Didim İlçe Kaymakamı Halil Avşar, Didim Belediye Başkanı Ahmet Deniz Atabay ve Didim Rumeli Kültürünü Yaşatma Derneği Başkanı Berrin Muslu, denize çiçek bırakarak atalarına şükranlarını sundu. CHP'li meclis üyeleri Ali Çağlar, Muammer Kanat ve Mustafa Yarmacı, Meandros Derneği Başkanı Başak Kamacı ve dernek üyelerinin yer aldığı etkinlikte konuşan Didim Rumeli Kültürünü Yaşatma Derneği Başkanı Berrin Muslu, Mübadele’nin 95’inci yılında atalarını bir kez daha anmak adına burada olduklarını belirterek, “Kurtuluş Savaşı sonrasında gerçekleşen mübadele neticesinde atalarımızın Didim'e ilk ayak bastığı yer alan Kovela Limanı bizler açısından çok önemli; atalarımız yanlarında gelirken gelenek ve görenekleri getirmiş. Biz de onları yaşatmak için çalışıyoruz. Bizler mübadil değil Mustafa Kemal Atatürk'ün hemşehrileriyiz ve bu bilinçle çalışıyoruz.” dedi.


“YAŞADIĞIMIZ YERİN KIYMETİNİ BİLMEK LAZIM”


Didim Belediye Başkanı Ahmet Deniz Atabay ise zorunlu göçlerin çok acılar yaşattığını belirterek, “Yaşadığımız yerin kıymetini bilmek lazım. Yaşam ve mübadele zor... Bugünlere kadar gelinmiş ben bu noktada hayatını kaybedenlere rahmet diliyorum. Yaşayanların da kültürlerine sahip çıkmalı. Biz bu noktada MÜBEV evi yaptık. Burası da gelecek nesiller için önemli. Bu ev o boşluğu doldurdu. Önümüzdeki süreçte yapacağımız ilk adım anıtında bu tören ile kutlarız. Buraya yapacağımız parkla o zinciri tamamlayacağımızı düşünüyorum.” diye konuştu.
Didim Kaymakamı Halil Avşar ise, “Bu törene katıldığım için mutluyum. Gelenekleri yaşatmak, ataları anmak güzel bir davranış. Ölenlere rahmet, kalanlara da sağlıklı ömür dilerim.” şeklinde konuştu.