Türkiye’nin önemli tarım merkezlerinden biri olan Aydın’da çiftçiler, kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Son aylarda kentte beklenen yağmur yağışının gerçekleşmemesi nedeniyle üreticiler, tarımsal üretimde kayıp yaşanacağı endişesi taşıyor. Kuraklık tehlikesinin yaşandığı kentte yaklaşık iki haftadır kaydedilen yağmur yağışı da beklenilen düzeyde gerçekleşmedi. Yağışların istenilen düzeyde gerçekleşmemesi sebebiyle barajlar doluluk oranına ulaşmadı. Çine Adnan Menderes Barajı, Kemer Barajı ve Adıgüzel Barajı’nda doluluk oranının az seviyede kalması üreticileri adeta kara kara düşündürüyor.

“ADNAN MENDERES’TE DOLULUK ORANI YÜZDE 24”


Yağmurun her damlasının üretici için çok önemli olduğunu vurgulayan Aydın Efeler Ziraat Odası Başkanı ve Aydın Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, “Son iki haftadır ilimizde yağmur yağışı geldi. Ne yazık ki bu yağışlar, beklediğimiz bir oranda gerçekleşmedi. Bazı barajlarda bir miktar artış yaşandı ancak olumlu anlamda bir gelişme olduğunu söylemiyoruz. Şu anda Çine Adnan Menderes Barajı doluluk oranı yüzde 24, Kemer Barajı doluluk oranı yüzde 51, Adıgüzel Barajı doluluk oranı ise yüzde 21 seviyelerinde. Bazı bölgelerdeki barajlarda su oranı biraz yükselse de bizim için bu üç barajın durumu çok daha önemli. Bu barajlardaki su seviyesinin düşük olmasından dolayı kuraklık sıkıntısı devam ediyor.” diye konuştu.

“SULAMA SİSTEMLERİ DEĞİŞTİRİLMELİ”


Önümüzdeki aylarda anormal yağış olmaması halinde Aydın’da yaz döneminin kurak geçeceğini kaydeden Başkan Kendirlioğlu, “Yağışlar bu seviyede devam ederse bu yaz, 2007 yılı benzeri bir kuraklığın yaşanacağını öngörüyoruz. Büyük sıkıntılar bizi bekliyor. Umarım kalan zamanda istenilen yağmur yağışı gerçekleşir ve kuraklık sorunu yaşamayız.” şeklinde konuştu. Bundan sonraki dönemler için gereken tüm tedbirlerin alınması gerektiğini dile getiren Başkan Kendirlioğlu, “Bu anlamda sulama sistemlerini değiştirmemiz gerekiyor. Vahşi sulama sisteminden vazgeçmemiz gerekiyor. Vahşi sistemden mutlaka damlama sistemine geçilmeli. Susuz tarım olmayacağını bilmemiz lazım. En az suyla en fazla sulama yapılması için gereken tüm tedbirler hızlı bir şekilde alınmalı.” dedi.
Aydın’da yaşanan kuraklık nedeniyle Devlet Su İşleri (DSİ) 21. Bölge Müdürlüğü tarafından geçen hafta Kısıtlı Sulama Programı hayata geçirildi. Kısıtlı Sulama Programı kapsamında sulama birlikleri tarafından görev alanı içerisinde kalan arazilere ürün çeşidi gözetmeksizin tav suyu dahil maksimum iki su verilecek.