kendi bahçemde de böyle önemli bir bitkinin bulunmasından dolayı da çok mutluyum. EKODOSD’a ve hocalarımıza gösterdikleri ilgiden dolayı da teşekkür ederim” dedi.

“GÜN YÜZÜNE ÇIKMAMIŞ BİTKİLERİ KORUMALIYIZ”


Prof. Dr. Ali Çelik ise, “Ülkemizde yaklaşık olarak 17 tane Tulipa türünden bir tanesi olan Tulipa culusiana’nın burada doğal yayılış gösterdiğini gördük. Hane sahiplerine duyarlı davranışları nedeniyle çok teşekkür ediyorum. Farklı lokalitelerde görülse de burada en güzel popülasyonu oluşturmuş. Aydın, en güzel Akdeniz fitocoğrafya bölgesinin bitki türlerini bünyesinde barındırmaktadır. Bitki çeşitliliği açısından oldukça önemli konumda yer almaktadır. Böyle önemli ve güzel bir bitki türünün korunması, izlenmesi ve üretilmesine yönelik çalışmaların devam etmesi gerekiyor. Biz de üniversite olarak bu tip çalışmalara destek vermekteyiz. EKODOSD’un yardımıyla bu türün birlikte izlenmesini, çoğaltılmasını ve tanıtılmasını yapacağız. Bu tip gün yüzüne çıkarılmamış bitki zenginliklerimizin kaybolmaması için, duyarlı vatandaşlarımız tarafından haberdar edilmesi çok önemlidir. Bu bitkinin burada korunmasını sağlayan başta Emine Şireci’ye ve EKODOSD’a duyarlılıkları nedeniyle teşekkür ederim” diyerek gün yüzene çıkmamış bitki türlerinin kaybolmaması gerektiğini söyledi.

“ÖNEMLİ BİR DUYARLILIK”


EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü de dernek olarak izleme çalışmalarını devam ettireceklerini belirterek, “Endemik ve nadir bitki türlerinin araştırılmasına yönelik çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bu bitkinin korunması için Şireci ailesinin özel ilgi göstermesi ve hatta tüm bahçeyi bitkinin çoğalması için boş bırakmaları önemli bir duyarlılıktır. Tarım ve Orman Bakanlığı 4. Bölge Müdürlüğü, Aydın Şube Müdürlüğü, ADÜ Biyoloji Bölümü ve İzmir Menemen’de bulunan Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü iş birliğiyle bitkinin çoğaltılması ve gelecek nesillere ulaştırması için iş birliği yapacağız. Bu tür nadir bitki türleri, dünyada yaygın bir şekilde yapılan botanik turizmi açısından da çok önemlidir. Burada özel bir koruma altında olsa da, doğada birçok önemli endemik ve nadir bitkilerimiz de bulunmaktadır. Kırsalda gittiğimiz yerlerde yöre insanlarına bitki kaçakçılığı konusunda da bilgilendirme yapıyor ve DKMP’nin bitki kaçakçılığı broşürlerinden bırakıyoruz. Özellikle yurt dışına kaçırılmaması için bu tür vakalarla karşılaşılması halinde hemen jandarmaya bilgi verilmesini söylüyoruz” diye konuştu.