Koçarlı Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü, buğday üreticilerini kök ve kökboğazı çürüklüğü hastalığına karşı uyardı. Müdürlüğün sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, müdürlük teknik personelinin buğday ekili tarlalarda yaptığı kontrollerde kök ve kökboğazı hastalığını tespit ettiği, hastalığın geçen yıllara göre bu yıl daha fazla oranda görüldüğü ifade edildi.

TAVSİYELERDE BULUNULDU


Buğday ekimi yapan çiftçilere hastalıkla mücadele ile ilgili tavsiyelere de yer verilen açıklamada, "Etmenler hem tohum hem de toprak kökenli funguslar oldukları için kültürel önlemlere mutlaka uyulmalıdır. Dayanıklı ve geçici çeşitlerin ekimi tercih edilmelidir. Çünkü erkenci çeşitler bu hastalıklara daha duyarlıdır. Toprak işlemesi iyi yapılmalı, ekim derinliği ve toprak tavı uygun olmalıdır. Dengeli bir gübreleme ile bitkide hastalıklara dayanıklılığın teşvik edilmesi sağlanmalıdır. Sık ekim ve aşırı sulamadan kaçınılmalıdır. Mikro elementlerin eksikliği giderilmelidir. Fusarium spp.’nin yoğun olduğu tarlalarda bu etmenlerin konukçusu olmayan bitkilerin yanında yulafta ekilebilir. Yulaf bu etmenlerin saldırısına hassastır ancak bu funguslar yulaf içinde çok yavaş geliştiği için kısa sürede yok olmaktadır. Kök ve kökboğazı çürüklüğü etmenleri için bu etmenlere konukçuluk etmeyen bitkilerle 2-3 yıllık rotasyon uygun olur. Anızların gömülmesi hastalığın enfeksiyon seviyesini düşürür. Kimyasal mücadele tohumluk ekiminden önce uygun ilaçlardan biriyle ilaçlanmalıdır. Hastalığın yoğun olduğu alanların ruhsatlı bitki koruma ilaçları ile ilaçlamaları tavsiye olunur" denildi.