Günlük kıyafetlerimizle dışarı çıkarken, alışveriş yaparken, okula giderken, yürüyüş veya koşu yaparken, spor faaliyetlerine katılırken hatta birçok kişi için işe giderken kullanılan spor ayakkabı modelleri, en çok kullandığımız ayakkabılar olma özelliğini taşıyor. Haliyle bu yoğun tempoya karşı koyamayıp çok çabuk kirleniyorlar. İster pahalı ister ucuz spor ayakkabı satın alalım, spor ayakkabısı temizliği birçoğumuzun aksattığı bir eylem. Oysa ayakkabılarımızı ilk günkü güzellik ve kaliteleri ile kullanmaya devam edebilmek için düzenli olarak temizliklerini yapmak gerekiyor. Spor ayakkabı nasıl temizlenmeli, nasıl temizlenmemeli ve spor ayakkabı temizliği yaparken dikkat edilmesi gereken ipuçları nelerdir hepsini sizler için bir araya getirdik. Spor Ayakkabı Çamaşır Makinesinde Yıkanır mı? Spor ayakkabı markaları ayakkabıların iç kısımlarında yer alan açıklama notlarında çamaşır makinesinde yıkanıp yıkanamayacağına dair bilgiler vermektedir. Eğer çamaşır makinesinde yıkanabilen bir spor ayakkabınız varsa uygun sıcaklık ve yıkama önerileri de bu alanda yer alabilir. Ancak spor ayakkabınız için çamaşır makinesinde yıkanabileceğine dair bir bilgi verilmemişse makinede yıkamanız önerilmez. Spor Ayakkabı Temizlenirken Nelere Dikkat Edilmelidir?

  • Spor ayakkabısı temizliğine başlarken önce ayakkabı üzerine yapışan ve kuruyan toprak, çimen gibi maddeleri arındırın. Ayakkabı fırçası ya da diş fırçası ile bu işlemi tamamlayabilirsiniz.
  • Her zaman önerilmese de bazı ayakkabı modelleri çamaşır makinesinde yıkanabilir. Bu işlemden sonra bağcıkları çıkararak ayakkabınızı belirtilen sıcaklıkta ve önerilen şekilde makineye atın. Çamaşır makinesinde ayakkabı yıkamak için ayakkabılarınızı yumuşak bir kumaş ile sarabilirsiniz veya bu işlem için üretilen ayakkabı yıkama filelerini tercih edebilirsiniz. Makinenizi çalıştırmadan önce devir ayarını en düşüğe almayı unutmayın.
  • Eğer çamaşır makinesi kullanmayacaksanız temizliğe önce herhangi bir ek temizlik malzemesi kullanmadan yalnızca ılık su ve bez ile başlayın. Ayakkabı üzerinde özellikle lekeli olan bölgeleri hafif hafif silin. Gerekiyorsa üzerine basınç uygulayın. Bu esnada sıcak su içerisine ayakkabı bağcıklarınızı ıslayın.
  • Yalnızca ılık su size istediğiniz temizliği vermediyse artık daha derinlemesine temizlik yapmaya başlayabilirsiniz. Ayakkabınızın kumaş kısımları için bir temizlik çözeltisi hazırlayın. Ilık su içerisinde beyazlatıcı etkisi olmayan çamaşır deterjanı kullanabilirsiniz. Dilerseniz bu çözeltiyi bağcıklarınızın bulunduğu sıcak su içerisine de ekleyebilirsiniz.
  • Çok sert ucu olmayan bir diş fırçası veya ayakkabı fırçasıyla temizlik çözeltisini ayakkabınıza uygulayabilirsiniz. Hafif darbeler ile öne arkaya hamleler yaparak özellikle lekelerin yoğun olduğu bölgelere ağırlık vermeye özen gösterin. Beyaz spor ayakkabılar için ise ılık su ve karbonat karışımını kullanabilirsiniz.
  • Geldik ayakkabının taban kısımlarına. Tüm spor ayakkabı modelleri için temizliği en dikkat çeken yer olan bu bölge için karbonat ve diş macunu kullanabilirsiniz. Tıpkı diş fırçalar gibi fırça yardımı ile ayakkabıların tabanını ovun. Bu işlem için temizlik kremlerini de kullanabilirsiniz.
  • Tüm bu işlemlerin sonunda ılık bir durulama suyu ve sünger yardımı ile spor ayakkabınızı silerek temizliğinizi sonlandırabilirsiniz. Artık kurutma işlemine geçme zamanı.
  • Temizlediğiniz veya çamaşır makinesinden çıkardığınız spor ayakkabılarınızı kurutma makinesi kullanmadan balkon veya pencere önünde, açık alanda kurutmalısınız. Bağcıklar da kuruduktan sonra misler gibi spor ayakkabılarınızı kullanmaya devam edebilirsiniz.
Bunlara Dikkat!
  • Spor ayakkabınız beyaz dahi olsa çamaşır suyu kullanmayın. Renkli ayakkabılarda renk kaybına sebep olabilen çamaşır suları beyaz ayakkabıların hem kumaşlarında hem de tabanlarında sararmalara yol açar. Bu sararmalar özellikle yüksek taban spor ayakkabılarda çok daha fazla göze batar.
  • Islak spor ayakkabınızı kurutma makinesinde ya da ısıtıcı üzerinde kurutursanız kötü kokabilir. Bu sebeple her zaman açık alanda kurutun.
Bu adımları takip ederek tertemiz spor ayakkabılarına kavuşabilir, çeşitli markalara ait rengarenk yüzlerce spor ayakkabı modelini ÇiçekSepeti’nden inceleyebilirsiniz.