Aydın’ın Efeler ilçesinde görev yapan Çocuk ve Ergen Psikiyatri Uzmanı Dr. İsmail Yasir Kırtıl, çocuklarda meydana gelen okul fobisi hakkında açıklamalarda bulundu. Okul fobisinin nedenleri hakkında değerlendirmelerde bulunan Dr. Kırtıl, ailelere önerilerde bulundu. Okul fobisinin yoğun bir endişe nedeniyle çocuğun okula gitmeyi reddetmesi ya da bu konuda isteksiz görünmesi olduğunu kaydeden Kırtıl, “Okul fobisi olan çocuklar, okula olan isteksizliklerini tipik bir biçimde bedensel yakınmalarıyla (karnım ağrıyor, başım ağrıyor vb) dile getirmeye çalışan, bu nedenle kendilerini evde tutma yolunda anne-babalarını ikna etmeye çalışan çocuklardır. Korku, çocuklar için diğer duygular gibi normal yaşamın bir parçasıdır. Korku durumsal nedenlerle bizi tehlikelerden korur. Okul korkusu durumla ilişkisiz abartı bir endişe sebebiyle çocuğun okula gitmek istememesi ya da bu konuda isteksiz görünmesidir.” diye konuştu.

OKUL FOBİSİNİN NEDENLERİ


Okul fobisinin nedenlerini açıklayan Dr. Kırtıl, “Okul korkusunun temelinde çocuğun anne-babaya çoğunlukla da anneye aşırı bağımlı olması ve anne babadan ayrılma korkusu yatar. Çocuk anne babası olmadığında kendisine bir şey olacağından korkuyor olabilir. Kendisi anne babasının yanında olmadığında anne babasına bir şey olmasından korkuyor olabilir. Anne babanın hastalanması, kaza geçirmesi, hastanede yatması gibi kaygılar anne babadan ayrılma durumlarında ortaya çıkabilir. Yeni bir kardeşin doğumuyla kardeş kıskançlığının ortaya çıktığı durumlarda görülebilir. Çocuğun anneye duyduğu bağımlılığın yanı sıra annenin de çocuğa bağımlı olması. Çocuğun geç saatlere kadar ayakta kalması, sabah uykusunu alamamasından kaynaklı okula gitmek istememesi. Özel öğrenme güçlüğü, dikkat eksikliği ve hiperaktivite, zihinsel öğrenme yetersizliği olan çocuklarda da sınıf düzeyinde başarı sergileyemediklerinden dolayı okul korkusu oluşabilir. Okulda hırpalanmasına, reddedilmesine yol açacak sosyal beceri eksikliği okul korkusuna neden olabilir.” şeklinde konuştu.

OKUL FOBİSİYLE İLGİLİ EBEVEYNLERE TAVSİYELER VERDİ


Okul fobisiyle ilgili ebeveynlere tavsiyelerde bulunan Dr. Kırtıl, “Anne ve babalar özellikle annelerin çocuğunun okulda rahat edemeyecek kadar küçük olduğu endişesini taşımamalı ve bunu çocuğuna yansıtmamalıdır. Aksi takdirde çocuk bu durumu, “Okul ortamı güvensiz, annem de orada olmamı istemiyor.” şeklinde yorumlayacaktır. Çocuk okula gitmediği için veya gitmek istemediğinde çevresindekiler tarafından suçlanmamalı, yargılanmamalı ve çocukla alay edilmemelidir. Çocuğun okula gitmesi konusunda aile fertleri ısrarlı olmalı ve taviz vermemelidirler. Çocuğa, okulun amacını açıklamak, okula gitmesi konusunda ailenin tüm fertlerinin kararlı ve tutarlı olması işe yarar. Çocuğunuzla okula gitmemesi konusunda konuşmanız ve onun bu konuda kendi duygularını anlatmasını sağlamanız, empati yaparak (Kendinizi karşıdaki kişinin yerine koyup olaylara onun gözüyle bakıp onu anlamaya çalışarak) hem sıkıntısını paylaşmanız hem de anlaşıldığını hissettirmeniz onun rahatlamasını sağlayacaktır. Çocuğun okul korkusu evdeki problemlerden kaynaklanıyorsa öncelikle bu meselelerin kaynağına inilmeli ve problemler çözülmelidir. Aile olarak çocuklarınızın diğer arkadaşlarıyla etkileşimini ve sosyal becerisini artırması için arkadaş toplantıları yapmalarına ve onlarla oynamasına izin verebilirsiniz. Çocuğunuz okul korkusu konusunda öğretmenleriyle ve okuldaki psikolojik danışmanla yani rehber öğretmenle görüşerek, bu konuda ortak bir plan yapıp uygulamaya koyabilirsiniz.
Çocuk kendini rahat hissedinceye kadar sınıfta oturabilirsiniz. Daha sonraki günler okulda öğretmenler odasında veya bahçede bir iki saat durabilirsiniz. İlerleyen zamanlarda da çocuğu sadece okul bahçesine bırakıp geri dönerek aşamalı olarak korkusunu yenip okula alışmasını sağlayabilirsiniz. Ebeveyni olarak vedalaşmaları çabuk ve kısa süreli tutarak, ayrılıkların doğal olduğu hissettirilebilirsiniz.” dedi.