Birçok insan, çocukluğunda ailesi tarafından Güzel oyunlar oynaşeklindeki sözleri çokça işitmiştir. Bu güzel oyunlar her dönemde farklı unsurları barındıran çocuk gelişiminde önemli oyunlardır. Güzel oyunları oynamak çocuklar kadar ebeveynlerin sorumluluğu altında olmalıdır. Bu güzel oyunlar nelerdir diye sorulduğu takdirde birçok başlık alınabilir. Fiziksel oyunlar, dijital oyunlar olmak üzere iki başlık altında bu oyunları sıralamaya çalışacağız. Farklı gelişim dönemlerinde çocukların oyun ihtiyaçları değişebilir. Gelişme ve büyüme evrelerinde özellikle fiziksel ağırlıklı oyunlar çocukların boylarının uzaması gibi fiziksel faktörlere etki edebilir. Bunun yanında zihinsel ve ruhsal anlamda daha güçlü kalmasını sağlayabilir. Çocuklar dışında bazı oyunlar, yetişkinler tarafından tercih edilebilir. Özellikle aileyle birlikte oynanan oyunlar, en güzel oyunlar olarak çocuk gözünden değerlendirilebilir.

Güzel Oyunların Özellikleri

Oyunları sıralamadan önce bu oyun türlerinin faydalarına değinmemiz gerekir. Fiziksel oyunlar, oynayanların fizikî olarak hareket etmesini gerektiren oyunlardır. Bu oyunlar, özellikle çocukluk döneminde fiziksel açıdan gelişime önemli katkılarda bulunur. Ayrıca çocuğunun sosyal gelişiminde, iletişim kurma yetisi kazanmada önemli katkılar sağlar. Hareketin her yaşta önemli olduğu herkes tarafından bilinir. Bu oyunlar, bu doğrultuda çocukların hareket etmesini ve çeşitli kaslarını geliştiren eğlenceyi içinde barındıran oyunlar olarak değerlendirilebilir. Dijital oyunlar ise günümüzün her alanında etkin olan teknolojik gereçlerinin bir getirisi olarak hayatımıza giriş yapmıştır. Fiziksel oyunlara nazaran çok daha geniş bir yelpazede bu oyunlar yer alır. Birçok kategoriye ayrılan bu oyunların en çok dikkat edilmesi gereken yönü, olumsuz yönde etkileri olarak ifade edilir. Sanal dünyada bu oyunlar oynandığından çocukların gelişim döneminde kötü yönde etkilenmeleri mümkün oluyor. Bu nedenle dijital oyunların hangi türde olduğu içeriğinde neler barındırdığına dikkat edilmelidir. Çocuklara güzel gelen birçok dijital oyun şiddet ve cinsellik barındırabilir. Dijital oyunların olumlu yanları, her yerde oynanabilir ve her zaman oynanabilir olması denilebilir. Telefon, tablet ve bilgisayar gibi araçlarla oynanan bu oyunlar, iyi tercih edilmeli, katkıları göz önünde bulundurularak oynanmalıdır.

Dijital Oyunlar

Geniş bir alana sahip bu oyunların güzellerini seçmeye çalıştık. Eğitici dijital oyunlar ile çocuğunuzun mental/zihinsel gelişimine katkı sağlayabilirsiniz.
  • Satranç, bulmaca gibi oyunlar dijital olarak oynanabilen güzel ve eğitici oyunlardır.
  • MentalUP oyunu zekâ geliştirici eğitsel oyun olarak ifade edilir. Görsel dikkat ve odaklanma açısından önemli katkılar sunan bir oyun olduğu bilinmektedir. Hafıza gelişimine de fayda sağlar. Düzenli kullanımda zihinsel becerileri geliştirdiği kanıtlanmıştır.
    MentalUP’ı detaylı inceleyin.
  • Red Ball, kırmızı bir topun engellere takılmadan ilerlemesini sağlamak temeline dayanan bir oyundur. Görsel zekâya ve mekân algısına katkıda bulunur.
  • Su ve Ateş, Scrabble, Subway Surfers, Super Brain, Brainup, Lumosity gibi birçok eğitsel dijital oyun çocukların beyin gelişimlerine katkı sağlayan güzel oyunlardır.

Fiziksel Oyunlar

Genellikle okullarda oynatılan veya sokaklarda çocukların oynadığı oyunlar olarak ifade edilebilir. Çocukların bedensel gelişimlerinde oyunun önemi oldukça büyüktür.
  • İp atlama, genellik kız çocuklarının yöneldiği erkeklerin de geri kalmadığı bir oyundur. 1 metre uzunluğunda ip üzerinden sekerek atlanılır. İp atlamayı tek başına oynayabildiği gibi iki kişinin tuttuğu birinin ortada atladığı şekilde de oynanabilir.
  • Topla oynanan oyunlar, çocukların vazgeçilmezleri arasında yer alır. Yakar top, voleybol, futbol, basketbol gibi oyunlar en çok oynananlar arasındadır.
  • Sınıf içinde tercih edilen deve-cüce oyununda, öğretmenin söylemleri doğrultusunda öğrenciler hareket ederler. Deve denildiği takdirde ayağa kalkıp cüce denildiği takdirde oturma hareketi gerçekleştirilir. Zamanla hızlanır bu hareket. Şaşıranlar elenir.
  • Koşu oyunları, genellikle bahçelerde veya okullarda spor salonlarında tercih edilir. Bayrak koşusu en çok görülenleridir. İki veya daha fazla kişinin belirli mesafelerde bayrağı taşıyarak birbirine ulaştırması şeklinde koşular yapılır. Bayrak, koşu mesafesini tamamlayandan yeni koşacak kişiye aktarılır. Bayrağın geçişi ile son hızla koşmaya başlar. Bayrağı en hızlı sona ulaştıran takım kazanır.