“Hayal kurmak veya hayal etmek başarıya ulaşmanın ana unsurlarından biridir” diyen Dernek Başkanı Mahmut Ökçesiz, projenin çıkış amacını anlattı.
Ökçesiz, "Maalesef Türk toplumu hayal etmeyi unuttu. Biz ise hayal etmeyi ve hayal ettiğimiz hedeflere ulaşmayı her zaman zihnimizde ve hayatımızda diri tuttuk. Düsturumuz hep ‘önce hayal et ve sonra gerçekleştir’ oldu. 2011 yılında kurduğumuz ve 10 yıldır başkanlığını yürüttüğümüz derneğimizin yönetim kurulundaki arkadaşlarımızla birlikte önce yapacağımız kültür ve tarih projelerinin hayalini kurduk, sonra bu hayallerin planlarını hazırladık, mali-sosyal-hukuki altyapılarını belirledik ve en sonunda da bunları gerçekleştirdik. 2017 yılının kasım ayında Kuşadası’nın Kaybolmaya Yüz Tutmuş Geleneksel Meslekleri ve Ustaları Projesi adlı bir hayal kurduk. Zihnimizde oluşan proje etaplarını gerçeğe dönüştürmek için her zaman olduğu gibi bilim yoluna ve bilim adamı çizgisine uyarak işin uzmanını aramaya başladık. Proje paydaşlarının en önemlisi Kuşadası Esnaf ve Sanatkarlar Odası idi. O dönemki oda başkanımız ve Kuşadası’nın duayeni sevgili büyüğümüz Halit Şakar amcamıza durumu iletince, bizi dinledikten sonra, ‘Yürü oğlum maddi ve manevi arkandayım’ dedi. Bu sözden sonra ayın ortalarında Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Türk Halk Bilimi Bölümü Ana Bilim Dalında soluğu aldık. Kadim dostumuz, Türk dünyasının aksakalı ve Türk Halk Bilimi Ana Bilim Dalı Başkanı sayın Prof. Dr. Metin Ekici ve 4 kişiden oluşan ekibe 3 saat projemizi anlattık ve resmen yardım talep ettik. Toplantı sonunda hayalimizin gerçeğe dönüşeceğini bilerek Kuşadası’na döndük.
23 Kasım 2017 yılında sabah dönemin Kuşadası Kaymakamı sayın Muammer Aksoy beyin makamında, sonra Esnaf ve Sanatkarlar Odasında ve nihayetinde Derici Otel’de yapılan toplantılarla resmen projemiz başladı” dedi.

4 YILLIK BİR ÇALIŞMANIN ÜRÜNÜ


Ökçesiz, “8 ay saha araştırması, kaynak kişilerle sözlü-yazılı kayıt çalışmaları, meslek erbaplarının atölyelerinde tatbikatlar, mekan ziyaretleri, mesleğin duayenlerinin anılarını dinleme ve vb. onlarca derleme-resmi çekme ve kaydetme işlemlerinden sonra proje uzman ekibi üniversitede masa çalışmalarına başladı. Dört seneye yakın “ deşifre-yazma-resim seçme-baskı görüşmeleri ve kitap aşaması gibi uzun ve yorucu işlemlerden sonra 26 Mart 2021 Cuma günü Ege Üniversitesi Matbaası tarafından basılan bin adet Alın Teri, El Emeği, Göz Nuru; Kuşadası’nda Yaşayan Geleneksel Meslekler ve Ustaları adlı kitap Kuşadası Belediyesi’ne teslim edildi.
Bugün sizlere takdim ettiğimiz bu Kuşadası Belediyesi’nin katkısıyla basılan bu kaynak kitap 17x24cm ebadında, renkli selefon kapaklı, 80 gr kuşe kağıt, renkli resimli ve siyah yazılı, toplam 240 sayfadır. Öncelikle bu kitapta isimleri ve resimleri ile yer alan ve bize bıkmadan-usanmadan bilgi veren, gönüllerini, evlerini, mekanlarını açan vefakar ve fedakar Kuşadası Meslek Ustalarına minnettarlığımızı belirtelim. Bu kitabın basımını üstlenen ve mali destek sağlayan Kuşadası Belediye Başkanı sayın Ömer Günel'e çok teşekkür ederiz. Hayalden gerçeğe dönüşmesinde bize destek olan sayın Halit Şakar’a, eski kaymakamımız Muammer Aksoy'a ve emeği geçen herkese teşekkür ederiz. Elimizdeki bu kaynak kitap, derneğimiz öncülüğünde bastırılan ve Kuşadası kültür ve sanat hayatına armağan edilen 9. Kitaptır. Hayırlı ve uğurlu olmasını dilerim. Hayallerimiz bitmedi ve gerçeğe dönüştürmek için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.