Dijital ortamda hazırlanan sunumu beğenilen projelerin uygulanması halinde 35-40 milyonları bulacak maliyeti ise kafaları karıştırdı.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un beğenisine sunulan proje taslaklarının ilk ikisini beğenmezken 3.’süne onay verdiği öğrenilse de devletin en fazla 1 milyonluk hibe desteği verebileceğini söylediği bilgisi verildi. Belediye kaynaklarıyla nasıl yapılabileceği merak konusu olan projenin hayata geçmesi halinde ilk olarak dere yüzünde bulunan pazar yerinin yerine iki katlı kapalı içerisinde dükkanları da olan 4 bin 500 metrekare alana sahip pazar yeri yapılacağı kaydedildi. Ardından depreme karşı riskli durumda bulunan Belediye İş hanının kentsel dönüşüm kapsamında yıkılacağı ve buradaki dükkan sahiplerinin yeni yapılacak pazar yeri içindeki dükkanlara geçici olarak taşınacakları belirtildi. Eski Belediye Binasının yıkımında da aynı metodun uygulanacağı buradaki esnafların yeni belediye iş hanı binasında hizmet verecekleri tüm binaların tamamlanmasıyla herkesin kendi yerine geçeceği aktarıldı. Proje sonunda otel hariç 4 bin 750 metrekarenin dükkanlara ayrılacağı ifade edildi.

250 ARAÇLIK OTOPARK, OTEL VE DÜKKANLAR

Yıkılacak ve yapılacak dükkan sayısının kesin sayısı hakkında bilgi verilmezken şu anki durumda yıkılacak dükkanlar arasında 9 adet şahsa ait dükkan olduğu kaydedildi. Projenin 250 araçlık yer altı otoparkını kapsadığı aktarıldı. Borçlanma ve yapılacak dükkanların satışıyla bu projeleri hayata geçirebileceklerini söyleyen Belediye Başkanı Zeki İnal, getirilen kimi eleştirilerin ardından, “Ben bir Karacasulu ve Karacasu sevdalısı olarak bu projeye başımı koydum. Ben bu projeyi yapmak için uğraşacağım arkadaşlar. Ne kadar tenkit de gelse de yapıldıktan sonra faydasını göreceğiz. Hepinizden istirham ediyorum. Burada Karacasu’nun geleceğini konuşuyoruz. Karacasu’yu turizmle tanıştıralım diye uğraşıyoruz. Sizden istirham ediyorum, şu projenin önüne engel olmayın. İnanın bunu artısını, getirisini göreceksiniz, çocuklarımız görecek” dedi. Öte yandan düğün salonunun sadece uygulama projesinin çizim maliyetinin 71 bin lira, pazar yerinin ise 78 bin lira olduğu bilgisi verildi.

PROJE MİMARI BİLGİ VERDİ

Kültür Merkezinde düzenlenen Belediye Başkanı Zeki İnal’ın ev sahipliğindeki toplantıya AK Parti İlçe Başkanı Fuat Meriç, CHP İlçe Başkanı Cengiz Çumralı, MHP İlçe Başkanı Murat Uysal, İYİ Parti İlçe Başkanı Ali Küpelioğlu, Belediye Meclis Üyeleri Mehmet Erikmen, Memduh İlgili, Fatih Akkın, Nail Kurt, Erdinç Gümüş, Erbil Avcı, Ziraat Odası Başkanı İsa Sevinç, Esnaf Kefalet Kooperatifi Başkanı Recep Karataş, Esnaf Odası Başkanı Sefa Töz, Kültür Turizm Derneği Başkanı Bülent Eriklioğlu, Büyükdağlı Muhtarı Yusuf Ekiz, Cuma Muhtarı Yılmaz Donduran, Yaylalı Muhtarı Coşkun Uzkuç ve vatandaşlar katıldı. Karacasu Belediyesi tarafından 50 bin liraya hazırlatılan kentsel tasarım konsept projesi hakkında projeyi tasarlayan Ankara merkezli bir mimarlık firması sahibi Mete Sezer çalışmaların detayları hakkında bilgi verdi.

İNAL: “RÜYAMI GERÇEKLEŞTİRİYORUM”

Açılış konuşmasını yapan Belediye Başkanı Zeki İnal, “Rüyadaydım. Şimdi rüyamı gerçekleştirme aşamasındayım. Karacasu’ya istihdam yaratmak, Karacasu nüfusu belli bir seviyede tutup nüfus artış sağlayabilmek planlarımdan biriydi. Çünkü Karacasu’yu çok seviyorum. Bunu nasıl yaparız diye düşündüğümde aklıma gelen, tarım, turizm ve eğitimdi. Seçim çalışmalarında üzerine basa basa bunu söyledim. İşin ilk ayağındayız. İlçemize nasıl, ne kazandırabiliriz dediğimizde ilçemizi turizmle kalkındırabileceğimizi görüyoruz. İlçemizi turizme açmamız lazım. Turizme açmamız için de ilçemizin çehresini değiştirmemiz lazım. Bir adım atmamız lazım. Turiste “Karacasu’ya gel” dememizle turistler Karacasu’ya gelmez. Medyadan takip ediyorsunuzdur. Büyükdağlı Mahallesinde Küçük Arık Sokakta sokak iyileştirme çalışmamız devam ediyor. Bunun projeleri çizildi. Projeler Kültür Bakanlığı tarafından kabul edildi. Bu yıl içerisinde uygulama başlayacak. Bu arada 4 evimizi kamulaştırdık. Bunların restorasyonu devam ediyor. GEKA’dan iki projemiz geçti. Bungolow evler, Karavan park ve Karacasu yemeklerinin yapılacağı bir restoran çalışmalarının yer aldığı projemiz 950 bin lira hibe almaya hak kazandı. Bu bizim için büyük bir gurur. Karacasu İçin Birlik Olduk projemiz de destek almaya hak kazanan bir projemiz” dedi.

İNAL KARACASU’YU YİNE KÖYE BENZETTİ

Sözlerini sürdüren İnal, “Bungolow evleri yapacağız, evleri restore edeceğiz, gıdalarımızı markalaştırıp satacağız. Peki bunları yaparken bu güzel ilçemiz böyle köy gibi mi kalsın? Biz buna izin vermeyiz. Karacasu’yu geleceğe hazırlanıyoruz başlığı adı altında bir proje hazırlattık. Bunun içerisinde meydan, pazar yeri ve düğün salonu var. Bu proje hemen buraya gelmedi. 3 kere bu proje revize edildi. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a gittiğimizde son projemiz onaylandı. Pandemi döneminde her ülkenin olduğu gibi bizlerin de sıkıntısı var. Bakanımız 1 milyon hibe vereceğini söyledi. Kalanını da ne kadar borçlanabileceksen İller Bankasından bunu çıkartılmasında yardımcı olacağım. Uzun vadeye yayılmasında yardımcı olacağım dedi. Bu projenin tamamının 35-40 milyon olduğunu söyledim. Sayın Bakanımız, “Hiçbir belediyede bu kadar dükkan yok, dükkanları sat, gerekeni yaparsınız” dedi. Bunları sizlere anlatıyorum, ‘Neden bu yerler satılıyor?’ demeyin. Meydanda otel hariç 4 bin 500 metrekare dükkan alanımız var. Biz kredimizi alacağız, borçlanmamızı yapacağız, Karacasu’muzun çehresini değiştireceğiz. Önce pazar yerini yapacağız. Pazar yerinde dükkanlarımız da yer alacak. İkinci olarak Belediye İş Hanını yıkacağız. Buradaki esnaflarımızı pazar yerinde yapacağımız dükkanlara taşıyacağız. Belediye iş hanının yerine otoparkıyla birlikte yeni bina yapılacak. Bundan sonra taksi durağına kadar olan yerdeki esnafı yaptığımız yeni dükkana geçireceğiz. Eski belediye binasının olduğu yerdeki yeni bina da bittikten sonra herkes kendi yerine geçecek. Nilay Kız Yurdunun arkasında belediyemize ait araziye düğün salonu yapacağız. Bin 500 metrekarelik kapalı alana sahip olacak ve kapalı ve kır düğün alanı ile birlikte aynı anda 2 düğüne ev sahipliği yapma şansı olacak” ifadelerini kullandı.

“KARACASU’NUN KALBİNE DOKUNDUK”

Proje Mimarı Mete Sezer, “Ankara’dan geliyorum. 2005 Gazi Üniversitesi mezunuyum. ODTÜ’den yüksek lisans yaptım. Gazi Üniversitesinde doktora çalışmalarıma devam ediyorum. 15 yıllık bir mimarlık tecrübem var. Çankaya Üniversitesinde öğretim görevlisiyim. Pazar yeri, düğün salonu ve vizyon projesi olan meydan projesini kapsıyor bu çalışma. Pazar yerimiz iki katlı ve 4 bin 500 metrekarelik bir alana sahip olacak. Bin 200 metrekare civarında bir alan dükkanlara sahip olacak. Meydan projemizin devamı niteliğinde tarihi camiden vadiye doğru kentsel bir asksımız var. Vadi manzarasında kentsel bir amfi yaratıyoruz. Pazar yeri sadece pazar yeri olmasın aynı zamanda kentsel bir toplanma alanı ve bir etkinlik alanı olsun diye düşündük. Karacasu’nun 10 yıl sonra neye dönüşebileceğini hayal etti Zeki Başkanımız. Bakan Kurum sunduğumuz 3. projeyi beğendi. Hibesini verdi, kredisini onayladı. Kent meydanı köşedeyken biz bunu tarihi alanları olduğu bölümlere taşıyacağız. Bir Beypazarı, Safranbolu, Odunpazarı tarzında bir meydan yapmak istedik. Meydan projesinde 3 bin 500 metrekare zemin kat dükkan, bin 250 metrekare ikinci kat ofis dükkan ve bir de otel bloğumuz var. Bunun bodrumunda 250 araçlık otoparkımız olacak. Karacasu’nun kalbinde mimari anlamda engel olan bariyerleri kaldırdık. Bir amfi tiyatro yaptık. Şimdiki meydanın bir kısmı kalkıyor ama bir kısmına bina geliyor. Bittiğinde modern çizgiler taşıyan tarihten de referans alan bir yapıyla ilçenin dönüşeceğini ve turist potansiyelinin artacağını düşünüyorum. İlçeye tersine göç sağlanması, istihdamın artması ve marka bir şehir adına bu projeyi düşündük” dedi.

KÜPELİOĞLU ARTI VE EKSİ YÖNLERİ ANLATTI

Sunumların ardından söz alan İYİ Parti İlçe Başkanı Prof. Dr. Ali Küpelioğlu, “İyi olan her şeyi kabul ederiz, destekleriz. Her şeyden önce düğün salonu ihtiyaçtır. Modern bir düğün salonu gereklidir. Bunda bir sakınca yoktur. Asıl anlatmak istediğim pazar yeri ve meydan düzenlemesi ile ilgili. Burada 60 yaşın üzerindeki herkes eski Karacasu’yu biliyor. Bu projenin hazırlanmasında Karacasulu akil insanlardan yararlanılmasını isterdik. Ellerinde değişik fotoğrafları olanların, ticareti bilenlerin, yaşayışı bilenlerin fikirleri alınsın, bu şekilde yola çıkılsın isterdik. Orta Anadolu mimarisinden bahsettiniz. Anadolu’da gezmediğim yer yoktur. Karacasu’da Orta Anadolu mimarisinin hiçbir anlamı yoktur. Batı Anadolu mimarisi hayatlı, açık alanların olduğu bir mimaridir. İklim nedeniyle böyledir. Karacasu’nun kalkınması elbette turizm, eğitim ve tarım. Bunda hem fikiriz. Karacasu’ya turist neden gelir? Karacasu bir Osmanlı kasabası. Turist bir Osmanlı kasabasına gelir. Yeni yapılan bir mimariye gelmez. Ancak yeni yapılan bir mimari Osmanlı kasabasına benzetilirse burada haklısınız. Kalkınma için para harcayacaksak Osmanlı mimarisini korumamız gerekir. Bu şekilde turisti çekebiliriz. Önceliğimiz Karacasu’nun korunması gerekir” dedi.

KÜPELİOĞLU: “ANİMASYONLARDA ALDATMA VAR”

Sözlerini sürdüren Küpelioğlu, “Bu animasyon çok iyi. Ama animasyonlarda bir aldatma var. Meydan dediğiniz yerin genişliği 20 metreden fazla değil. 20 metreye meydan mı diyorsunuz. Sanki 30 dönüm alanda geziniyormuşuz gibi ama aslında ancak gerçekte durum öyle değil. Mimarinin Karacasu’ya uygun olarak geliştirilmesi gerekiyor. En çok eleştirdiğim konuya gelmek istiyorum. Pazar yeri konusunda önceki belediye başkanımız zamanında benim de bulunduğu bir öneri ekibiyle yapıldı. Karacasu mimarisine uygun bir pazar yeri yaptık. Modern bir pazar yapmak bilgisayar üzerinde çok iyi. Ama en yakınımızdaki Kuyucak’a gidelim. Kuyucak pazar yerine ben cumartesi ve diğer günlerde gittim. Buradaki dükkanlar pazar kurulduğu günler dışında boş kalır. Pazar yeri de ilçe mimarisine uygun olmalı. Büyük yerleşim yerlerindeki gibi pazarlar yapamayız. Pazar kurulduğu günler dışında atıl kalır. Kimse girip çıkmaz. Şimdiki pazar yerimiz ferah, üstü açık. Anladığım kadarıyla pazar yerimiz şuandakine göre küçülüyor. Biz bu projeleri reddetmiyoruz ama görüntü aldatıcı” dedi. Mimar Sezer, ölçülerin gerçek ölçülerle birebir çizildiğini ifade ederken, “Karacasu mimarisi denen bir şey varsa bunu öğrenmeye açığım. Proje katkı sunmak isteyen herkesle görüşebilirim” dedi.

“PAZARCI ESNAFIMIZLA KONUŞTUK”

Küpelioğlu’nun sözlerinin ardından Başkan İnal, “Pazarcı esnafımıza sorduk. Bu şekilde bir proje geliştirdik. Karacasu’da elbette eski yapıya önem veriyoruz. Büyükdağlı Mahallesinde Küçük Arık Sokağı restore ediyoruz. Kamulaştırdığımız evleri restore edeceğiz. Yenice’deki tesisimiz açılacak. Şu an Karacasu’ya pandemiden önce hafta sonu bir dünya yerli turist geliyor. Bizim amacımız bunların sayısını arttırmak” ifadelerini kullandı.

“İŞÇİLERİN MAAŞINI ÖDEYEMEYEN BELEDİYE BUNLARI NASIL YAPACAK?”

Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Erikmen, “2 bin metrekare şu an pazar yerlerimizin toplamı. Bu da bize yetmiyor. Şu anki tasarladığımız pazar yeri 4 bin 500 metrekare” dedi. Vatandaşlardan emekli eğitimci ve idareci Adil Gümüş, konuşmacıların oturma düzeninde bazı sandalyelerin boş olduğuna işaret edip bu durumun 'davet edilip katılmayanlar mı var?' algısı oluşturduğuna dikkat çekti. Gümüş, “Sayın Başkan ben birkaç soru sormak istiyorum. Karşımızdaki 5 sandalye neden boş? Cumhuriyet Meydanı altına temelini attığı baraka niteliğindeki 5 dükkanı yapamayan belediye bunları nasıl yapacak? Personeline maaş ödemekte sıkıntı çeken belediye bu yükün altından nasıl kalkacak? Bir vatandaş bile bir ev yapacağı zaman ilk harcı yapmadan önce plan proje için belli bir para harcamak zorundadır. Belediyemizin sadece plan proje aşamasında harcadığı tutar nedir? Hepinizi saygıyla selamlıyorum” dedi. Zeki İnal bu sözlere, “50 bin liraya avan projesini çizdirdik. 5 dükkanı neden iptal ettiğimizi herkes biliyor” yanıtını verdi. Mimar Sezer ise, “Bu konsepti o zaman yapamıyorduk. Bunun sebebi benim. Meydan projesini bozuyordu” şeklinde konuştu.

“GÖRSEL OLARAK GÜZEL AMA MALİYETİ BİLMEMİZ GEREK”

Söz alan Belediye Meclis Üyesi Nail Kurt, “Projenin ortaya çıkması farklı bir şekilde gerçekleşti. Mecliste konuşulmadan önümüze böyle bir proje geldi. Böyle sanal ortamda gösterilmesi hoş bir görüntü ama toplam maliyeti bilmeliyiz. Bu maliyeti Karacasu Belediyesi nasıl karşılayacak? 2020 yılında 4 milyon TL eksideydik, 2021 yılı 7-8 milyon lira eksiğe gidiyor. Bu maliyeti Çevre Bakanlığı karşılayabilecek mi? Ya borçlanma ya satma üzerinden gidiyoruz. Ayakları daha yere basan projeler üzerinden gitmemiz gerekir diye düşünüyorum. Görsel olarak güzel ama maliyet konusunda önümüzü görebilmemiz gerekir. Ayağımızı yorganımıza göre uzatmamız gerek. Düğün salonu projesine lafımız yok. Yeri de güzel. Sonra belediyenin karşısındaki tarihi alanda da düzenleme yapılabilir. Ayrıca bundan 20 yıl önce Karacasu’ya günde 100 tane turist arabası gelirdi. O zaman da Karacasu’da ahım şahım bir bina da yoktu. Karacasu’ya geliyordu” dedi.

SEVİNÇ: “PROJE GÜZEL, İLÇENİN ÇEHRESİ DEĞİŞİR”

Ziraat Odası Başkanı İsa Sevinç, “Geçmiş zamanlarda Emin Mete başkan bu bölgede damlama sulama projesi başlattı. Herkes yabancıydı bu projeye. Bazıları eleştirdi ama bugün çok faydasını görüyoruz. Bu yıl kuraklık sebebiyle Aydın’ın büyük bölümünde 2 defa sulama sınırı getirildi. Karacasu’da son dönemde yapılan göletler, yer altı suları, baraj ve sulama sisteminin yüzde 99 damlama sulama olması sebebiyle bölgemiz kuraklık kısıtlamalarının dışında kalmıştır. O zaman ben İl Genel Meclisi üyesiydim. Burada huzurunuzda Emin Mete Başkanımıza, o zamanki Kaymakamımıza ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Bu proje için de tabii ki eleştireceğiz, kafamızda soru işaretleri olacak. Bütçesinin de büyük bölümü devlet tarafından karşılanabilirse ve ilçe ekonomisini zora sokmayacaksa gerçekten ilçemizin çehresini değiştirecek çok güzel bir proje” dedi.

İNAL: “ENGEL OLMAYIN”

Getirilen eleştirilerin ardından Belediye Başkanı Zeki İnal tekrar söz alırken, “Şurada 4 bin 750 metrekare dükkan alanımız var. Belediye olarak biz bunun altından kalkmayacağız diye bir şey yok. Nasıl olsa Cumhur ittifakı iktidarda her şeyi hükümet yapsın diye de bir şey yok. Pandemi yaşanıyor bütün dünyada. Devletimiz pandemi şartlarını en iyi organize eden devletlerden biri. Bunun için her şey devletten beklemeyelim ve ilçemizde taş üstüne taş koyanların önüne geçmeyelim. Her şeyi niye devletten bekleyelim? İmkanımız varken neden yapmayalım? 4 bin 750 metrekare dükkan alanı oluşacak. Ben buraları satıp neden bu işi başarmayayım? Biz bunun hesabını yaptık. En az 50 tane daha dükkan kalacak belediyemize. Bu dükkanların kirasıyla da kredimizi ödeyeceğiz. Projenin 10 yıllık ya da 3 yıllık olması bizim azmimize bağlı” dedi.

“BEN BU PROJEYE BAŞ KOYDUM”

İnal sözlerini, “Böyle bir konsept yaratmak elbette ki kolay değil. Bir çilesi maddi zorluğu olacak. Ben belki Akhisar doğumluyum ama bir Karacasuludan daha fazla Karacasuluyum. Ben bir Karacasulu ve Karacasu sevdalısı olarak bu projeye başımı koydum. Ben bu projeyi yapmak için uğraşacağım arkadaşlar. Ne kadar tenkit de gelse de yapıldıktan sonra faydasını göreceğiz. Hepinizden istirham ediyorum. Burada Karacasu’nun geleceğini konuşuyoruz. Karacasu’yu turizmle tanıştıralım diye uğraşıyoruz. Sizden istirham ediyorum, şu projenin önüne engel olmayın. İnanın bunu artısını, getirisini göreceksiniz, çocuklarımız görecek. Zamanında bu yollar açılırken bile ne gerek var bu kadar geniş yola dediler, şimdi bu yollar dar geliyor” şeklinde sonlandırdı.