Nazilli Emniyet Müdürlüğü’nde polis olarak görev yaptığı sırada bölgede yaşayan Efelerin Milli Mücadele yıllarında yaşadıkları olayların hikayesini dinleyerek etkilenen Kiraz, bu konuda kitap yazmaya karar verdi.

6 BİN 18 KİŞİYLE GÖRÜŞTÜ

Görevi süresinde kitabının iki cildini tamamlayan Kiraz, emekli olduktan sonra memleketi Sivas’a dönmeyerek araştırmalarına devam etti. Belge ve bilgi toplamak için Milli Mücadele Tarihini araştırmaya başlayan Kiraz, Demirci Mehmet Efe’nin o dönemlerde yaşadığı Nazilli ve Ege bölgesinde 15 il, 58 ilçe ve 4 bin 17 köy dolaştı. O tarihlerde hayatta olan Demirci Mehmet Efe’nin 63 kızanıyla iletişime geçerek Milli Mücadelenin içinde yer alan toplam 6 bin 18 kişiyle bire bir görüştü.

ATATÜRK’ÜN DEMİRCİ MEHMET EFE’YE YAZDIĞI MEKTUBA ULAŞTI

Atatürk’ün Demirci Mehmet Efe’ye başarılarından dolayı teşekkür mektubu yazdığını ifade eden Kiraz, “Mustafa Kemal Atatürk tarafından 15 ilin umum kumandanı olarak atanan Demirci Mehmet Efe’nin emrine 5 yüz karakol bağlanır. Bolu-Düzce isyanını başarılı bir şekilde batıran Demirci’ye Atatürk, 11 Haziran 1920 tarihinde bir teşekkür mektubu gönderir. Demirci Mehmet Efe’nin kızanlarından olan Sarı Mustafa Efe ile görüşmemde bu mektubun varlığından haberdar oldum. Sarı Mustafa Efe sandıktan çıkartarak verdiği mektubun orijinal olduğunu tescil ettirdim. Mektubu, kitabımı tamamladıktan sonra Nazilli Müze Müdürlüğüne teslim ettim.” dedi.

HEDEFİ 100 KİTAP

Bugüne kadar toplamda 71 kitap yazan Kiraz, kitap sayısını 100’e tamamlamayı hedeflediğini belirterek 71’inci kitabı olan ‘Milli Mücadelede Nazilli Çocukları’ isimli eserinde ise Milli Mücadele döneminde yetim kalarak Demirci Mehmet Efe’nin Bozdoğan ilçesinde bulunan karargahında Efeler tarafından eğitilerek silah altına alınan 100 çocuğun hayatını anlatıyor.