Türkiye üretiminin yüzde 60’ı Aydın’dan karşılanan ve üretilen çam fıstığının yüzde 80’i ihraç edilerek ülke ekonomisine büyük katkı sağlayan çam fıstığının koruma altına almak amacıyla Aydın Ticaret Odası, 2019 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu coğrafi işaret başvurusu yaptı. Başvuru, 4 Nisan’da Türk Patent Kurumu Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteni’nde yayımlandı.

KORUMA ALTINA ALINDI


Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur, üç aylık itiraz süresinin tamamlanmasının ardından Aydın Çam Fıstığı’nın coğrafi işaret tescil belgesinin alınacağını söyledi. Coğrafi işaret tescilinin, ürünü benzerlerinden ayırıp kökenini ve üreticisini koruduğunu, yerel ve ulusal ekonomiye büyük katkı sağladığını ifade eden Çondur” Aydın Ticaret Borsası olarak ilimiz ile özdeşleşmiş olan tarımsal ürünlerimizin haksız rekabetle karşı karşıya kalmaması için koruma altına alınması noktasında coğrafi işaret çalışmalarımıza devam ediyoruz. Ekonomik değeri yüksek aynı zamanda ihracatı yapılan Aydın Çam Fıstığı için coğrafi işaret başvuru sürecimizi tamamladık. Aydın Çam Fıstığı için Türk Patent ve Marka Kurumu’na yapmış olduğumuz coğrafi işaret başvurusu Türk Patent ve Marka Kurumu Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteni’nde yayımlanmış olup üç aylık itiraz süresinin tamamlanmasının ardından coğrafi işaret tescil belgesi alınmış olacaktır ”dedi.

DÖVİZ KATKISI SAĞLIYOR


Aydın Ticaret Borsası olarak Aydın ili ve bölge ekonomisi açısından önemli bir katma değer ürünü olan çam fıstığının ulusal ve uluslararası boyutta bilinir kılınması adına çalışmalarına devam edeceklerini belirten Çondur,” Aydın ilinin sunduğu coğrafi özellikleri ile tüm Türkiye için eşsiz bir değer olan Aydın Çam fıstığı, yöre halkına önemli gelir kaynağı yaratması nedeni ile kırsal kalkınma açısından büyük önem taşıyor. Türkiye’de üretilen çam fıstığının yüzde 60’ı ilimizden karşılanmakta olup giderek artan ihracat potansiyeline sahiptir. Yörede üretilen çam fıstığının yüzde 80’i ihraç edilmekte ve ülkeye döviz katkısı sağlamaktadır. Bölgemizin marka değerini arttırmak, tarımsal ürünlerimizin ulusal ve uluslararası pazarda hak ettiği değeri bulması adına Avrupa Birliği coğrafi işaret çalışmalarına başlayacağız. Aydın Çam Fıstığı coğrafi işaret başvuru sürecinde emeği geçen herkese teşekkür ederiz “dedi.