Ülkelerindeki iki haftalık Nevruz Bayramı tatilinden istifade ederek havayolu ile İstanbul, Antalya ve Kuşadası’na, karayoluyla Van'a gelen İranlı turistler, geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da gelmiyor. Tur operatörü, turizmci Bülent İlbahar, Nevruz'un bu yıl da kaybedildiğini ifade ederek, "İran’da 15 günlük Nevruz tatili başlıyor. Covid-19 salgını öncesi hava ve kara yolu ile Türkiye’ye akın eden İranlı turistler, bu yıl gelmiyor. Ülkede Covid-19 nedeniyle ölü sayısının 61 bin 581’e yükselmesi, son 24 saatte 7 bin 530 vaka tespit edilmesi İranlıların 15 günlük nevruz tatilini evlerinde geçirmesinde en önemli etken oldu. Türkiye’nin charter uçuşlara izin vermemesi de bu kararlarında önemli rol oynadı" dedi.

COVİD-19, PAZARI BİR HAYLİ ETKİLEDİ

İlbahar ayrıca, bu yıl Nevruz tatili için tüm hazırlıkları yaptıklarını ancak bekledikleri hareketliliğin yaşanmadığını söyleyerek, “Geçtiğimiz yıl salgın nedeniyle İran pazarı bıçak gibi kesilmişti. Bu yıl için umutluyduk. Tüm hazırlıklarımızı aylar öncesinden yaptık. Fiyatlarımızı verdik. Ancak gerek İran, gerekse ülkemizdeki Covid-19 salgını tablosu nedeniyle beklenen talep olmadı” ifadelerini kullandı. İlbahar, mevcut tablodaki bir diğer önemli etkenin ise Türkiye’nin charter uçuşlara izin vermemesi olduğunu söyledi.

MAYISTA HAREKETLİLİK BEKLENTİSİ

Tatile çıkmaya karar veren İranlıların önündeki tek seçeneğin tarifeli uçuşlar olduğunu söyleyen İlbahar, “Tüm risklere rağmen, az da olsa ülkemizi tatil için tercih eden İranlı turistler İstanbul, Antalya ve Kuşadası’na gelecek. Ama maalesef Nevruz’u bu yıl da kaybettik. Hiçbir tur operatörü beklediği işi yapamayacak. Nevruz’da bir hareketlilik olmayan İran pazarında, Mayıs ayında hareketlilik başlar. Aşı ile başlayan olumlu rüzgar devam ederse, bu yıl Mayıs sonrası 2019 rakamlarının yarısına ulaşabiliriz” diye konuştu.