Mart ile birlikte ormanlık alanlarda rastlanmaya başlanılan kuzu göbeği adıyla bilinen mantar türünde son zamanlarda yaşanan soğuklar sebebiyle bu yıl geçmiş yıllara göre düşüş olduğu ifade ediliyor. Doğal antibiyotik olarak bilinen ve birçok hastalığa iyi geldiği ifade edilen kuzu göbeği bulma çabası sportif ve sosyal bir uğraşa dönüşürken, mantar fiyatı ile de cep yakıyor. İlk çıktığı dönemde piyasası kilo bazında 250 liradan açılan kuzu göbeğinin fiyatı, daha sonra 100-150 liraya kadar düşüyor. Fransa ve Almanya gibi ülkelere ihraç edildiği öğrenilen ürün, yemeklerde kullanıldığı gibi farklı hastalıkların tedavisinde de değerlendiriliyor.

AVRUPA ÜLKELERİ TERCİH EDİYOR


Karacasu’da kuzu göbeği bulma uğraşıyla hobi olarak ilgilenen Salih Özdemir, kuzu göbeği bulmanın zor bir iş olduğunu ifade ederken ustalarının ise eliyle koymuş gibi bulabildiğini dile getirdi. Kuzu göbeği hakkında bilgi veren Özdemir, “Bu kuzu göbeği denen bir mantar türü. Ormanlık alanda doğal bir şekilde yetişir. Oralara gittiğimiz zaman toplarız. Mart ayında başlar, Mayıs’ın sonuna kadar devam eder. İlk çıktığından piyasa değeri kilosu 250-300 liradan başlar, 150 liraya kadar düşer. Doğal bir antibiyotiktir. Her hastalığa iyi gelir. Herkes bulamaz. Şubat’ın 20’sinde çıkmaya başladı. Mart’ın 7’sinde ilk göbekleri topladım. Yerine göre bir saatte bir kilo da toplarsın, 100 gram da. Hava şartları, doğal koşullar etkiler. Avrupa ülkeleri çok talep ediyor” dedi.

SOĞUKLAR OLUMSUZ ETKİLEDİ


Kuzu göbeğinin özellikle yurt dışına ihraç edildiğini ifade eden Mehmet Altıntaş ise, "İlaç sanayisinde kullanılıyor. Yemeklerde kullanılıyor. Yemeklere ayrı bir lezzet verir. Doğada kendiliğinden yetişir. Ancak bu yıl geçmiş yıllara göre bir azalma var yetişmesinde. Topraktan çıkacağı sırada nemli bir ortam ister. Don olduğu zaman çıkamaz. Bu yıl da tam göbeği yetişeceği günler soğuk geçti. Bu sebeple bu yıl az diyebiliriz" dedi.