Edirne'den 19 Şubat'ta yola çıkan tır, Tekirdağ, Balıkesir, Manisa ve İzmir'in ardından Aydın’ın merkez ilçesi Efeler’deki Atatürk Kent Meydanında Kovid-19 tedbirleri kapsamında ziyaretçi kabul etmeye başladı. Tırın ilk ziyaretçisi Vali Yardımcısı Cemal Şahin oldu. Tırı gezerek yetkililerden bilgi alan Şahin’e Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Muğla Bölge Müdürü Sezgin Sağun eşlik etti. Tırın özelliklerini deneyimleyerek keşfeden Şahin’e dijital sertifika ile birlikte Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nca hazırlanan kitapçıklar takdim edildi.

EFELER HALKINI TIRA DAVET ETTİ


Son teknolojiyle donatılan Dijital Tır'ın mutlaka görülmesi gerektiğini ifade eden Vali Yardımcısı ve Efeler Kaymakamı Şahin, “İçerik olarak ülkemizin milli, kültürel, tarihi, teknolojik alanındaki zenginliklerini halkımızla buluşturacak. 4 gün boyunca halkımız tırımızı ziyaret edebilirler. Saat 12.00-20.00 arasında ziyaretlere açık olacak. Ziyaretler pandemi tedbirleri altında yapılacak. Tek kişi halinde ziyaretçi kabul edilecek. İçeride animasyon içerikli çalışmalar, İHA ve SİHA’larla ilgili sunumlar olacak. Vatandaşlarımızı bu tırı ziyaret etmeye davet ediyorum. Bu tırın ilimize gelmesinde emeği olan Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı başta olmak üzere herkese teşekkür ediyorum” dedi.

FARKLI BİR DENEYİM


Yaklaşık 40 metrekarelik iç hacme sahip tırda ziyaretçileri ilk olarak üç boyutlu görünüme sahip, yüksek teknoloji unsurlarıyla oluşturulmuş bilgi akışını aktaran holografik sunucu karşılıyor. Ardından vatandaşların "sihirli ayna" karşısında ateşi ve nabzı ölçülüyor. 3 Boyutlu Sanal Kutu deneyim alanı ise izleyicilere herhangi bir yapıya bağlantısı bulunmadan havada asılı görünüm sağlarken ileri teknolojiyle havada holografi oluşturularak gerçeküstü izlenim sunuluyor. Bu alanda ayrıca Fatih sondaj gemisinin hologram şovu gösteriliyor. Özel olarak üretilen Harekete Duyarlı Ekran, ileri teknoloji hareket algılama sistemleri sayesinde yanından geçen veya karşısında duran ziyaretçinin hareketlerini animasyon olarak yansıtıyor. Bu alanda ziyaretçilere İnsansız Hava Aracı (İHA) ile bir uçuş deneyimi imkanı sağlanıyor. Yeşil Perde Deneyimi, ileri teknoloji veri işleme olanakları sayesinde fotoğrafı çekilen ziyaretçiyi daha önce belirlenmiş bir ortamdaymış gibi gösteriyor. Oluşturulan görselin çıktısı ise ziyaretçiye iletilebiliyor. Bu alanda ayrıca ziyaretçilere yapılan uçuş deneyiminden elde ettiği başarıyı gösteren bir dijital sertifika oluşturuluyor. Aydın'da 26 Mart Cuma gününe kadar kalacak olan tır, Türkiye’de 52 ili dolaşacak.