Koronavirüs salgını 2020 yılında turizmde ciddi durgunluğa neden oldu. Kültür ve Turizm Bakanlığının koordinasyonunda Covid-19 sürecinde başlatılan "Güvenli Turizm Sertifikasyon Programı" sayesinde turizmciler 2021 sezonuna umutlu giriyor. Aydın Kültür ve Turizm İl Müdürü Umut Tuncer de Türkiye’nin önde gelen turizm kentlerinden Aydın’da bu yılki turizm sektörü beklentileriyle ilgili açıklamada bulundu.

TURİZMDE DUAYEN ÜLKEYİZ


Türkiye’nin dünyanın en çok turist ağırlayan ilk 5 ülkesi arasında yer aldığını dile getiren Tuncer, şunları söyledi: “Türkiye 2019 verileri itibariyle turizmde şampiyonlar ligi oyuncusu. Ülkemiz, gelen 52.5 milyon turist ile dünya altıncısı oldu. Turizmde duayen bir ülkeyiz. Turizm literatürüne armağan ettiğimiz uygulamalarımız var. Her şey dahil konsepti başarılı olmuş ve dünyanın her yerinde turizmin önde gelen ülkelerince uygulanan bir model. 2019’u iyi geçirmekle beraber 2020’nin ilk üç ayında dünya dördüncüsüyüz. Geçen yıl pandemi süreci olmasa, 2020 yılında dünyanın en fazla turist ağırlayan ilk 5 ülkesinden biri olacaktık. İngiltere ve İtalya gibi ülkeler bizim altımızda bulunuyor. Mart ayından sonra tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de turizm sektörü şiddetli etkiye maruz kaldı.”

OTELLERDE VAKA SAYISI 10’U GEÇMEDİ


Aydın’ın turizmde geçen yılı 800 bine yakın turistin ziyaretiyle tamamladığını ifade eden Tuncer, “Geçen yıl konaklama bakımından 2 milyon gecelemeye yakın istatistik yakaladık. Bir önceki yıl bir milyon 600 bin civarıydı. Düşüş olmakla birlikte 2020 yılını beklenenin çok üstünde geçirdik. Aydın istatistiksel olarak bizi mutlu etti. Sahadaki uygulamalarda da Türkiye’ye örnek bir il olduk. Çünkü bizim hiçbir turistimiz zamanında PCR testi yaptıramadığı için uçak kaçırmadı. Kuşadası ve Didim ilçesi dahil tüm ilimizde otellerde vaka sayımız 10’u geçmedi. Tüm turistler, konakladıkları otellerde PCR testlerini yaptırdılar, biz otellerimizin hastanelerle anlaşmalarını sağlayıp süreci yakından takip ettik. Turizm sezonunu geçen yıl iyi geçirdik” diye konuştu.

TÜM DÜNYAYA ÖRNEK OLDU


Kültür ve Turizm Bakanlığının bu yıl uyguladığı "Güvenli Turizm Sertifikasyon Programı"nın tüm dünyaya örnek olduğunu ifade eden Tuncer, şöyle konuştu: “2021’de ‘safe’ turizm konseptini Bakanlığımız tüm dünyaya örnek şekilde icra ediyor. Turizm tesislerini safe turizm belgeleriyle donattık. Bu belgeyi alabilmek için tesislerin gerekli uygulamaları yerine getirmesi gerekiyordu. Sosyal mesafe, dezenfektasyon, personel eğitimi gibi süreçlerden geçirildiler ve bu sertifikaya almaya hak kazandılar. Bu sertifika 2021 yılında yeni bir evrime dönüştü. Sertifikaya sahip turizm sektöründekileri aşılıyoruz. Sektör aşılanması dünyada öncü bir uygulama. Güvenirlik hissini turistlere aktaracağız, önemli bir uygulama olarak görüyoruz."

RUSYA’DAN TURİST AKINI BEKLİYORUZ


“Adnan Menderes Havalimanı'nın Rus Carter uçaklarına açılması için gerekli anlaşmalar tamamlandı” diyen Tuncer, şunları kaydetti: “Kuşadası ve Didim’de turizm sektörünün aşılanmasını da göz önüne aldığımızda hem uluslararası tüm ülkelerden Rusya’dan turist akını bekliyoruz. Bu yıl turizmden umutluyuz. İyi bir sezon geçireceğimizi umuyoruz. Dünyaya örnek olan, dünyada en üst düzeyde istatistiklere sahip bir ülke olarak bu yılı tamamlayacağız. Rezervasyonlar yüzde 50’lere ulaşmış durumda. Otelcilerimizle, tur operatörleri, acenteler ile görüştük. Bu yılın istatistiklerini okuduğumuzda olumlu işaretler alıyoruz. Safe turizmi konseptine muazzam ilgi var. Ancak risk de var. Pandeminin seyri yeni bir kapanmaya neden olursa yapacak bir şey yok. Şartlar bugünkü gibi olursa 2021’i çok iyi geçireceğimize inanıyoruz. Sektörle ilgili aşılamayla ilgili süreç başladı, kayıtlar yapılıyor. Safe turizmi belgesi almış otellerimiz ve taşıma araçları, restoran çalışanları ve rehberler aşılanacak. Bir hafta süre içerisinde aşılar başlayacak.”