Derinin, demirin, mermerin, çamurun, hamurun hayat bulduğu Karacasu ilçesinin sloganlarına girmiş olan demircilik mesleği asırlardır ilçede yapılmaya devam ediliyor. Bu mesleği 85 yıl boyunca sürdüren ve çok sayıda usta yetiştiren Mehmet Çelik işindeki ustalığı ve kaliteli işçiliği ile ekmeğini kazandığı bu meslek sayesinde çevre il ve ilçelerde tanınır hale geldi. Zanaatı ile birlikte ilçesini de en iyi şekilde tanıtan Mehmet Çelik’in ailesini Cumhuriyet Meydanında bulunan Karacasulu bir ustanın çömlekçi heykelinin yanına Mehmet Çelik’in heykelinin yapılması için Aydın Büyükşehir Belediyesi Başkanı Özlem Çerçioğlu’na çağrıda bulundu. Sorumluluğu Büyükşehir Belediyesinde olan meydan için böyle bir çalışma yapılmasının ilçe için güzel bir çalışma olacağını dile getiren aile üyeleri bu konuda kendilerine kolaylık sağlanmasını istedi.

'MÜNASİP GÖRÜRLERSE ÇOK SEVİNİRİM'


Eşi ile birlikte 45 yıl yıl demircilik yapmasıyla gündeme gelen Durdu Çelik, “Eşim Mehmet Çelik’in adını yaşatmak istiyoruz. Ne yapmamız gerekiyor bilmiyorum. Kalıcı bir heykelini yapmak istiyoruz. Bu konuda yetkililere sesleniyorum. Münasip görürlerse uygun görürlerse böyle bir talebimiz var. 3-5 yıl sonra kırıp atacaklarsa gerek yok. Önünde örsü, elinde çekici ile olursa çok güzel olur. Özlem Hanım, ben eşimin heykelini istiyorum, senden bir destek istiyorum. Münasip görürsen bu heykeli yaptırmak istiyorum. Sen bilirsin, senden rica ediyorum” dedi.

ÇOK SAYIDA USTA YETİŞTİRDİ


Bu düşünce hakkında bilgi veren oğlu Mehmet Çelik, “Babasının resmi kayıtlarda 1931 doğumluydu. Ama muhtemelen nüfusa geç yazdırıldı çünkü Cumhuriyetle eşitim ben derdi. Atatürk öldüğünde 15 yaşındaydı babam. Atatürk’ün ölümünü radyodan duyup ailesine söylediğini anlatırdı. O zamanlar çocukları bir görevi de kahvehanede radyoda haberleri dinleyip ailelerine anlatmakmış. Babam ailesi demirci olduğu için küçük yaşta bu zanaata giriyor. Ölümünden bir sene öncesine kadar hala daha çalışırdı. Yani 94 yaşında bile demir dövmeye devam etti. Sanayi çarşısındaki küçük dükkanında aynı anda 7 çırakla çalıştığı 8 kişinin aynı örse çekiç vurduğuna şahit olduk. 10’dan fazla usta yetiştirdi. Çok kazanmadı belki ama insanlara ekmek kapısı oldu. Zor şartlar altında bu mesleği yaptı. Elektrikli makinalar yokken el le körük çekerek enerji sağlıyorlardı. Yaptığı ürünlerle bölge tarımına katkı sundu” dedi.

94 YAŞINDA DEMİR DÖVDÜ


85 yıl bu mesleği devam ettiren 94 yaşında bile demir döven babalarının adını Karacasu’yla özdeşleşmiş bu mesleğin de bir anlamda tanıtımı yapmak için heykelle yaşatmak istediklerini ifade eden Çelik, “Sadece Karacasu’nun bildiği değil ya da alakasız birinin değil bu ilçenin hakiki bir değeri olan Mehmet Çelik’in heykelinin yapılmasını istiyoruz. Bu mesleğe ömrünü adamış, bu bölgeye nam salmış bir sanatkarın heykelinin yapılması ve adının yaşatılmasını istiyoruz. Bunu da son çınarımız annemiz sağlığındayken ilgilenilmesini istiyoruz. Karacasu’nun 33 köyü var. Eskiden bankalar şimdi gibi değilken babam banka görevi görürdü. Babama o kadar güvenmişler ki düşürür kaybederiz, çalınır diyerek ilçeden köye giderken fazla paralarını babama emanet etmişler” dedi.

ÇEŞME YAPTIRMAK İSTEDİK YER GÖSTERİLMEDİ


Sözlerini sürdüren Çelik, “Afyon’da tanımayan yok. İzmir, İstanbul’da bu işin erbabı olan herkes babamı tanır. Ben İstanbul Kağıthane’de bir kıraathaneye girdim. Orada biriyle muhabbet ederken 75 yaşındaki adam babamın adını duyunca ayağa kalkıp elini bağladı. Babama bunu anlattığımda bana “Ben senin tanıdığın adamı tanımıyorum ama onun babasıyla muhabbetimiz vardı” demişti. Nesil öyle bir anlatmış ki babamı hiç karşılaşmamış olanlar bile içlerinde saygı büyütmüşler. Geçen yıl çarşıya bir çeşme yaptırmak istedik. Belediyenin göstereceği yere kendi bütçemizle bir çeşme yapmak istedik. İlçe Belediyesi ön ayak olup yer göstermedi. Sonra dikkatimi çekti. Bir seramikçi heykeli var Cumhuriyet meydanında. Ben çömlek meşhur olduğu için simge olarak yapılmış sandım. Sonra öğrendim gerçekten var olan bir seramik ustasının heykeliymiş. Bu kişinin yaşarken heykeli var. Babamın da bunu hak ettiğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.